Lise öğrencisi yaraların iyileşme sürecini hızlandıran cihaz geliştirdi

Bursa’da gerçekleştirilen liseler arası araştırma projeleri yarışmasında fen lisesinde öğrenci olan Raif Toprak Yıldız yaraların daha iyi iyileşmesini sağlayan bir cihaz geliştirdi.

EĞİTİM 20.03.2022, 12:55 21.03.2022, 11:26
Lise öğrencisi yaraların iyileşme sürecini hızlandıran cihaz geliştirdi

Bursa’da Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bursa Bölge Yarışması’na çevre illerden birçok öğrenci katıldı. Yarışmaya katılan öğrencilerden biri olan Raif Toprak Yıldız da geliştirdiği cihazla oldukça ilgi çekti. Liseli gencin geliştirdiği cihaz yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olurken üzerinde yer alan sensörlerin yardımıyla yaranın enfeksiyon kapıp kapmadığına dair de bilgi veriyor. Cihaz sayesinde enfeksiyon kapmış yaralara hemen müdahale edilmesi sağlanırken elektrikli simülasyon sayesinde de iyileşme hızlandırılıyor. Hayvanlar üzerinde denenen cihaz bu testlerden başarıyla ayrıldı.

Genç mucit cihazı açıkladı

Cihazı geliştiren lise öğrencisi Raif Toprak Yıldız şu açıklamalarda bulundu:

Kronik yaralar insanlar için oldukça önemli. Bu kronik yaralar tek bir tedavi yöntemiyle iyileştirilmeye çalışılıyor ancak bunlar çok verimli değil. Ben de buna bir çözüm üretmek adına bir cihaz geliştirdim. İçinde mor lahana örtüsü yer alan bir yara örtüsü tasarladım. Geliştirilen örtünün sensörleri var. Bu sensörler elektrikli simülasyonlar yardımıyla yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlıyor. Geliştirdiğim yazılım sayesinde yaranı uzaktan kontrolünü de gerçekleştiriyorum.

Sıcaklı ve neme karşı duyarlı

Deri ve yara bölgesine yerleştirilen sensör yardımıyla yaranın enfeksiyon kapıp kapmadığını gözlemleyebiliyoruz. Kullandığımız sensörler sıcaklık ve neme karşı duyarlı. Yarada sıcaklık artması halinde yaranın enfeksiyon kaptığını gözlemleyebiliyoruz. Sistem sayesinde hemşire ve doktorlar yaraları uzaktan takip edebiliyorlar.

Yorumlar (0)