MEB'den 81 ile yazı: Karne ve başarı belgeleri dijital ortamda dağıtılacak

Milli Eğitim Bakanlığı, lise öğrencilerinin 2020-2021 eğitim öğretim sezonu sonuna yönelik karne, takdir,  teşekkür, onur ve üstün başarı belgelerinin dijital ortamda dağıtımının yapılacağını açıkladı.

EĞİTİM 12.06.2021, 09:28
MEB'den 81 ile yazı: Karne ve başarı belgeleri dijital ortamda dağıtılacak

Milli Eğitim Bakanlığı, lise öğrencilerine yönelik sene sonu iş ve işlemlere ilişkin yazısı illere gönderildi.

Sınıf tekrarı yok

Söz konusu yazıda, Kovid-19 salgını nedeniyle 2020-2021 eğitim öğretim yılı faaliyetlerinin, uzaktan eğitim ve yüz yüze imkanlarla sürdürüldüğü belirtilirken, yüz yüze eğitimin gerçekleştirildiği süreçlerde öğrencilerin eğitime devamının gönüllülük esasına göre belirlendiği anımsatıldı.

Gönderilen yazıda, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılıyla sınırlı olmak şartıyla hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri için devamsızlık sebebiyle sınıf tekrarı uygulanmayacak. Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıflarında eğitim görenlerin, bütün derslerden başarılı geçen öğrenciler ile başarısız dersi bulunanlardan, en az 50 puan yıl sonu başarı puanı bulunan öğrencilerin sınıfını doğrudan, yıl sonu başarı puanı 50 ve üstü olan fakat sene sonu başarı puanıyla başarılı sayılamayacak olan derslerden başarısız olan öğrenciler ile doğrudan sınıf geçemeyen öğrencilerin, söz konusu derslerden sorumlu olarak üst sınıfa geçmelerine imkan tanınacak.

2020-2021 eğitim ve öğretim yılına ait 12. sınıf öğrencilerinin başarısız oldukları derslerden kalan sorumlulukları, 21 Haziran-2 Temmuz tarihlerinde yapılacak sorumluluk sınavlarına dahil edilecek.

2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sınıf atlatma işlemleri bittikten sonra durumları halen "Mezun Edilmemiş" şeklinde görünen öğrenciler ile birlikte 12. sınıflara ait sorumluluk sınav sonuçlarının sisteme işlenmesi sonucunda mezun olabilecek duruma geçecek öğrencilerin, mezuniyet/diploma işlemlerinin ilgili eğitim kurumu yönetimleri tarafından, gerekli bilgi kontrol işlemlerinin ardından "e-Okul Kurum İşlemleri/Diploma İşlemleri/Beklemeli ve Mezun Edilmemiş Öğrenci Mezuniyeti" ekranı üzerinden gerçekleştirilecek.

Mezun olan 12. sınıf öğrencilerine, uzaktan eğitimlerinin tamamlanacağı 2 Temmuz tarihi esas alınmasıyla, doğrudan ya da yıl sonu puanına göre, mezun duruma geçemeyenlere ise sorumlu bulundukları derslerden düzenlenecek sorumluluk sınavlarında başarılı olmaları ve sorumluluklarının ortadan kaldırılmış olmaları şartıyla diplomaları düzenlenecek.

Meslek lisesi öğrencilerinin staj durumu

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından Anadolu meslek ile Anadolu teknik programlarındaki 12. sınıf öğrencilerinin yapması gereken 40 iş günü stajını eksik yapan ya da hiç yapamayanların muaf sayılacakları ve ilk sorumluluk sınavları sürecinde staj bitirme sınavı uygulanacağı açıklandı.

Mesleki eğitim merkezinde öğrenim görenler de başta olmak üzere işletmelerde beceri eğitimi, uzaktan eğitiminin sona ereceği 2 Temmuz tarihinde tamamlanacak, bu eğitimlerin beceri sınavları da sorumluluk sınavları döneminde gerçekleştirilecek.

Öğrenci karneleri dijital ortamda

2020-2021 eğitim öğretim yılına yönelik karne, takdir, teşekkür, onur ve üstün başarı belgelerinin dijital ortamda dağıtımının yapılacağı açıklandı. Dijital ortamda dağıtılan belgelerin basılı şekli ve mezunlara ilişkin düzenlenen diplomalar için ise okul müdürlüklerine başvurulacak.

Hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflarda öğrenim görenlerin, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sınıf atlatmalarının gerçekleştirilmesi için bir dönem puanına en az sahip olmaları gerektiği için 2020-202 birinci ve ikinci dönemine ilişkin sınav, performans çalışması, proje ödevi ile benzeri ölçme ve değerlendirme uygulamalarına yönelik e-Okul/e-Mesem sisteminde hiçbir bir veri girişi yapılmamış öğrenciler için okul yönetimi tarafından ilgili öğrencilerin, 2020-2021 eğitim ve öğretim ikinci dönem sınavlarına girmeleri gerektiğine ilişkin öğrenci velilerine gerekli bilgilendirmelerin yapılacağı belirtildi.

Bu çerçevedeki öğrencilerin birinci-ikinci dönem derslerine ait veri girişleri yapılmadığı hallerde, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı bitimi itibarıyla kayıtlı oldukları kuruma ait Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış haftalık ders çizelgelerinde tanımlı bulunan seçmeli, ortak ve meslek/alan/dal dersleri dikkate alınmak kaydıyla üzerlerinde tanımlı olan bütün derslerden sorumlu olacak bir biçimde bir üst sınıfa geçmeleri sağlanacak.

Yorumlar (0)