LGS tercih kılavuzu erişime açıldı!

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklandı, tercih kılavuzu öğrencilerin erişimine açıldı. Peki LGS tercihleri ne zaman başlayacak? Tercihler nasıl yapılacak? Merkezi yerleştirmeler hangi kıstaslara göre belirlenecek? İşte detaylar...

EĞİTİM 30.06.2022, 14:29 Hakan Öksüz
LGS tercih kılavuzu erişime açıldı!

Toplamda 1 milyon 236 bin 313 öğrenci, 5 Haziran günü yapılan Liselere Geçiş Sınavı'nda (LGS) ter döktü. LGS sınav sonuçlarını duyuran Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tercih ve yerleştirme kılavuzunu da öğrencilerin erişimine açtı.

Tercihler ne zaman başlayacak?

Açıklamaya göre öğrenciler, 4 Temmuz Pazartesi günü tercihlerini yapmaya başlayacak. Milyonlarca öğrenci, 20 Temmuz günü saat 17.00'ye kadar devam edecek olan tercih sürecinde lise hayatını geçirmek istediği okulları sıralayacak. Liselere yerleştirme sonuçları ise 25 Temmuz'da belli olacak. Sonuçlar www.meb.com.tr adresinden duyurulacak.

  • LGS sonuçları için buraya tıklayın
  • LGS tercih kılavuzuna ulaşmak için buraya tıklayın

Merkezi yerleştirmeler hangi kıstaslara göre yapılacak? 

Peki merkezi yerleştirmeler hangi kıstaslara göre yapılacak? Öğrenciler, merkezi sınav puanına göre 10 tercihte bulunacak. Puan üstünlüğüne göre okullara yerleştirilecek olan öğrencilerin, buna göre tercih yapmasının daha avantajlı olabileceği belirtildi. 

Sınav puanının eşit olması halinde Okul Başarı Puanı (OBP) devreye girecek. Öte yandan ortaokulun son üç senesinde alınan Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) göz önünde bulundurulacak. 8'nci sınıftaki özürsüz devamsızlık sayısı ile tercih önceliği de önemli olacak.

193 öğrenci, 500 tam puan aldı!

Toplamda 2 bin 323 lisenin, merkezi sınav puanlarına göre öğrenci kabul edeceği kaydedildi. Böylece 192 bin 962 öğrenci, sınavla öğrenci alan okullara yerleştirilecek. Verilere göre bu yıl düzenlenen LGS'de 193 öğrencinin bütün soruları doğru şekilde cevaplayarak 500 tam puan aldığı kaydedildi. Sınava katılan her 10 öğrenciden 1'i ise 400 ila 500 arasında puan aldı. Öğrencilerin yüzde 56'sı ise 200-299 aralığında puan aldı.

Bu yıl da matematik hariç diğer bütün testlerde kız öğrencilerin daha başarılı olduğu görüldü. Sınavdaki hiçbir sorunun iptal edilmediği kaydedildi. 

Yorumlar (0)