Lise tercihleri 5 Temmuz’da başlıyor: En fazla 20 okul tercih edilebilecek

Lise Giriş Sınavı sonuçları bu sabah Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı. Sonuçların hemen ardından ise 2021 LGS Tercih Kılavuzu yayınlandı. Kılavuzdaki bilgilere göre yapılacak olan tercihler, 5-16 Temmuz arasında alınacak. 

EĞİTİM 30.06.2021, 17:01 30.06.2021, 17:04
Lise tercihleri 5 Temmuz’da başlıyor: En fazla 20 okul tercih edilebilecek

Lise Giriş Sınavı sonuçları bu sabah Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı. Sonuçların hemen ardından ise 2021 LGS Tercih Kılavuzu yayınlandı. Kılavuzdaki bilgilere göre yapılacak olan tercihler, 5-16 Temmuz arasında alınacak. 16 Temmuz 17.00’da bitecek tercihlerin sonuçları ise 26 Temmuz 2021’te, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi sitesinde yayınlanacak. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2019 senesinde oluşturduğu ve öğrencilere tercihlerinde yardımcı olması amaçlanan tercih robotu, bu seneki yüzdelik dilimlere göre güncellendi. Öğrenciler, robot üzerine puan ve sıralama bilgilerini; il ve ilçe bilgilerini yazarak kendi düzeylerinde olan okulları görebilecekler.  

Merkezi yerleştirmede 10 adet tercih yapılabilecek 

Merkezi yerleştirme kapsamında öğrenciler fen lisesi, özel lise, proje okulu, sosyal bilimler lisesi, meslek lisesi gibi okullardan en fazla 10 tane tercih yapabilecekler. Sınavla öğrenci alan okulları tercih eden öğrencilerden merkezi sınav puanı eşit olanlar ise okul başarı puanının üstünlüğüne bakılarak yerleştirilecek. Eğer bu puan da eşitse o halde 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanları dikkate alınacak. Tercih önceliği ise doğum tarihine, yaşının küçük olmasına bakılarak verilecek. 

Yerel yerleştirmede ise tercih edilen okulun türü, bulunduğu yer, kontenjanı, ortaöğretim kayıt alanı ve öğrencinin ikamet adresine bakılarak yapılacak. 



Tüm öğrenciler yerel yerleştirme tercihi yapacak 

Sınava giren ve merkezi yerleştirme puanı alan öğrenciler de dahil olmak üzere tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihte bulunmak zorunda kalacak. Yerel Yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercih yapılmaması durumunda öğrencilere merkezi yerleştirme ile öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okulların tercih ekranları açılmayacak. Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, pansiyonlu okullar ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar kapsamında üç grupta tercih yapılabilecek. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise pansiyonlu okullar ve yerel yerleştirme okulları kapsamında 2 grupta tercih yapabilecek. 

Özel liseler ile yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kaydını yaptırmış olan öğrenciler ise tercih yapamayacaklar.  

Sitedeki ilk ekran, yerel yerleştirme ekranı 

Öğrenciler başvuru sitesine girdikleri anda karşılarına çıkan ilk ekran, yerel yerleştirme ekranı olacak. Öğrenciler burada en fazla 5 tercih yapabilecek ve ilk 3 okul, kayıt alanından seçilecek. Aynı okul türünden (meslek lisesi, Anadolu lisesi veya imam hatip lisesi) ise en fazla 3 okul tercih edilebilecek. Öğrenciler, bu tercihlerini tamamladıktan sonra merkezi puanla öğrenci alan okullardan tercih yapmak istemeleri halinde diğer ekrana geçiş yapacak. Burada da en fazla 10 okul tercih edilebilecek. Pansiyonlu okullardan tercih yapmak isteyenler ise en fazla 5 okulu tercih edebilecek. Bu kapsamda toplamda 20 okul tercih edilebilecek. 

Okul seçimi aşamalarında görülen yeşil renk, öğrencinin ikametgah adresine yakın olan okulları, mavi renk çevrede bulunan okulları ve kırmızı renk de uzak okulları gösterecek. Öğrenciler yerel yerleştirme esnasında bu renklere göre tercih yapabilecek. 



Nakiller 2 dönem devam edecek 

Geçen sene LGS yerleştirmelerinde iki dönem şeklinde yapılan esas nakiller bu sene de 2 dönem olarak yapılacak. Her nakil döneminde öğrenci, merkezi puan ile yerleştirme yapılan okullardan 3’er; yerel puan ile yerleştirme yapan okullardan 3’er tane ve pansiyon okullarından da 3’er tane tercih edebilecek. İlk tercihinde yerleşen fakat nakil yaptırmak isteyen öğrencilerin kayıt alanı içinden okul seçme zorunluluğu bulunmayacak. Fakat ilk tercihlerinde yerleşemeyen öğrencilerin ikinci tercihlerinde en az 2 okulu kayıt alanından seçme zorunluluğu bulunacak. Nakil tercihlerinde de aynı türden en fazla 2 okul aynı anda tercih edilebilecek. 

Sonuçlar 26 Temmuz 2021’de açıklanıyor 

Bakanlık’ın takvimine göre ilk yerleştirme sonuçları 26 Temmuz 2021’de açıklanacak. Özel okullar ile yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların kayıtları ise bugünden başlayıp 16 Temmuz’da bitecek. Bu okullara yerleşen öğrencilere tercih ekranı açılmayacak fakat okullardaki kayıtlarını iptal ettiren öğrenciler tercih yapma hakkı kazanacaklar. Sonuçlar, 26 Temmuz tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi sitesinden duyurulacak. 



2 bin 91 liseye öğrenci alınacak 

Ülke genelindeki 2 bin 91 liseye merkezi puan ile öğrenci yerleştirilecek. Bu okullara alınacak toplam öğrenci sayısı ise 177 bin 500. Anadolu liseleri için ayrılan kontenjan 59 bin 216; fen liseleri için ayrılan kontenjan 37 bin 190; sosyal bilimler liseleri için ayrılan kontenjan 10 bin 142, Anadolu imam hatip liseleri için ayrılan kontenjan 36 bin 982; mesleki ve teknik Anadolu liselerine ayrılan kontenjan ise 33 bin 970. 

Yorumlar (0)