LGS tercih maratonu başladı! Tercihler nasıl yapılacak?

1 milyonu aşkın öğrencinin girdiği Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 5 Haziran'da yapılmış, tercih kılavuzu da 30 Haziran'da erişime açılmıştı. Tercih maratonu bugün itibarıyla başladı. Peki tercih işlemleri hangi tarihe kadar devam edecek? Öğrenciler tercihlerini nasıl yapacak? Sonuçlar ne zaman duyurulacak? İşte detaylar...

EĞİTİM 04.07.2022, 09:54 04.07.2022, 17:49 Hakan Öksüz
LGS tercih maratonu başladı! Tercihler nasıl yapılacak?

Liselere Geçiş Sınavı (LGS), toplam 1 milyon 236 bin 313 öğrencinin katılımıyla 5 Haziran'da yapıldı. 30 Temmuz'da tercih ve yerleştirme kılavuzunu yayımlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tercihlerin nasıl yapılacağına ilişkin bilgilendirme yapmıştı. Öğrencilerin, tercihlerini 4 Temmuz Pazartesi günü yapmaya başlayacağı kaydedilmişti. O gün geldi çattı.

Tercih işlemleri, 20 Temmuz'a kadar sürecek

Bugün başlayan tercih işlemleri 20 Temmuz'a kadar devam edecek. Yerleştirme sonuçlarının açıklanacağı tarihin ise 25 Temmuz olduğu kaydedildi. Toplamda 193 öğrencinin, sınavdaki bütün soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldığı belirtildi. 400 ile 500 puan aralığına giren öğrenci sayısı, 2021 yılına kıyasla arttı. Sınava katılanların yüzde 9,93'ü bu puan aralığında yer aldı.

En yoğun puan aralığı hangisi?

En yoğun puan aralığının ise 200-299 olduğu bildirildi. Sınava katılan öğrencilerin yüzde 56,04'ü bu aralıkta puan aldı. MEB'in raporuna göre bu yıl da sınava katılan kız öğrenciler daha başarılıydı. Erkek öğrenciler, sadece matematik testinde kız öğrencilere göre daha başarılı oldu. 

Öğrenciler tercihlerini nasıl yapacak? 

Peki öğrenciler tercihlerini nasıl yapacak? Tercih yapmak isteyen öğrenciler, "e-okul.meb.gov.tr" internet sitesine tıklayarak işlemlerini gerçekleştirebilir. Öte yandan ortaokul müdürlüklerine giderek de tercih işlemlerinin yapılabileceği belirtildi. Sınava girmeyen öğrenciler, ya "Pansiyonlu Okullar" ya da "Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar" grubunda yer alan okullara başvuru yapabilecek.

Her öğrencinin toplamda 10 okul seçme hakkı var. "Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar" grubundan seçim yapmak isteyen öğrenciler, bazı şartlara uymak zorunda. Bu gruptan yapılacak tercihlerdeki ilk 3 sıra, ikâmet adresindeki eve en yakın okullardan oluşturulacak.

LGS yerleştirme sonuçları 25 Temmuz'da duyurulacak!

LGS yerleştirme sonuçlarının 25 Temmuz'da duyurulacağı kaydedildi. Pansiyonlu okullara gitmek isteyen öğrenciler, bu gruptan 5 tercih hakkında sahip olacak. LGS ile öğrenci kabul eden özel okullara kayıt işlemlerinin de 20 Temmuz'a kadar süreceği belirtildi. Yabancı özel okullara girmek isteyen öğrenciler ise 8 Temmuz'a kadar kayıt yaptırmak zorunda.

Yorumlar (0)