Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Nedir?

MEB yanı tam adıyla Milli Eğitim Bakanlığı, ülkemiz çapında tüm eğitim işlerinin yürütülmesini sağlayan en köklü devlet kurumlarının başında gelmektedir.

EĞİTİM 26.06.2020, 21:29
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Nedir?

 MEB yanı tam adıyla Milli Eğitim Bakanlığı, ülkemiz çapında tüm eğitim işlerinin yürütülmesini sağlayan en köklü devlet kurumlarının başında gelmektedir. Eğitim ve öğretimin eski adı talim-terbiye olarak geçtiği için önceleri Talim Terbiye Kurulu olarak anılmaktaydı. Cumhuriyetin ilanıyla yeni adı olan Milli Eğitim Bakanlığı’na kavuşmuş oldu. MEB kurulu, Anayasamızda yer alan 430 numaralı Tevhidi Tedrisat Kanunu uyarınca ülkemizde kalkınma ve gelişim programı kapsamında kurulmuştur ve ülkemizde hala eğitim işlerinin yürütülmesi bu bakanlık üzerinden gerçekleştirilmektedir. Aynı zaman 1739 sayısına bağlı Milli Eğitim Temel Kanunu kapsamında eğitim programlarına hizmet vermeyi kendine misyon belirlemiştir. Ayrıca ülkemizde uzun yıllar Maarif Nezareti adıyla da hizmet sağladığı bilinmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ‘in Görevleri Nelerdir?

 MEB kurulu, ülkemiz çapında yürütülen eğitime bağlı tüm milli görevlerin denetlenmesi ve yürütülmesi için çalışmaktadır. Tüm bu işler, denetleme, yürütme ve hizmet sağlama şeklinde sunulmakta ve devam etmektedir. Öğretmen atamaları, öğrenci yerleştirmeleri ve eğitim adına aklınıza gelebilecek her şey bu kurul tarafından belirlenip, yürütülmektedir. MEB kurulunun misyonu, Atatürk ilk ve inkılaplarına bağlı kalarak yeni nesillere tarih, kültür ve ahlaki değerlerin aşılanmasını sağlamaktır. Ayrıca okul çağına gelmiş çocukların ücretsiz olarak eğitim haklarını kullanması ve yaşları ilerledikçe yeni sınıflara yerleştirilmesi de MEB tarafından uygulanan hususlardandır. Son olarak görevleri arasında Türk vatandaşlarının yabancı ülkelerde görecek olduğu eğitim ve öğretim durumunu düzenlemenin de yer aldığını söylemekte fayda var.

MEBBİS Nedir?

 Milli Eğitim Sisteminin bilişim alanında görev yapan kurulunun kısaltılmış halidir. Yani MEB kurulunun ülkemizdeki öğrencilere sunduğu hizmetler ve tanıdığı avantajlar bu bilgi işlem sistemi üzerinden yürütülmektedir. Mebbis’in sunduğu öğretmen girişi sayesinde sisteme eğitim görevlerinin de ulaşabilmesi açık hale getirilmiştir. Bu uygulama sayesinde e-devrak, e-burs veya e-okul gibi işlemler, devlet kurumlarında zaman kaybetmeden interaktif ortam üzerinden rahatlıklar gerçekleştirilmektedir. İnsanlara sunduğu pratik hizmet ve öğrencilere kazandığı zaman açısından oldukça sevilen bir oluşumdur. Son olarak oluşum üzerinden interaktif sınav modüllerine ve PDF kitap oluşumlarına da ulaşabilmek mümkün kılınmıştır.

Yorumlar (0)