Öğrenim kredisi borçlarına yeni formül

Hükümet, öğrenim kredileriyle ilgili yaklaşık 5 milyon genç için umut olabilecek bir formül üzerinde çalışıyor. Öğrenim kredisi borçları için "iş bulduktan sonra ödeme" sistemi pek çok genç üniversite mezununun beklediği bir uygulama.

EĞİTİM 19.11.2019, 11:01
Öğrenim kredisi borçlarına yeni formül

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın hazırladığı habere göre, Adalet Bakanlığının hazırladığı yasal düzenlemelerde yer almak isteyen öğrenim kredisi mağdurları ile karşılıksız çek mağdurları, hem iktidar partisinde hem de muhalefette yanıt buldu.

Muhalefet partilerinin yasa teklifleriyle TBMM gündemine gelen bu iki konu, AK Parti’nin toplantılarında da gündemdeydi. 

İcra takipleri artıyor

Son günlerde Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) olan kredi borçları yüzünden icra takiplerinin artması nedeniyle toplantılarda borçların faizlerinin silinmesine ilişkin öneriler yapıldı.

AK Parti’nin son grup toplantısında, KYK konusuyla birlikte karşılıksız çek verenlere hapis cezasının kaldırılması da gündeme geldi.

Karşılıksız çekte hapis cezası tartışılıyor

AK Parti kurmayları, karşılıksız çek konusunda hapis cezasının kaldırılmasıyla ilgili olarak, “Ödeme güçlüğüne düşmüş, çekini ödeyememiş kişi hapse giriyor. Hapiste iken borcunu ödeme imkânı zaten yok. Bu durumda olanlarla ilgili olarak bir düzenlemenin infaz yasasına girme olasılığı var.” ifadelerini kullandılar.

KYK borçlarıyla ilgili ise yasal düzenleme veya KHK çıkartılabileceği ileri sürülüyor. Öğrenim kredisi borçları konusunun 5 milyon genci ilgilendirdiği, yaşanan sorunun yasa maddesindeki hükümden kaynaklandığı söyleniyor.

Mevcut yasa mezunlara 2 yıl tanıyor

Mevcut yasada, KYK borcu olanların, mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödemeye başlaması gerekiyor. Genç mezun, 2 yıl sonra işe giremese dahi borcunu ödemeye başlamak durumunda kalıyor. Pek çok öğrencinin bu nedenle icralık olduğu belirtiliyor. Bu sorunu çözmek adına öğrenim kredisi alanların, "sigortalı işte çalışmaya başlayıncaya kadar borcunu ödeme zorunluluğu olmaması" ve "ertelenen borca faiz uygulanmaması" getirilen öneriler arasında.

Yorumlar (0)