LGS'de tam puan alan öğrenciler başarılarının sırrını açıkladı
2023 LGS’ye katılan 1.030.195 öğrenci arasından her iki oturumundaki tüm sorulara doğru cevap vererek tam puan alan öğrenci sayısı 562 oldu. Aralarında deprem zede öğrencilerinde olduğu başarılı öğrenciler başarılarının sırrını açıkladı.

MEB'den yapılan açıklamaya göre; 2023 Merkezi Sınava katılan 1.030.195 öğrenci bulunmaktadır. Merkezi Sınavın her iki oturumundaki tüm sorulara doğru cevap veren öğrenci sayısı 562’dir.
ADIYMAN
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman'da, LGS kapsamındaki merkezi sınava zor şartlarda çalışan Ahmet Yiğit Polat, tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan alma başarısını gösterdi.
Türkiye Petrolleri Ortaokulunda eğitim gören Polat, 6 Şubat'taki depremlerde evinin ve okulunun hasar görmesinin ardından önce Mersin daha sonra ise Şanlıurfa'ya gitti.
Burada derslerine ara vermeden çalışan Polat, 24 Nisan'da kentte eğitim ve öğretimin başlamasının ardından memleketine dönerek okuluna devam etti.
Polat, "Depremin başarımı etkilememsi için sıklıkla ders çalıştım. Başarımı düzenli olarak ders çalışmama ve ortaokuldan bu yana kitap okumama borçluyum." dedi.
MALATYA
Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu öğrencisi Melike Behçet, 6 Şubat'taki depremlerin ardından ailesiyle bir köyde tek odalı ve sobalı anaokuluna sığındı.
Depremin psikolojisiyle ders çalışmakta zorlanan Behçet, öğretmenlerinin desteğiyle 4 Haziran'da yapılan merkezi sınavdaki tüm soruları doğru cevapladı.
Behçet, yaşanan deprem sürecinde birçok olumsuzluğa rağmen ailesinin ve öğretmenlerinin desteğiyle 500 tam puan alan 562 öğrenci arasına girdi.
Melike Behçet, toparlanması zor bir süreçten geçtiğini ancak hedefleri olduğu için öğretmenlerinin desteğiyle tekrar ders çalışmaya başladığını söyledi.
Deprem sonrası ders çalışma düzeninin bozulduğunu anlatan Behçet, şöyle konuştu:
"Deprem sürecinde sonra çalışma düzenim sıkıntılıydı. Bir süre ders çalışamadım. Bir köy okulunda 3-4 ay gibi uzun bir süre kaldık. Onun psikolojisi bile yetiyordu. Toparlanması zor oldu ama insanın hedefleri olunca bir şekilde toparlıyor. Bu yüzden bir süre sonra tekrar çalışmaya başladım. Bu süre zarfında da bütün öğretmenlerim çok destek oldular. Hepsine teşekkür ediyorum. Zor bir süreçti benim için. Toparlaması zor oldu ama odaklanınca ve isteyince oluyor."
Deprem sürecinde kendine güvendiğini ve sonrasında hedefler koymaya başladığını ifade eden Behçet, Malatya Fen Lisesi'nde eğitimini sürdürmek istediğini ifade etti.
SAKARYA
Sakarya'nın Karasu ilçesinde Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda tüm soruları doğru yanıtlayıp 500 tam puan alan 562 öğrenci arasına giren Karasu İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Nur Dursun, başarıyı sosyal medyadan uzak durup, düzenli ve planlı çalışarak elde ettiğini söyledi.
Başarısının sırrını gazetecilere anlatan Dursun, sene başından beri planlı şekilde çalıştığını belirterek, "Önemli olan düzenli ve planlı çalışmak. Çok çalışmanın önemi yok. Öğretmenlerim bu süreçte bana çok destek oldu. Dolaşsınlar, bisiklete binsinler. Bugüne kadar telefonum ve sosyal medya hesabım olmadı. Bunlar öğrenciyi olumsuz yönde etkiliyor, buralarda çok vakit geçiriliyor. Bu konuda şanslıyım. Ailem de bilinçli davrandı." diye konuştu.
ÇORUM
LGS sınavında tam puan almayı başaranlardan biride Çorumlu Emir Rıza.
Sungurlu İsmetpaşa Ortaokulu öğrencisi Emir Rıza Özkan, Sınava yoğun şekilde hazırlandığını belirterek, "Başarımı, disiplinli ve istikrarlı bir çalışmaya borçluyum. Günde ortalama 150 ile 200 soru arası çözüyorum. Kendimi iyi hissettiğimde 500'e kadar çıkıyordu sayı. Kendimi rahatlatmak için kitap okurdum, yürüyüşe çıkardım. Okulda yapılan denemeleri günü gününe takip ettim. Doğrulardan çok yanlışlara odaklandım. Her yanlışımı neden yanlış yaptığımı öğrenmeye çalışırdım." dedi.
Hedefi yapay zeka mühendisliği
Lise eğitimini de en iyi şekilde tamamlamak istediğini dile getiren Özkan, "Galatasaray Lisesi, Ankara Çankaya Fen Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi öncelikli hedeflerim arasındadır. İleride yazılım mühendisi veya yapay zeka mühendisi olmak istiyorum." diye konuştu.
MANİSA
Bir diğer 500 tam puan alan öğrencilerden Ömer Faruk Gedikbaş, gelecekteki hedefini matematik profesörlüğü olarak belirledi. Gedikbaş Galatasaray ya da TUBİTAK Fen Lisesine gitmeyi düşündüğünü söyledi.
Turgutlu İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Gedikbaş, LGS hazırlığına, 5. sınıfta Türkçe öğretmeninin yönlendirmesiyle başladığını belirten Gedikbaş, öğretmeninin LGS'ye hazırlık için kitap okuttuğunu, okudukları konularda birbirleriyle tartışmalar düzenlendiklerini söyledi.
8. sınıfın ilk döneminde telefonla çok ilgilendiğini ve oyun oynadığını belirten Gedikbaş, "Hocalarımız bunun yanlış olduğunu söyledi. Telefona ara verip, ders çalışmaya başladım. Hocalarımızdan kitap önerileri alıp onları okudum ve çalıştım. Okulda yapılan denemelere katıldım, yanlışlarıma ve eksiklerime ağırlık verdim" dedi.
ÇANAKKALE
Çanakkale'nin Biga ilçesinde yaşayan ve LGS’den tam puan alan Elif Ece Peker, başarının yüzde 50'sinin çalışmak, yüzde 50'sinin stres yönetiminden geçtiğini ve hedefinin Galatasaray Lisesi olduğunu söyledi.
Biga Ortaokulu mezunu Elif Ece Peker, sınava hazırlık sürecinde eksik olduğu konuları bildiği için bunlara odaklandığını belirterek, "Anne ve babam Türkçe öğretmeni bana hep 'Dil bilgisini çöz' diye söylerlerdi ben ise çok fazla onları çözmedim. Türkçede iyiydim ve dil bilgisini biliyordum. Türkçeye ayıracağım zamanı matematiğe ayırmam gerekiyordu. Sene başında matematikte sorun yaşadım. Matematiğe çalıştım. Soru sayısı önemli değildi benim için. Günde 240 soru çözdüm. Yeni nesil odaklıydım, eski nesil soru çözmedim. Konu tekrarı da yapmadım. Dersi derste dinleyerek öğrenebiliyordum."