Neden İngilizce öğrenemiyoruz?

Dünyanın birçok az gelişmiş ülkesinde bile insanlar en az bir yabancı dile sahip. Hatta birçoğu ikinci yabancı dile sahip. Peki, biz neden yabancı dil öğrenemiyoruz?

EĞİTİM 12.05.2019, 13:20
Neden İngilizce öğrenemiyoruz?

Türklerin İngilizce öğrenme çabası Osmanlı Devleti’nde Tanzimat Fermanı’yla başladı. Dil öğrenimini geliştirmek için yabancılar tarafından okullar açıldı. Bugünlerde ise ilkokuldan başlayarak lise üniversitelerde İngilizce öğrenim süreci devam ediyor. 2 asırdır süren çabamız maalesef henüz sonuç vermedi.

Tüm okullarda İngilizce eğitimi var

Türkiye’de öğrenim gören öğrencilerin %95’i okullarda dil eğitimi alıyor. Bunun yanında özel kolejler, dil kursları ve dil okullarında İngilizce eğitimi veriliyor. Gelişen teknoloji ve küreselleşen dünya göz önünde bulundurulduğunda kendi dilimizi konuşanlar dışında başka insanlarla iletişim kurmak için İngilizce öğrenmek şart oluyor.

Türkiye’de sokağa indiğinizde her cadde, sokak ve köşe başında bir dil eğitimi veren kurumla karşılaşmanız mümkün. Çevremizde ki birçok kişide bu kurumlara gidiyorlar. Fakat bu kurumlarda İngilizce eğitimini tamamladım, tüm dil yeteneklerini edindim diyen birisiyle karşılaşmamız çok zor. İşin daha kötü tarafı ise bu kurslarda eğitim alan kişiler bir turistle ezberlenmiş kalıp cümleler dışında 5 dakikadan fazla konuşamayacaklardır.

Okullarda yıllarca dil eğitimi görüyoruz, çevremizde onlarca dil kursları, dil okulları var ve biz buralara hem zamanımızı hem paramızı harcıyoruz peki neden sonuç alamıyoruz? Az gelişmiş ülkelerde bile okullardan mezun olan öğrenciler en az bir dili biliyorken biz neden dil öğrenemiyoruz? Hindistan’da İngilizce bilen kişi sayısı 180 milyon kişi, bu sayı ise İngiltere’nin nüfusunun 3 katı…

Neden dil öğrenemiyoruz?

Dil öğrenemiyor olmamızın temel nedeni bizim düşünce sistemimize uygun biçimde bir müfredatla karşılaşmamış olmamız. Ana dili İngilizce olan ülkelerde okula başlayan öğrencilere verilen kitaplarla biz İngilizce öğrenmeye çalıştığımızda başarısız oluyoruz.  Kalıplaşmış cümleleri ezberleyerek dil eğitimine başlıyoruz. Kalıplaşmış cümleler dışında farklı bir cümle yöneltildiğinde donup kalıyoruz.

Dil öğrenmeye çalışan kişilere öncelikle kendi ana dili çok iyi öğretilmelidir. Sıfat, zamir, edat, bağlaç, tümleç, özne, yüklem ne demek çok iyi öğrenmelidir. Çünkü anadilinde bunları bilmeyen kişinin bunları yabancı dilde öğrenmesi mümkün değildir. Kendi anadilinde geniş ifadeler kullanamayan birinin, yabancı dilde uzun tümceler kurması beklenemez. Anadilinize ne kadar hakimseniz yabancı dil öğrenmeniz o kadar kolaylaşacaktır.

Ne yapmak lazım?

İngilizce eğitimi veren kurumlara gidildiğinde ilk söylenen sözlerden birisi de Türkçe düşünme, İngilizce düşün! Fakat teknik olarak nu imkânsızdır. Bir nesneyi algılamak için önce anadilimizdeki karşılığına bakarız, daha sonra dönüştürürüz. Bir cümle kurarken, önce bildiğimiz Türkçe sözcüklerden cümleyi oluştururuz daha sonra kurduğumuz cümleyi İngilizceye çevirerek karşımızda ki kişiye söyleriz. Ana dilimizin Türkçe olduğu için İngilizce düşünmek gibi seçeneğimiz yoktur.

10 günde İngilizce konuşacaksınız, hipnoz ile İngilizce öğrenme yöntemi, boş zamanlarınızda dinleyerek İngilizce öğrenin gibi cümleler kuran kişilerden kesinlikle uzak çünkü uzak durmazsanız hüsrana uğrayacaksınız. Dil öğrenmek için yapmamız gereken şey, bolca İngilizce dinlemek, bolca İngilizce yazmak ve bolca İngilizce konuşmak.

Yorumlar (0)