KYK borçları siliniyor mu?

Öğrenim kredisi borcu olan üniversite mezunlarının sayısı 5 milyona ulaştı. KYK borçlarının silinmesine ilişkin TBMM'ye kanun teklifi sunuldu. Kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda tüm öğrencilerin borçları silinecek.

EĞİTİM 02.10.2019, 11:01
KYK borçları siliniyor mu?

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), yüksek öğrenim gören öğrencileri maddi olarak desteklemek amacıyla borç para veriyor. Öğrencilerin çalışma hayatına başladıktan sonra bu borcu ödemeleri gerekiyor. Fakat verilere göre; halk arasında "KYK borcu" olarak da bilinen öğrenim kredisini ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyon oldu. Yani milyonlarca genç, okuldan mezun olur olmaz hayatına borçlu olarak başlıyor.

Meclis gündemine taşındı

Posta Gazetesi'nin haberine göre, bu durum senelerdir sorulan "KYK borçları silinecek mi?" sorusunu akıllara getirdi. Borcunu zamanında ödeyemeyen öğrencilere uygulanan faiz nedeniyle borçların giderek büyüdüğü, borçluların ödeme yapabilmesinin imkansız hale geldiği ifade edildi. 

Konu, Meclis’in gündemine de taşındı. TBMM’ye KYK borçlarının silinmesine ilişkin kanun teklifi sunuldu. Kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda tüm öğrencilerin borçları silinebilir.

İşe girene kadar borçlar ertelenebilecek

Normalde KYK borcu olanların, mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödeme yapması gerekiyor. Yani 2 yıl sonra işe giremese dahi borcunu ödemeye başlamalı. Yapılan son düzenlemeye göre ise kredi çeken öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar borcunu ödeme zorunluluğu bulunmuyor. Yani yeni mezun öğrenciler işe girene kadar borcunu erteleyebilecek. Ancak ertelenen dönemde borca faiz işlemeye devam ediyor.

Yorumlar (0)