Milli Eğitim Bakanı Özer açıkladı: Eğitimde 3 kritik hedef

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022 yılında eğitimde fırsat eşitliği için 3 hedef belirlediklerini açıkladı. Özer, “Okul öncesine erişim artırılacak, okullar arasındaki fırsat farklılıkları azaltılacak. Öğretmenler 3 ay zorunlu kişisel ve mesleki eğitim alacak” sözlerini kullandı.

EĞİTİM 17.11.2021, 10:19
Milli Eğitim Bakanı Özer açıkladı: Eğitimde 3 kritik hedef

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitimde en öncelikli hedeflerinin fırsat eşitliğini güçlendirmek olduğunu belirtirken, bu kapsamda 3 önemli konu üzerine yoğunlaştıklarını anlattı.

“Başarı farkı, kronik problemimiz”

2021-2022 eğitim-öğretim yılında yapılacak çalışmaların ayrıntılarını anlatan Bakan Özer, şunları söyledi:

"2002’den bu yana Türkiye'de eğitimde çok önemli yatırımlar oldu. O dönemden önce ortaöğretime erişim oranı yüzde 44'lerdeydi. Şu an yüzde 88'i geçti. Yükseköğretimde yüzde 14 olarak belirlenen okullaşma oranı şu an yüzde 44 seviyelerinde. Eğitimde kitleselleşmeye ilişkin toplum yararına son 20 senede çok ciddi işler yapıldı. Fakat kronik sorunumuz, okullar arasındaki başarı farkı. Bu fark giderek azalıyor, fakat tamamen ortadan kalkmadı" 

5 bin yeni anasınıfı

Anasınıflarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mahmut Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akademik başarı, okul harici faktörlere de bağlı. Ailenin eğitim ve ekonomik seviyesi etkili. Hedefimiz; ailenin gelir düzeyi ne olursa olsun çocuk 1. sınıfa geldiği zaman hazır bulunuşluğu mevcut olsun. Bu sebeple okul öncesi eğitim oldukça önemli. Şu anda okul öncesi 5 yaşta okullaşma oranı yüzde 78 düzeyinde, 4 yaşta yüzde 33, 3 yaşta ise yüzde 14 seviyelerinde seyrediyor. 2022 yılında 5 yaştaki oranı yüzde 100'e, 4 yaşta yüzde 70'e, 3 yaşta ise yüzde 50'ye çıkarmak gibi hedefimiz var. Bu sebeple ikinci dönemde en az 8 dersliğin bulunduğu 5 bin yeni anasınıfı açacağız. 5 bin anasınıfı, 100 bin öğrenci anlamına gelir."

“Kütüphanesiz okul olmayacak”

"İkinci hedefimiz, okullar arası fırsat farklılıklarını azaltmak. Spor salonu, laboratuvarı, kütüphanesi olmayan okul kalmasın diye düşünüyoruz. 2 ayda Türkiye’deki bütün okullara kütüphane yapacağız. Okulda öğrencinin temas ettiği ortam farklı olursa gelişimi de o derecek iyi oluyor"

“Öğretmenlerin tecrübe farkı azalacak”

Öğretmenlerin deneyiminin artması, söz konusu öğrencilerin akademik başarısına da katkı sağlıyor açıklamasını yapan Bakan Özer, "Türkiye’de, 20 senelik öğretmen ile 5 senelik öğretmen arasındaki fark yüzde 50'nin üstünde yer alırken, Finlandiya'da bu 1.2. Bunu azaltmak adına kişisel gelişimi destekleme programları faaliyete geçirdik. Hem kişisel gelişim hem de mesleki alanda öğretmenlerimize eğitim vereceğiz. İlk hedefimiz, deneyimi 5 senenin altında olanlar. Eğitimler zorunlu, yüz yüze olacak ve 3 ay sürecek" açıklamasını yaptı.

“Piramit tersine dönmeli”

Mesleki eğitim merkezleri ile mesleki ve teknik liseler arasındaki farka da değinen Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesleki eğitim merkezlerimiz, mesleki ve teknik liselerden farklı işliyor. Meslek liselerinden mezun olanların kendi işlerinde istihdam edilme ihtimalleri oldukça düşük. Mesleki eğitim merkezlerinde ise kendi işlerinde istihdam edilmeleri yüzde 88. Şu anda eğitim merkezlerinde 157 bin, meslek liselerinde ise 1.3 milyon öğrenci var. Bu sayının tersine dönmesini istiyoruz. Piramit tersine dönmeli. Mesleki eğitim merkezlerini biraz daha öne çıkarmamız gerek. Genç işsizliği azaltma yolunda için en etkili çözüm bu. Bu merkezlerden mezun olanlar, 4 sene boyunca haftanın 4 günü eğitim alıyorlar. Bu merkezlerin kapasitesini artırmayı düşünüyoruz. OSB'ler içinde 164 yeni merkez açacağız"

“Yardımcı kaynaklar hazırlandı”

7, 8 ve 11 ile 12. sınıfların salgın döneminde öğrenme kayıplarını belirlemek amacıyla kazanım değerlendirme sınavı gerçekleştirildiğini anımsatan Bakan Özer, "4.5 milyon öğrenci, bu değerlendirme sınavına katıldı. Bu değerlendirmelerin neticelerine göre telafi programlarımızı yeniden güncelledik. Destek materyalleri ve yardımcı kaynaklar hazırladık. 18 milyon öğrencimize ücretsiz bir şekilde ulaştırılacak. Yetiştirme ve destekleme kursları ara tatilin ardından 6 ve 10. sınıflara açılacak" şeklinde konuştu. 

“Okullar sıfır vakayla açılacak”

Yüz yüze eğitimin başladığı 6 Eylül'den beri okulların açık kalacağını her fırsatta söyleyen Bakan Mahmut Özer, bu mesajını bir defa daha yineledi. Ara tatilin öncesinde Kovid-19 nedeniyle 521 sınıfın karantinada olduğunu belirten Bakan Özer, "Ara tatil sonuna kadar onların da karantina süreleri tamamlanacak. 22 Eylül'de okullar, sıfır vakayla eğitime başlayacak, karantinada herhangi bir sınıf kalmayacak" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)