Merakla beklenen LGS sonuçları açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından LGS kapsamında 1 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları açıklandı.

EĞİTİM 24.06.2019, 10:27 24.06.2019, 10:31
Merakla beklenen LGS sonuçları açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 1 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları "meb.gov.tr" adresinden açıklandı. 

Bakanlığın LGS sonuçları ile birlikte ilk kez açıkladığı rapora göre, matematik ve fen bilimlerindeki başarı oranı 2018 yılına göre artış gösterdi. 

Ortaöğretime geçiş tercih ve yerleştirme kılavuzu ile tercihlere esas kontenjan tabloları yarın duyurulacak.

Sınav itirazları elektronik olarak yapılacak 

Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının ve sonuçların https://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 iş günü içinde yapılabilecektir. İtirazlar, ÖDSGM resmî internet sayfasında yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak gerçekleştirilecek.

Elektronik ortamda yapılan itirazların incelenebilmesi için T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine veya https://odeme.meb.gov.tr adresinden tüm bankaların kredi kartları aracılığıyla 20 TL (KDV dâhil) ödeme yapılması gerekiyor. 

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B maddesi uyarınca, sorulara ve cevap anahtarına yapılacak itirazlar, soruların ve cevap anahtarlarının https://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren başlayan 10 günlük dava açma süresini durdurmuyor. 

Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmayacak. Ayrıca öğrencinin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu/ATM fişi eklenmemiş, imza ve adres bilgisi olmayan dilekçeler de cevaplandırılmayacak. Faksla ve e-posta yoluyla yapılan itirazlar da dikkate alınmayacak. 

1 Haziran 2019'da yapılan LGS sınav sonuçları ile ilk kez 'Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu' da MEB tarafından yayımlandı. 

İptal edilen soru yok 

1 Haziran 2019'da sınavın sözel bölümü saat 09.30, sayısal bölümü saat 11.30'da başlayan iki oturum halinde gerçekleştirildi.

Sözel bölümde öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil alt testlerinde toplam 50 soru sorulurken, 75 dakika da cevaplama süresi verildi. Sayısal bölümde yer alan Matematik ve Fen Bilimleri alt testlerinde toplam 40 soru sorulurken,  öğrencilere 80 dakika süre verildi. 

Merkezi sınava 1 milyon 74 bin 13 öğrenci başvuru yaptı, bu öğrencilerden 1 milyon 29 bin 555'i sınava katılım gösterdi. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 8. sınıftan mezun olan öğrencilerin yüzde 85,08'i merkezi sınava katıldı.

Sınav sonrasında her iki oturuma ait hiçbir soru iptali olmadı. 

Alt testlerde boş bırakılma oranlarında düşüş görüldü  

Soruların boş bırakılma oranları her bir alt testte hesaplandı 2018'de yapılan sınavın oranları ile karşılaştırıldı. Sonuçlar, Yabancı Dil alt testi dışındaki tüm alt testlerde 2019 merkezi sınavda boş bırakılma oranlarında düşüş olduğunu ortaya çıkardı. 

MEB tarafından 26 Kasım 2018'de sayısal bölüm için cevaplama süresinin 80 dakikaya çıkarılması kararının Matematik ve Fen Bilimleri alt testlerinde soruların boş bırakılma oranlarının azalmasına fayda sağladığı ifade edildi.

Kız öğrencilerin daha başarılı olduğu ortaya çıktı 

Alt testlerdeki doğru cevap sayısı ortalamalarının cinsiyete göre değişimi konusunda inceleme yapıldı ve kız öğrencilerin ortalamalarının matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek matadorbet öğrencilerden daha yüksek olduğu tespit edildi.

Öğrencilerin sosyoekonomik düzeyleri ile akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemek için öğrencilerin anne ve baba eğitim düzeylerine de bakıldı. Anne ve baba eğitim düzeyleri ilkokuldan lisansüstüne kadar gruplandırıldı ve eğitim düzeyi arttıkça öğrencilerin doğru cevap sayısı ortalamalarının da arttığı ortaya çıkarıldı. 

Yorumlar (0)