MEB’den özel okullara “genel gider” incelemesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullar ile ilgili inceleme başlattı. Giderlerinin haricinde "genel gider" ve "sosyal etkinlik" isimleri içerisinde ücret istenmesine yönelik veli şikayetleri değerlendirilmeye alındı.

EĞİTİM 02.02.2023, 16:07 02.02.2023, 17:09
MEB’den özel okullara “genel gider” incelemesi

MEB, özel okul ücretlerinde bulunan "genel gider" ödemeleri için inceleme başlattı. Özel okulların ara sınıf ödemelerine eğitim öğretim döneminde yüzde 65 oranında zam sınırlaması koyuldu. MEB, özel eğitim kurumlarının ücretlerindeki artışları ve öğrencilere sağladıkları diğer hizmetlere dair ödemeleri, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ve "Özel Okul Kayıt Sözleşmesi" gibi mevzuat kararları çerçevesinde kontrol ediyor.

Şikayetler arttı

Mevzuat hükümleri net bir şekilde belli olmasına rağmen, belirli özel okulların Bakanlığın ifade ettiği çerçevenin dışarısına çıktığı ve özel okul ücretlerinin dışında "sosyal etkinlik" ya da "genel gider" ifadeleriyle velilerden ücret istendiği aktarıldı.

Özel okulların önümüzdeki eğitim öğretim senesi adına ön kayıt ve kayıt işlemlerinin artış gösterdiği son zamanlarda velilerin bu tarzdaki şikayetleri de çoğalmaya başladı.

Kapatmaya kadar cezalar veriliyor

Milli Eğitim Bakanlığı, söz konusu şikayetleri incelemeye aldı. İlgili kanunda, öğrenci kayıt sözleşmesinde bulunmayan bir kalemin veliden talep edildiğinin belirlenmesi durumunda "kademeli ceza sistemi" sisteme sokuluyor.

İlk değerlendirmeye göre, şikayetlerin doğruluğu sonucunda, ilk olarak özel okula asgari ücretin 5 katına varan idari para cezası verilebiliyor. Benzer fiilin tekrar etmesi durumunda ise asgari ücretin yaklaşık 25 katı idari para cezası kesilebiliyor. Mevzuat, benzer fiilin üçüncü defa işlenmesi durumunda okula kapatma cezası verilmesini dahi içeriyor.

Yorumlar (0)