LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu yayımlandı

2020 LGS tercih ve yerleştirme kılavuzunu meb.gov.tr adresinde yayımlalayan Millî Eğitim Bakanlığı, LGS kapsamında lise tercihlerinin 20 Temmuz-29 Temmuz arasında yapılabileceğini, tarcih sayısının ise 5'ten 10'a çıkartıldığını bildirdi.

EĞİTİM 16.07.2020, 13:34 16.07.2020, 13:37
LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu yayımlandı

MEB (Millî Eğitim Bakanlığı) 2020 LGS (Liselere Geçiş Sistemi) tercih ve yerleştirme kılavuzunu "meb.gov.tr" adresi üzerinden açıkladı.

LGS tercihleri ne zaman yapılacak?

Millî Eğtiim Bakanlığının açıkladığı kılavuza göre LGS (Liselere Geçiş Sistemi) çerçevesinde lise tercihleri 20 Temmuz-29 Temmuz tarihleri arasında yapılabilecek. 20 Temmuz 2020 Pazartesi günü başlayacak lise tercihleri işlemi, 29 Temmuz 2020 Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar yapılabilecek.

LGS tercih robotu

Millî Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin tercihlerinde rehberlik etmesi maksadıyla hazırladığı ve ilk kez 2019 yılında hizmete sunduğu "yüzdelik dilimlerine göre tercih robotunu" güncelledi.

LGS'ye girmiş olan öğrenciler, tercih robotunu kullanarak diledikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görecek. Öğrenciler, tercih robotunda okul türlerine, il, ilçe ve 2019 senesine ait yüzdelik dilimlerine göre arama yapılabilecek.

Liseye yerleştirmede öncelikli olanlar

Merkezi yerleştirme neye göre yapılacak? Merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci alınırken LGS puanına göre yerleştirme yapılacak.

Sınavla öğrenci alan okullarda LGS puanının eşit olması durumunda sırasıyla şu kriterler dikkate alınacak:

-Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğü,
-Sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü,
-8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı,
-Tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana öncelik verilecek.

LGS sonucuna göre yerel yerleştirme

Yerel yerleştirmede ise okulların türü, okulların kontenjanı ve okulların lokasyonuna göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.

Sınava giren ve LGS puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihi yapmak zorunda. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması hâlinde, öğrencilere "LGS ile öğrenci alan okullar" ile "pansiyonlu okullar" tercih ekranı gösterilmeyecek.

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler ise tercih yapmayacak.

Lise tercih türleri

LGS'ye giren öğrenciler; "LGS puanı ile öğrenci alan okullar", "yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar" ve "pansiyonlu okullar" olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.

LGS'ye girmeyen öğrenciler ise "yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar" ve "pansiyonlu okullar" olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.

LGS tercih sayısı

Millî Eğitim Bakanlığı, bu yıl merkezi sınavla (LGS) öğrenci alan okullara yönelik tercih sayısını ise 5'ten 10'a yükseltti.

Öğrenciler, ilk olarak "yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar" ekranından tercih yapacak. Öğrenciler "yerel yerleştirme"de tercihlerinden ilk 3 okulu, "kayıt alanından" seçmek zorunda ve öğrenciler en fazla 5 okul tercihi yapabilecek.

Tercihlerde, Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi gibi aynı okul türünden en fazla 3 okul tercih edebilecek. Örneğin öğrenci 4 Anadolu Lisesi tercih edemeyecek, en fazla 3 Anadolu Lisesi seçebilecek.

"Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar" için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler ise, arzu etmeleri durumunda LGS ile öğrenci alan okullar için açılacak "merkezi sınavla öğrenci alan okullar" ekranından en fazla 10 okul; "pansiyonlu okullar" tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.

Yani bir öğrenci sırayla şu kadar okul tercihi yapabilecek:

1. "Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar" tercih ekranından en fazla 5 okul
2. "Merkezi sınavla öğrenci alan okullar" tercih ekranından en fazla 10 okul
3. "Pansiyonlu okullar" tercih ekranından en fazla 5 okul.

Yerel Yerleştirme ekranındaki renkler

"Yerel yerleştirme" tercih ekranındaki yeşil, mavi ve kırmızı renkler ne anlama geliyor?

"Yeşil" renk: Öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları gösteriyor.
"Mavi" renk: Komşu kayıt alanında yer alan okulları gösteriyor.
"Kırmızı" renk: İl içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını gösteriyor.

Nakiller ne kadar sürecek?

2019 LGS yerleştirmelerinde iki dönemde yapılan yerleştirmeye esas nakiller, 2020 senesinde de tıpkı önceki sene gibi iki dönemde yapılacak. Her dönemde, "merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar" için en fazla 3 okul, "yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar" için en fazla 3 okul, "pansiyonlu okullar" için de en fazla 3 okul tercih edilebilecek.

"Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar" ekranından tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin, yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayıt alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu olmayacak. Fakat, tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından seçmek şartıyla en fazla 3 okul tercih edebilecek.

Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla 2 okul tercih edilebilcek.

Lise yerleştirme tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?

Millî Eğitim Bakanlığının takvimine göre, özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri, yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların iş ve işlemleri ile kayıtları 16 Temmuz 2020 Perşembe (bugün) günü başlayacak ve 29 Temmuz 2020 Çarşamba günü tamamlanacak.

Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı gösterilmeyecek. Öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri hâlinde tercih yapabilecekler.

Liselere yerleştirme sonuçları, 10 Ağustos 2020 Pazartesi gününde Millî Eğitim Bakanlığının resmî internet sitesi "http://www.meb.gov.tr" adresi üzerinden duyurulacak.

Yorumlar (0)