LGS’ye sayılı günler kaldı: Sınav kaygısını yenmek için öneriler

LGS’ye kısa bir süre kala sınava girecek olan öğrencilerde de heyecan yaşanmaya başladı. Birçok kişi sınav kaygısını nasıl yenebileceğini araştırıyor. Bu noktada Çakmak Erdem Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Muhammed Albayati, kaygıyı yenebilmek için önerilerde bulundu.

EĞİTİM 31.05.2023, 12:32
LGS’ye sayılı günler kaldı: Sınav kaygısını yenmek için öneriler

4 Haziran günü gerçekleştirilecek olan LGS, öğrencilerde sınav kaygısına neden oluyor. Aileler ve öğrencileri yakından ilgilendiren bu sınavda kaygıyı yenebilmek oldukça önemli bir yere sahip. Peki kaygıyı nasıl yenebiliriz? İşte detaylar…

Sınav kaygısı nasıl anlaşılır?

“Kaygının” günümüzde en fazla kullanılan psikoloji terimlerinden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Çakmak Erdem Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Muhammed Albayati, kaygıların geçici ve belirgin bir duygusal hali meydana getiren, vücudu gelebilecek tehlikelere korumak üzere ortaya çıkan oldukça doğal bir tepki olduğunu ifade etti.

Sınav kaygısının, öğrenilen bilginin etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının olumsuz yönde etkilenmesine yol açan yoğun bir durum olduğuna işaret eden Albayati, bu durumun görüldüğü öğrencilerin ilk başarısızlık görüldüğü anda daha yoğun duygusal tepkiler gösterme eğiliminde olduğunu aktardı.

Sınav kaygısında vücudun hangi tepkileri verdiğini dile getiren Albayati, “Kişilerde, karın ağrıları, uyku düzeninde bozukluklar, terleme, iç sıkıntısı, ağız kuruluğu, taşikardi, mide bulantısı ve titreme gibi tepkiler ortaya çıkabilir. Öte yandan çalışmaya isteksizlik, başarısızlık korkusu, sıkıntı, tedirginlik, endişe ve huzursuzluk da meydana gelebilir. Bu kaygıların görülmesinin ana nedenleri arasında yanlış ders çalışma alışkanlıkları, zamanı etkin kullanamama, başarısız olma ve değerlendirilme korkusu, sosyal çevrenin beklentileri, rekabetçi kişilik yapıları ve mükemmeliyetçiliktir." değerlendirmesini yaptı.

Sınav kaygısı nasıl yenebiliriz?

Albayati, sınav kaygısını yenmek için şu önerilerde bulundu:

“Zaman iyi kullanmalı,

Beslenme ve uykuya dikkat edilmeli,

Gerçekçi olmayan ve kaygıya neden olan düşünme alışkanlıklarını yeniden gözden geçirilmeli,

Sınava yönelik çalışmaları son güne bırakılmamalı,

Sınav esnasında kontrolün kendimizde olduğunu hatırlamalı,

Cevaplayabileceğimiz sorulardan başlamalı,

Kaygıyı azaltmak için nefes kontrol ve gevşeme teknikleri kullanılmalıdır.”

Ailelerin tutumu önemli

Ailelerin demokratik tutumlarda bulunduğu öğrencilerin daha başarılı olabileceğine işaret eden Albayati, "Ebeveynler otoriter bir tutum sergilediğinde öğrenci kendini başarısız şekilde görebilir. Bu süreç içerisinde ailelere sınava dair konuşmalarında gerçekçi davranmalarını, başka kişilerle ya da kardeşlerle çocuklarını kıyaslamaktan uzak durmalarını öneriyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)