Okullar için yeni açıklama!

Koronavirüsle Mücadele Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, sokağa çıkma yasaklarının çok güçlü olumlu etkisini gördüklerini belirterek, 1 aylık süreçte hasta sayısının 7000'den 1500'lere gerilediğini, aşının ilk dozunun 15 Ocak gibi, ikinci dozun 28 gün sonra 13 Şubat gibi yapılacağını, bu nedenle 15 Şubat'tan sonra kısıtlamaların kaldırılabileceğini kaydetti. Prof. İlhan, okulların açılması hakkında da konuştu.

EĞİTİM 07.01.2021, 11:18 08.01.2021, 08:33
Okullar için yeni açıklama!

Aynı zamanda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı olan Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, hafta içi 5 gün boyunca saat 21.00-05.00 arasında uygulanan ve hafta sonu da cuma günü saat 21.00'den pazartesi günü saat 05.00'e kadar yapılan sokağa çıkma yasağının çok güçlü olumlu etkiye sahip olduğunu gördüklerini belirterek, kısıtlamalarda ilk olarak vaka sayılarında azalma görüldüğünü, ardından 7-10 gün içinde hasta sayılarının gerilediğini, 15-20 gün içinde ise ağır hasta sayılarında azalma olduğunu bildirdi.

Son uygulanan kısıtlamaların çok güçlü etkiye sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 1 ayda hasta sayısının 7000'den 1500'lere gerilediğini, bu nedenle kısıtlamaların bir süre daha devam etmesinden yana olduğunu kaydetti.

"Okullar ne zaman açılacak?" sorusunun da cevabını veren Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, şunları söyledi:

"Yılbaşı sürecinin vaka sayılarına olumsuz yansımayacağını umuyorum. Birkaç günlük sayılar önemli. Yılbaşının faturası hafta sonuna doğru ortaya çıkar. Aşılamaya geçeceğimiz zamana kadar özellikle herkes mümkün olduğu kadar dikkatli davranmalı, gayret göstermeli. Vaka sayısı ve hasta sayısı ne kadar az iken aşılamaya başlarsak o kadar çok insanımızı Covid-19'dan korumuş olacağız. Aşının ilk dozu 15 Ocak gibi yapılabilir. İkinci doz ise 28 gün sonra yani 13 Şubat gibi yapılabilir. 15 Şubattan sonra kısıtlamaların kaldırılması düşünülebilir.

Eğitimin kısıtlanmadan sürmesini herkes gibi biz de istiyoruz. Okulların açılması ile ilgili 15 Şubat öngörü olarak önümüzde duruyor. Ancak 15 Şubata ulaştığımızda sayılara bakarak yeniden bir değerlendirme yapmak gerekecek. Hasta sayısı, vaka sayısı eğrisinde gerileme varsa, eylül ve ekim aylarında yaptığımız gibi okulları kademe kademe açmak isabetli bir karar olur. Çocuklarını okula göndermek istemeyen veliler uzaktan eğitim seçeneğini değerlendirebilir. Eylül ve ekim aylarında velilerimiz ve öğrencilerimiz bütün kurallara riayet etti. Okullar açıldığı zaman büyüklerin maske, sosyal mesafe ve hijyen konularında çocuklara örnek olması gerekir.

Aşılamada öncelikli ikinci grup öğretmenlerimiz. Öğretmenlerimizin de aşılanması sonrası eğitim kurumları açılabilir diye düşünüyorum. Hasta ve vaka sayılarında güzel bir seviyeye ulaştık. Düşüş eğilimi sürerse, hasta sayısında üç haneli rakamlara gerilersek, hasta sayısı özellikle bazı illerimizde yoğun olmazsa okullar yeniden açılır."

Yorumlar (0)