Okul öncesi eğitim neden önemli?

Okul öncesi eğitimi denildiğinde, ne hayal ediyorsunuz? Çocuğunuzun henüz çok küçük olduğunu düşünerek korkuyor musunuz? Ayrılıkla nasıl başa çıkabileceklerini düşünmek sizi endişelendiriyor mu? Bunları sakın düşünmeyin. Okul öncesi eğitim çocuğunuza sadece fayda sağlayacak.

EĞİTİM 30.04.2019, 14:30
Okul öncesi eğitim neden önemli?

Çocuklar okul öncesi eğitim sayesinde çok fazla şey kazanıyorlar; çünkü orada sayılarla, harflerle ve şekillerle haşır neşir oluyorlar. Ancak daha da önemlisi, sosyal ve duygusal becerilerini geliştiriyor, diğer çocuklarla nasıl geçineceklerini öğreniyor, paylaşma ve yardım etme kavramlarıyla tanışıyorlar.

Araştırmalar okul öncesi eğitimi alan çocukların daha iyi okuma becerisi, daha zengin bir kelime hazinesi ve daha güçlü temel matematik becerisi kazanarak ilkokula başladıklarını göstermektedir. Öyleyse okul öncesi eğitime neden yeteri kazar önem vermiyoruz?

3-6 yaş grubundaki çocuklar adeta küçük süngerler gibidir. O dönemde çok fazla şey alabilirler, düşündüğünüzden bile daha fazla. Bir ebeveyn olarak, çocuklarınızın yaşamları boyunca ihtiyaç duyacakları becerilere sahip olmaları için bu süreyi iyi değerlendirmeniz gerekiyor.

Evde eğitim, onlara akademik alanda bir avantaj sağlayabilir ancak bu tür eğitim, onların gelecekteki yaşamları için son derece önemli olan sosyal ve duygusal becerilerini geliştirmede yetersiz olacaktır. Bu beceriler yalnızca çocuklarınızın, yaşıtları ile aynı ortamda bulunmaları ile gelişebilir.

Okul öncesi eğitim çocuklarınız için neden önemli?

Hem sosyal hem de akademik alanda öğrenme için bir temel hazırlar.

Küçük çocuklar doğal olarak meraklı ve iyi gözlemcilerdir. Ailelerin ve toplumun önem verdiği becerileri öğrenmek isterler. Örneğin, bir oyuncağın parçalarını bir araya getirmeden önce talimatları okumak veya bir şeyi satın almadan önce doğru madeni paraları seçmek gibi.

Öğretmenler, çocukları akademik hayata hazırlanmak için çok çeşitli oyunlar ve aktiviteler hazırlarlar. Bunlar, çocukların gerekli akademik ve sosyal becerileri kazanmalarına yardımcı olur.

Çocuklar için yeni bir ortam görme fırsatıdır.

Okul öncesi eğitim, çocuklara öğretmenler ve diğer çocuklarla birlikte yeni bir ortamda bulunma fırsatı sunar. Onlar, burada paylaşmayı, kendilerine verilen talimatları yerine getirmeyi, soru sormak istediklerinde ellerini kaldırmayı, bir şeyi sırayla yapmayı ve dikkatlerini öğretmene çevirmeyi öğrenirler. Her çocuk okula başlamadan önce bu tür bir grup deneyimine sahip olmalıdır.

Çocukları, ilkokula en uygun şekilde hazırlar.

Çocuklarınızın başlangıç seviyesinde matematik ve okuryazarlık becerisi kazanması, onların çocukluk dönemlerini rahat bir şekilde yaşamalarına engel olmayacaktır. Bunlar, asla çocukların oyun oynamasına engel olmaz. Yüksek kaliteli bir eğitim, her ikisini de sunar. Aslında öğretmenlerin hazırladığı programlar, oyun yoluyla öğrenmeyi temel alır. Bu nedenle öğrenme, hiç şüphesiz çocuğunuz için daha eğlenceli olacak.

Çocukların sosyal ve duygusal gelişimine yardımcı olur.

Okul öncesi eğitim sırasında çocuklar, uzlaşmayı, başkalarına karşı saygılı olmayı ve problem çözmeyi öğreneceklerdir. Okul öncesi eğitim onlara ‘ben’ kavramını kazanacakları, yeni şeyler keşfedecekleri, yaşıtlarıyla oyun oynayacağı ve güven inşa edeceği bir yer sağlar.

Çocuklar genellikle yetenekli olduklarını ve kendileri için bir şey yapabileceklerini keşfederler. Kendi meyve sularını dökmek ve atıştırmalık hazırlamak gibi küçük görevleri öğrenirler. Boş zamanlarını nasıl geçireceklerine karar vermek gibi daha büyük sorunların üstesinden gelmeye çalışırlar. Bu onlar için iyi bir adım değil mi?

Çocuklar, merak ettikleri soruların cevaplarını bulurlar.

Gerçek şu ki, 4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar çevreleri hakkında sorular sormaya başlarlar. “Yağmurdan sonra suya ne olur? Kuşlar oynuyor mu?” gibi.

Bu soruları cevaplarken ebeveynlerin bile kafaları karışabilir, ancak okul öncesi eğitim bu durumu kolaylaştırır. Çocuklar keşif, deneme ve konuşma yoluyla sorularına cevap bulmayı öğrenirler.

Harfleri ve sayıları öğrenirler.

Küçük çocuklar, okul öncesi eğitimle harfler ve sayıları kendi hızlarında ve oyun oynayarak öğrenirler. Çocuklar, sadece oturarak öğrenmezler. Bunu yapmak çok yanlış olur. Bunun yerine öğretmenler, çocukların ilginç bulabileceği aktiviteler hazırlarlar. Bu aktivitelere hikâye zamanı, öğretmenlerle yıldızlar hakkında konuşma ve oyun oynama gibi örnekler verilebilir.

Öğretmenler, çocukların dil öğrenmelerine ve başlangıç seviyesinde okumayı öğrenmelerine yardımcı olmak için kafiyeli oyunlar oynarlar ve çocukların hikâyeler anlatmalarına izin verirler. Çocukların matematik becerisi kazanmaları için öğretmenler, atıştırma zamanında yiyecek maddelerini saymalarını, uzun zamandır beklenen oyunlara gün saymak için takvimi kullanmalarını ve hafıza oyunları oynamalarını isterler.

Küçük çocuklar için okul öncesi eğitim, yalnızca akademik beceriler kazanmak değildir. Eğlenmek ve sosyal beceriler edinmek de bu eğitimin içindedir. Çocukların hayal gücüne sahip olmaları ve sosyalleşmeleri gereklidir, çünkü yaratıcı ve çok yönlü insanları motive eden şeyler bu özelliklerdir.

Unutmayın!

Çocuğunuzun eğitimi okuldan eve dönünce bitmez. Onların anlatacakları bir sürü hikâye ve soracakları birçok soru olacak.

Yorumlar (0)