LGS’ye 17 gün kaldı: Sınav hakkında merak edilen 9 soru ve cevabı

MEB tarafından düzenlenen LGS (Liselere Geçiş Sistemi) sınavı 5 Haziran’da gerçekleştirilecek. Sınava yalnızca 17 gün kala sınav hakkında merak edilenler hakkındaki araştırmalar da hız kazandı. İşte 2022 LGS hakkında bilinmesi gereken 9 madde…

EĞİTİM 19.05.2022, 18:01
LGS’ye 17 gün kaldı: Sınav hakkında merak edilen 9 soru ve cevabı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından her sene haziran ayında düzenlenen LGS (Liselere Geçiş Sistemi) sınavı bu sene 5 Haziran’da düzenlenecek. İki oturumdan oluşan sınavda ilk oturum 09.30’da, ikinci oturum ise 11.30’da başlayacak. İlk oturumda İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, Türkçe, yabancı dil ve din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden toplam 50 soru bulunurken ikinci oturumda ise fen bilimleri ve matematik derslerinden toplam 40 soru bulunacak. Birinci oturumun süresi 75 dakika, ikinci oturumun süresi ise 80 dakika ile sınırlı tutulacak. Liseye geçişte öğrencilerin kaderini belirleyecek olan sınav hakkında bilinmesi gereken diğer ayrıntılar ise sizler için haberimizde derlendi.

LGS sınav giriş belgeleri internette yayınlandı mı? Okullar belgeleri dağıtacak mı?

LGS sınavına giriş belgeleri, 27 Mayıs günü e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden erişime açılacak. Okul müdürlükleri tarafından çıktı alınacak belgeler, yine müdürlük tarafından mühürlenerek öğrencilere teslim edilecek.

MEB sınava otomatik kayıt yapıyor ancak bu sınava katılım zorunlu mu?

Lise eğitimi, Türkiye’de zorunludur. Bu sebeple MEB, 8’inci sınıf öğrencilerinin LGS sınavı kayıtlarını otomatik olarak oluşturur. Ancak öğrenciler bu sınava katılmak zorunda değildir. 

Öğrenciler sınava girerken yanlarında ne bulundurmalı? Kalem ve su getirmek serbest mi? 

LGS sınavına girecek öğrenciler yanlarında sınav giriş belgesini bulundurmak zorundadırlar. Ayrıca süresi geçmemiş pasaport veya geçerli olan kimlik belgesi bulundurma zorunluluğu vardır. Sınava girecek yabancı uyruklu öğrenciler yanlarında, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş olan mühürlü ve fotoğraflı kimlik belgesini bulundurmak zorundadırlar. Sınav girişinde silgi, kalemtıraş ya da kalem verilmeyeceğinden sınava girecek öğrencilerin en az 2 adet yumuşak uçlu kurşun kalem (mekanik uçlu kalem sınava alınmayacaktır), leke bırakmayan yumuşak silgi ve kalemtıraş bulundurmak zorundadır. Ayrıca ambalajı sökülmüş şeffaf şişede su da getirilebilir. 



Özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrencilerin sınava katılımı nasıl olacak?

Özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrenciler, günlük hayatta kullandıkları cihazlar ve/veya araç gereçler ile sınava giriş yapabilirler. Okuyucu ve kodlayıcı ihtiyacı olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava girerken bu öğrenciler için 20 dakikalık ek süre tanınıyor. 

Geç kalan öğrenci en geç saat kaçta salona alınabilir? Öğrenciler ne zaman çıkış yapabilir?

MEB, sınavlar için 15 dakika kuralı belirlemiştir. Bir öğrenci, sınav başladıktan sonraki 15 dakika içerisinde geldiği takdirde sınavına başlayabilir. Yani bir öğrenci birinci oturuma en geç 09.45’te; ikinci oturuma ise en geç 11.45’te başlayabilir. Ayrıca öğrenciler, sınavın ilk 30 dakikası içinde ve sınav süresi bitimine 15 dakika kala salondan çıkamazlar.

Sınav soru ve/veya sonuçlarına itiraz edilebilir mi? İtiraz işlemleri nasıl yapılır?

Sınav sorularına, öğrencinin cevap anahtarına ya da sonucuna yapılacak olan itirazlar, soruların ve/veya cevap anahtarlarının ve/veya sonuçların MEB sitesi üzerinden yayınlanmasının ardından en geç 5 gün içerisinde ÖDSGM internet sitesi üzerinden yapılabilir. İtirazlar için ilgili sitedeki “e-itiraz” kısmından elektronik dilekçe yazılması gerekmektedir. İtirazların işleme alınması için ise Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve/veya Ziraat Bankası’ndan herhangi birine 30 TL tutarında ücret yatırılması gerekmektedir. İnternet sitesi üzerindeki itiraz dilekçesi haricinde e-mail, faks ya da telefon yoluyla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır. 



Sınav soruları hangi konulardan olacak? 

Sınava giren öğrencilerin sorumlu olduğu konular, 8’inci sınıf müfredatında olan konulardır. LGS sınavı öğrencinin yorumlama, okuduğunu anlama, problem çözme, bilimsel süreç becerilerini ölçme, eleştirel düşünme, analiz yapma, sonuç çıkarma gibi becerilerini ölçmektedir. 

Mücbir sebepten farklı şehirde bulunan öğrenci ne yapmalı?

Zorunlu ikamet değişikliği, nakil, yurt dışından gelmek suretiyle farklı şehirde olma, mevsimlik işçilik veya tayin sebebiyle yer değiştiren veya diğer mücbir sebeplerle farklı şehirlerde bulunan öğrencilerin velileri, durumu anlatan belgeler ve dilekçe ile il ve/veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine müracaat etmelidir. 31 Mayıs 2022 tarihi müracaat için son tarih olmakla birlikte dilekçeler, Bölge Sınav Yürütme Komisyonları tarafından değerlendirilecektir. Uygun görülen öğrencilerin mecburen bulunduğu şehirde sınava girmesi sağlanacaktır. 

LGS sınav sonuçları ne zaman ve nereden açıklanacak?

LGS sınav sonuçları MEB’in resmi internet sitesinde, 30 Haziran 2022 tarihinde açıklanacaktır. Öğrencilerin evlerine posta yoluyla gönderilmeyecektir.

Yorumlar (0)