MEB sorumluluk sınavı ne zaman, hangi derslerden yapılacak?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), derslerinde yeteri kadar başarılı olamayan ve okula ikinci dönem devam edemeyen 12. sınıf öğrencilerine fırsat tanıdı. Birinci dönem ait notu bulunan 12. sınıf öğrencilerine, 17 Haziran tarihine kadar yapılacak olan sınav ile ikinci dönem notu verilebilecek.

EĞİTİM 07.06.2022, 17:53
MEB sorumluluk sınavı ne zaman, hangi derslerden yapılacak?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in imzası ile liselerde 2021-2022 eğitim-öğretim yılı sonu iş ve işlemlerine dair yazı bütün illere gönderildi. Yazıda, sorumluluk sınavları, sınıf geçme ve devamsızlık gibi konularda 2021-2022 eğitim-öğretim yılında koronavirüs salgını kaynaklı yaşanan problemler nedeni ile ilgili hazırlanan yönetmelikte "olağanüstü hallerde eğitim-öğretim, yönetim ile işleyişe yönelik alınması gereken önlemler" başlıklı madde dahilindeki iş ve işlemlere yer verildi.

MEB, lise son sınıf öğrencilerine ikinci dönem notları için imkân verecek

Bu kapsamda, derslerinde yeteri kadar başarılı olamayan ve okula ikinci dönem devam edemeyen 12. sınıf öğrencilerine, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının birinci dönemine ait puanlarının bulunması şartıyla ve başvurmaları halinde ikinci dönem not puanı da oluşturulacak.

Bunun için öğrenciye not eksiği olan derslerden, ikinci dönem kazanımlarını da kapsayacak halde 17 Haziran tarihine kadar en az 1 yazılı ya da uygulama sınavı yapılarak "performans puanı" ve "sınav puanı" verilecek.

Sorumluluk sınavları 30 Haziran tarihine kadar yapılabilecek

2019-2020 ile 2020-2021 eğitim öğretim yıllarında koronavirüs salgını nedeni ile derslerden sorumlu tutularak bir üst sınıfa geçmelerine imkân verilen öğrencilerin, sorumlu tutuldukları derslere yönelik de düzenleme yapıldı.

Bu düzenleme kapsamında, 2021-2022 eğitim ve öğretim senesi ile sınırlı tutulmak kaydıyla sorumlu dersleri bulunan öğrenciler, bütün derslerden sorumluluk sınavlarına katılabilecek. Sorumluluk sınavları, ihtiyaç durumunda eğitim kurumu müdürlükleri tarafından 30 Haziran tarihine kadar planlanabilecek.

2019-2020 eğitim ve öğretim senesinden sorumlu dersleri bulunan öğrenciler ise aynı senenin birinci dönemine ait olan ilgili dersin konu ile kazanımlarından sınava tabi tutulabilecek.

Sorumluluk sınavlarında velilerin talebi şart!

MEB tarafından illere gönderilen yazıda, ayrıca lise son sınıfa giden öğrencilerin devamsızlıklarına yönelik karar da yer aldı. Devamsızlık günlerini aşarak yeniden sınıf tekrarına kalan 12. sınıf öğrencilerine ilişkin "devamsızlık nedeni ile başarısız sayılma" kuralı, yalnızca bu eğitim ve öğretim yılı ile sınırlı tutulmak şartıyla uygulanmayacak.

Bu durumların dışında kronik rahatsızlığı bulunan ve rahatsızlığını sağlık kuruluşlarından temin ettikleri sağlık kurulu raporu ile belgelendiren öğrenciler ile her kademe ve türde eğitimlerini sürdüren özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrenciler, velilerinin yazılı isteği dikkate alınarak ilgili mevzuatın devamsızlık ile ilişkili hükümlerinden muaf olabilecek.

Yorumlar (0)