Okula uyum süreci başladı: Velilere önemli görevler düşüyor 

Okula yeni başlayan ve 1,5 senelik pandemi arasının ardından okula dönmeye hazırlanan öğrencilerin okula uyum sağlama süreçleri başladı. Bu konuda velilere büyük ve önemli sorumluluklar düştüğünü belirten okul öncesi öğretmenli Büşra Aparan Akın, “Anne ve babasının üzüntüsünü ve kaygısını hisseden çocuğun okula uyum süreci zor olabilir. Bu sebeple içerisinde bulunduğumuz koşulların çocuklara normal olarak gösterilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı. 

EĞİTİM 03.09.2021, 15:30
Okula uyum süreci başladı: Velilere önemli görevler düşüyor 

Okul öncesi rehberlik öğretmeni olarak görev yapan Büşra Aparan Akın, pandemi döneminde okuldan ayrı kalan çocukların okula dönüşü ve okula yeni başlayacak çocukların dünyasını anlamak ve bu durumu kolaylaştırmak adına velilere tavsiyelerde bulundu. İçerisinde bulunulan sağlık koşullarının mümkün olduğunca “olağan” olarak gösterilmesi gerektiğini aktaran Akın, üzüntünün ve kaygının çocuklara yansıtılmaması gerektiğini kaydetti. 



“Okula başlamak, endişeleri beraberinde getirir” 

Akın: “Okula başlamak heyecanlı bir süreç fakat endişeleri de beraberinde getiriyor. Bu duyguları, çocuğu yaşamında yeni bir döneme başlayan her ebeveyn hissediyor. Ebeveynlerin okula uyum sürecinde hem kendini hem de çocuğunu hazırlaması bu dönemlerin daha sağlıklı ve kolay geçmesini sağlıyor. Anne ve babanın hem okula başlanması hem de pandemi koşulları sebebiyle üzüntülü ya da kaygılı olması normal. Fakat bu dönemlerin çocuğa mümkün olduğunca olağan olarak gösterilmesi gerekiyor.” 



“Küçük yaş gruplarında okulla ilgili merak uyandırın” 

Akın: “Küçük yaş gruplarında okulla ilgili çocuğun ilgisini çekecek, merakını uyandıracak detaylar anlatılmalı. Birlikte okulun nasıl bir yer olduğunu hayal edebilir, arkadaşların isimlerini tahmin etme yarışması yapabilir ya da sınıfta nelerin olacağı hakkında konuşabilirsiniz. Çocuğun okul ile ilgili sorduğu sorulara cevap vermeniz, onun endişelerini azaltacaktır. Ayrıca okula kayıt, okul alışverişi, öğretmen seçimi, odasının okul dönemine uygun düzenlenmesi gibi konulara çocuğu da dahil ederek motivasyonu arttırabilirsiniz. Büyük yaş grubundaki çocuklar hakkında da öğretmenler ve arkadaşları hakkında konuşmak daha iyi olacaktır. Ya da hedefler veya kariyer hakkında konuşulabilir. Çocuklar, detaylara oldukça dikkat ederler. Okula nasıl gideceği, teneffüslerde neler yapacağı, öğle arasında kimlerle görüşeceği onun için önemlidir. Bu konular hakkında konuşulabilir. Özellikle 7 yaş altındaki çocuklarda zaman kavramı tam oturmadığı için okulda geçirilecek süre, çocuğa tam ve doğru şekilde anlatılmalıdır.” 



“Uyum haftası, okula başlamayı kolaylaştırıyor” 

Akın: “Eğer ki çocuk, okula uyumda zorluk yaşıyorsa bunun altında yatan sebepler tespit edilmelidir. Yeni doğan bir kardeş, farklı bir yere taşınma, aileden birinin vefatı, ebeveynlerin ayrılması, pandemi döneminden kaynaklı korkular okula uyumu zorlaştırabilir. Çocuğun bu düşüncelerini değiştirmek için süreç, yaşına uygun şekilde somut ifadelerle açıklanmalıdır. Buna ek olarak küçük yaş grubu okula yeni başladığı için genellikle gün kısa tutulur ve bu şekilde oryantasyon süreci hızlandırılır. Fakat bu süreç her çocukta aynı olmayabilir. Bazı çocuklarda uyum süreci kısa olurken bazılarında uzun olur. Uyum konusunda zorlanan çocukların okulda kalma süreleri yavaş yavaş artırılmalıdır. Evde, okulu hatırlatacak etkinlikler yapılmalıdır. Okula başlamak ile ilgili çizgi film izlenebilir. Kendisiyle aynı durumları yaşayan kişiler örnek olarak gösterilebilir.” 



“Seni anlıyorum ve yanındayım” mesajı verilmeli 

Akın: “Çocuğun okula başlaması konusunda duyulan mutluluk anlatılmalıdır. Okulun yalnızca derse girmek olmadığı, öğretmenlerin ve arkadaşlarının da önemli olduğu ifade edilmelidir. Ayrıca unutulmamalıdır ki bu ortam değişikliğine alışılması için zamana ihtiyaç vardır. Çocuk ağladığında, okula gitmek istemediğini söylediğinde ya da hasta numarası yaptığında onu anladığınızı ve daima yanında olduğunuzu hissettirmelisiniz. Çocuğa sevgi ve şefkatle yaklaşmalısınız. Eğer çocuk, okula giderken anne ya da baba ile vedalaşmakta zorluk yaşıyorsa okula başka bir aile üyesi götürebilir. Okula uyumda zorlanan çocuklar genellikle okulun kapısından girene kadar bunu gösterirler fakat okul içerisinde bu durumu göstermezler. Bu durumda da öğretmen ve veli irtibat halinde olmalıdır.” 



“Covid-19 süreci hakkında bilgilendirme yapılmalı” 

Akın: “Covid-19 ve pandemi dönemi ve kurallar hakkında çocuklara bilgilendirmeler yapılmalıdır. Oyun oynarken maske takmanın gerektiği, arkadaşlarıyla temasta bulunmaması gerektiği anlatılmalıdır. Ellerin sık sık yıkanması veya ıslak mendille silinmesi sağlanmalıdır. Fakat bunlar söylenirken bu durumunda geçici olduğu da belirtilmelidir.” 

Yorumlar (0)