Okula başlayacak çocuklar hazır olmayabilir! İşte uzmandan tavsiyeler!

Çocukların okula alışma sürecinde çeşitli zorluklar yaşayabileceğine değinen Çocuk-Ergen Psikiyatristi Uzmanı Prof. Dr. Canan Tanıdır, hem öğretmenlere hem de anne ve babalara tavsiyelerde bulundu. İşte Tanıdır'ın açıklamaları...

EĞİTİM 01.09.2022, 16:59 02.09.2022, 13:04 Hakan Öksüz
Okula başlayacak çocuklar hazır olmayabilir! İşte uzmandan tavsiyeler!

Çocuk-Ergen Psikiyatristi Uzmanı Prof. Dr. Canan Tanıdır, çocukların eğitime başlaması sürecinde anne ve babaların nasıl davranması gerektiğine ilişkin bilgiler verdi. Okul öncesi ve 1'inci sınıf öğrencilerinin 5 Eylül'de ders başı yapacağını hatırlatan Prof. Dr. Canan Tanıdır, çocukların okula alışma süreciyle ilgili birçok ebeveynin endişeli olduğunu kaydetti. 

"Hem çocuk hem de ebeveyn için zorlu bir süreç"

İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde görevli Tanıdır, anne ve babalarından ayrılarak okula başlayan öğrencilerin zorlu bir psikolojik süreçten geçtiğini belirtti. Bu sürecin hem çocuk hem de ebeveyn için oldukça zorlayıcı olabileceğine değinen Prof. Dr. Canan Tanıdır, "Aileler, çocuklarının okula gitmek istememesi ve küçük yaşta eğitimden soğumasından endişe ediyor. Çocuklar, hayatlarındaki her geçiş döneminde kaygı ve korku yaşayabilir. Çocuklarını okula hazırlayan anne ve babalara burada büyük bir sorumluluk düşüyor. Okulda arkadaşlarıyla eğlenebilecekleri ve bir sıkıntı olunca öğretmenlerine söyleyebileceklerine dair çocuklara bilgi verilmeli." ifadelerini kullandı.

"Dersler başlamadan önce çocuğa okulu gezdirmek gerekiyor"

Okulların yalnızca "akademik başarı" için gereken bir ortam olmadığını ebeveynlerin de anlaması gerektiğini kaydeden Tanıdır, "Okulun sağladığı ortam, çocukların sosyal açıdan gelişimi için oldukça önemli. Hem arkadaşlarıyla hem de ebeveyn rolünü üstlenen öğretmenlerle olan ilişkileri, çocukları hayata hazırlamaktadır. Eğitim dönemi başlamadan önce çcouğu okula götürerek gezdirmek gerekiyor. Bu gezi, alışma sürecini kolaylaştırabilir. Eğer mümkünse okul başlamadan öğretmenleriyle tanıştırılmalılar. Bu durum, çocuğun güven duygusu üzerinde pozitif etkiler yaratacaktır." diye konuştu. 

Derste dikkat eksikliği yaşayan çocuklar için bunlar uygulanmalı!

Hiperaktivite bozukluğu olan çocukların dikkat eksikliği yaşayabileceğini ve derste yerinde durmakta zorlanabileceğini belirten Prof. Dr. Canan Tanıdır, "Hatta tahtada yazılanları defterlerine geçirme konusunda da zorluk yaşayabilirler. Öğretmenler sabırlı olmalı ve öğrencilerin derse katılımı konusunda aktif rol almalı. Dikkat eksikliği yaşayan çocukları ön sıralara ya da daha sessiz öğrencilerin yanına oturtmak, adapte sürecini hızlandırabilir." dedi.

Okula alışmakta güçlük çeken öğrenciler için ne yapılmalı?

Anne ve babasından ayrılmak istemediği için okula alışmakta güçlük çeken öğrencilerin, ilk günlerde arkadaşlarıyla iletişim kurarken zorlanabileceğini kaydeden Canan Tanıdır, "Bu durumlarda aileler bir süre boyunca okulda kalabilir. Bu durum, çocuğun okula adapte olma sürecini hızlandıracaktır. Öğretmenler ve okul idaresi, zaman zaman sınıfa gelerek çocuğu cesaretlendirmeye çalışmalı. Aşırıya kaçılması durumunda çocuk daha fazla içine kapanabilir. Buna da dikkat etmek gerek. Bu durumdaki çocuk, dersten önce ve snra arkadaşlarıyla sohbet etmelidir. Bunu sağlamak için çocukları erkenden alarak eve götürmek doğru olmayabilir. Ebeveynler, kendilerine ait bir eşyayı çocuğa vererek okul kaygısını azaltabilir. Bu durum, çocuğun güvende hissetmesini sağlayabilir." diye konuştu. 

Yorumlar (0)