MEB'den çocuklar için koronavirüs travmasına karşı adım!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni tip koronavirüs (Covid-19) travmasına karşı psikososyal destek rehberleri oluşturdu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğümüz, öğrencilerimiz ve velilerimize yönelik salgının yarattığı kaygıyı normalleştirmelerine destek olabilmek için iki ayrı kılavuz hazırladı." açıklamasında bulundu. 

EĞİTİM 30.03.2020, 10:36 30.03.2020, 10:42
MEB'den çocuklar için koronavirüs travmasına karşı adım!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından psikososyal destek hizmetleri dâhilinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi boyunca psikolojik sağlamlığı korumak için "Yetişkinler İçin Bilgilendirme Rehberi" ile "Aileler İçin Çocuklara Yardım Rehberi" yayımlandı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğrencilerin eğitimlerine uzaktan eğitim ile destek vermeyi sürdürdüklerini ifade etti.

Bakan Selçuk, sürecin kolay olmadığına dikkat çekerek, "İlk defa bu kadar büyük bir ölçekte uzaktan eğitim desteği sunuluyor. Uzaktan eğitimin her hafta çeşitliliği ve kalitesini de artırıyoruz. Öğretmenlerimizin uzaktan eğitime katkıları da her geçen gün artıyor." açıklamasını yaptı. 

"Yeni desteklerle ailelerimizi sürekli destekleyeceğiz"

Eğitim süreçlerini böyle sürdürürken diğer yandan öğrencilerin ve velilerin yanlarında olabilmek adına psikososyal desteklerin uygulanmaya başladığını kaydeden Selçuk, şunları söyledi:

"Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğümüz, bu kapsamda öğrencilerimiz ve velilerimize yönelik salgının yarattığı kaygıyı normalleştirmelerine destek olabilmek için iki ayrı kılavuz hazırladı. Psikolojik travmalar konusunda uzman bir akademisyen grupla çalışan Genel Müdürlüğümüz kılavuzları tamamlayarak internet üzerinden yayımladılar. Bundan sonra yeni desteklerle ailelerimizi sürekli destekleyeceğiz."

"Çocukların korku ve panik hissetmesi olağan bir durum"

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB)  internet sitesinden yayımlanan "Salgın Hastalık Dönemlerinde Psikolojik Sağlamlığımızı Korumak İçin Aileler İçin Çocuklara Yardım Rehberi"nde, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle çocuk ve ergenlerin kendileri, arkadaşları, aileleri, yakınları ve sevdikleri için kaygı, endişe, korku ve panik hissetmesinin oldukça olağan bir durum olduğuna dikkat çekildi. 

Çocukların böyle durumlar karşısında yetişkinler gibi endişe, stres, şaşkınlık, korku ve üzüntü hissedebileceği kaydedilen rehberde, çocukların hissettikleri stres ve endişeyi farklı şekillerde yansıtabileceği belirtildi. 

Çocuklar zorlu süreçlere nasıl tepkiler veriyor?

Rehberde, zorlu süreçlerde 5 yaş altı çocukların hep ebeveynlerinin yanında olmak isteme, sık sık ağlama ya da ağlamaklı olma, huysuz, huzursuz ve sinirli olma, baş ağrısı ya da karın ağrısı gibi ortak stres tepkileri verebileceği kaydedilerek, çocukların kendilerini daha iyi hissetmelerinin genellikle çevrelerinde bulunan yetişkinlere bağlı olduğuna dikkat çekildi. 

Öte yandan, 6-11 yaş arasındaki çocuklarda zorlu süreçlerde aşırı alıngan, kavgacı ya da sinirli olma, dikkatini toplayamama, herkesten uzaklaşma,  kâbus görme, içine kapanma, uyku problemleri ve uyumak istememe, 12-18 yaş arasındaki çocuklarda da bunların yanında aşırı alınganlık, öfke ve algın hastalığı hatırlatıcı ortamlardan kaçma gibi durumlar görülebileceği ifade edildi. 

Ebeveynlere öneriler...

Rehberde, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tehlikesinin çocuklar üzerindeki olumsuz psikolojik etkilerini azaltmak amacıyla ebeveynlere şu önerilerde bulunuldu:

  • Yeni tip koronavirüs (Covid-19)  hakkında doğru kaynaklardan bilgi alın.
  • Çocuklarınızı dinleyin ve fikirlerine saygılı olun.
  • Çocuğun salgın hakkında merak ettiklerini istedikleri zaman sormasına izin verin.
  • Yeni tip koronavirüs (Covid-19) hakkında aşırı kaygılı ve üzgün görünmemeye dikkat edin.
  • Gerekli tedbirleri aldığınızı ve almayı sürdüreceğinizi anımsatın. 
  • Her zamankinden daha fazla yakınlık, ilgi ve şefkat gösterin.
  • Çocukların uzaktan eğitimine önem gösterin ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) hakkında sosyal medya, televizyon üzerinden tartışma ya da haber ortamlarına girmelerine izin vermeyin.
  • Beraber zaman geçirin.
  • Çocukların gönüllü olarak yardımlarına müsaade edin.
  • Çocuklara bu süreçte ne yapmaları gerektiği hususunda rol model olun.
  • Tedbirleri uygulamanıza rağmen, çocuğunuzun ağlama nöbetleri, aşırı panik, uyku ve davranış problemleri gibi tepkileri varsa uzmana danışın.
     
Yorumlar (0)