LGS'ye 1 hafta kala uzmanlardan adaylara, kritik öneriler!

5 Haziran’da yapılacak olan Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) az bir süre kala uzmanından adaylara tavsiyeler geldi.  

EĞİTİM 30.05.2022, 10:37 30.05.2022, 16:52
LGS'ye 1 hafta kala uzmanlardan adaylara, kritik öneriler!

Liselere Geçiş Sınavı’na hazırlanan öğrenciler, 5 Haziran için artık gün sayıyor. 

Uzmandan tavsiyeler: Kaygı kontrolü!

Öğrencilerin eksiksiz ve düzenli bir şekilde derslerine hazırlanması kadar sınava doğru bir şekilde emeklerini yansıtmasının da önemli olduğunu belirten kaydeden Uğur Okulları PDR ve AR-GE’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, sınav öncesi ve sınav esnasında öğrencilerin motivasyonunu yüksek seviyede tutacak şu tavsiyelerde bulundu. 

Kaygı kontrolü: Aslında kaygı herkeste biraz olması gereken ve doğru bir şekilde kontrol edilmesi gereken bir duygudur. Mühim olan; kişinin kaygılandığı aman nasıl davranacağını farkında olmasıdır. Olumlu düşünmek ve belirli aralıklarla derin nefes alıp vermek söz konusu kaygıyı azaltacaktır. 

Durum değerlendirmesi: Yıl başından itibaren yapılan çalışmaların değerlendirmesi son haftada, yapılmalı. Hangi konularda ya da derslerde iyisin, hangi konularda eksiklerin var? Hangi sorularda zorlanıyorsun? Son hafta en fazla neye ihtiyacın var? Son hafta planını, bu sorulara verdiğiniz yanıta göre uygulayabilirsiniz. 

Soru çözümleri: Sınava az bir süre kala MEB’in yayınlamış olduğu örnek sorulara tekrar göz gezdirmek yararlı olacaktır. Soruları ezberlemiş olsanız bile tekrar çözmek ya da üzerinde düşünmek, bu sorularla yeniden pratik yapmak sizi bilindik bir sınava hazırlayacaktır. 

Sınav simülasyonu: Mutlaka her sabah bir deneme çözülmeli. Biyolojik olarak sınav saatine uyum sağlama ve söz konusu saatte deneme ve soru çözme alışkanlığını pekiştirmek hedefiyle; sınav öncesi uygulanabilir bir alışkanlık ve pratik sağlayacaktır. Öte yandan sınav gününü, bu ve benzer biçimde zihninde canlandırarak, sınav esnasında yaşanılanları önceden fark etmek, durumlara ilişkin alacağın önlemlere hazırlık yapma açısından önemlidir. 

Yorucu etkinliklerden uzak durun: Sınavdan 1 gün önce arkadaşlarınızla ve ailenizle beraber sevdiğiniz bir planı uygulayabilirsiniz. Fakat yorucu oyunlardan ve etkinliklerden uzak durun. Midenizi yoracak besinlerden ve yemeklerden kaçının. Uyku ve yemek rutinlerinizi bozmayın. 

Motivasyonunuzu yüksek seviyede tutun: Sene boyunca girmiş olduğunuz sınavlar, LGS’nin bir provasıydı. Bu gireceğiniz sınavın da deneme sınavlarına benzer bir sınav olduğunu düşünmek lazım. LGS önemlidir fakat hayatımızda benzer sınavların karşımıza çıkacağını da unutmamamız gerekiyor. Öncelikle bütün emekleriniz için bildiklerinizin gücüne ve kendinize inanmalısınız. 

Sınav arasında soruları konuşmayın: Diğer adaylarla sınav arasında soru değerlendirmesi yapmanız, motivasyonunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Hangi şıkların yanlış veya doğru olduğunu cevap anahtarı belirler. 

Ailelere “empati kurun” tavsiyesi 

Aile desteğinin de sınav motivasyonunda önemli olduğuna vurgu yapan Barış Sezgin, ebeveynlere de tavsiyelerde bulundu. 

- LGS’nin son haftası söylenecek sözler çok önemlidir. “Son haftan, çalışman lazım. Bu zamanı bir daha bulamayacaksın vb.” motivasyon düşürücü ve kaygı arttırıcı cümlelerden uzak durulmalı. Sınav ile ilgili çocuğunuz tepki vermediği ya da yorum yapmadığı sürece konuşulmamalıdır. 

- Motive etmek önemlidir. Çocuğunuzun yanında olduğunuzu göstermeniz yalnızca “Senin yanındayım, ne olursa olsun oğlumuzsun/kızımızsın vb.” sözleriyle değil göz kırpma ile cumartesi günü güzel bir etkinlik, sözsüz, güvenli dokunma gibi farklı iletişim becerileri ile de yapılmalıdır. 

- Sınavdan bir gün önce ya da sınava gittiği esnada çocuğunuz konuşmayabilir. Ya da sınav günü daha çok konuşmak isteyebilir. Rahatlamak amacıyla bunu yaptığını veya farklı davranabileceklerini aklınızdan çıkarmayın. Kabul edici bir tutum sergilemek önemli. 

- Beslenme ve uyku düzeni oturtulmalı ve rutinler aynen devam ettirilmelidir. Öğrenciler, sınav günü zor uyuyabilir, bu oldukça normaldir. Bu nedenle; yatağa rutin uyku düzenlerinde girmeleri önemlidir.

- Sınavın ardından onlar konuşmadığı sürece sınavın ayrıntısı ya da zorluğu konusunda zorlamalar yapmamanız gerekiyor. Duygusal açıdan boşalımlar yaşanabilir. Aynı şekilde sizde de olabilir. Kendinizi iki duruma da hazırlayabilirsiniz. Tamamı normal paylaşımlardır, kaygılanmayınız. 

- Sınavın ardından sizlerle ya da arkadaşlarıyla farklı etkinlikler yapabilir, bu açıdan onu destekleyebilirsiniz.

Yorumlar (0)