KPSS soruşturması tamamlandı! YÖK Başkanı Erol Özvar’dan açıklama

Soruların çalınması iddialarının sonrasında iptal kararı alınan KPSS ile alakalı olarak YÖK Başkanı Erol Özvar'dan bir açıklama yapıldı. Ön soruşturmanın bittiğini söyleyen Özvar, durumun neticelendiğini ifade etti.

EĞİTİM 30.09.2022, 11:44 01.10.2022, 08:49
KPSS soruşturması tamamlandı! YÖK Başkanı Erol Özvar’dan açıklama

Yediiklim Yayınevi'nin oluşturduğu denemeler içerisinde bulunan 20’den daha fazla birçok kategoride çıkan sorular, 31 Ağustos Pazar günü düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) oturumunda da görülünce, sınav için iptal kararı verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimatın ardından Devlet Denetleme Kurulu hızlı bir şekilde incelemelerini başlattı.

ÖSYM başkanı görevinden alındı

İddiaların ortaya çıktığı gün içerisinde ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün vazifesinden alınarak yerine Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy geçiş yaptı. Bu durumun sonrasında oturumları için iptal kararı verilen 2022-KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür sınavı 18 Eylül gününde tekrar gerçekleştirildi.

Ön inceleme tamamlandı

Daha sonra inceleme ve araştırma işlemlerin ardından Yükseköğretim Kurumu Başkanı Erol Özvar, ön incelemeyi gerçekleştirdiklerini ve sonuçlandırdıklarını açıkladı.

2022 KPSS'de soruların soruların farklı bir yayın kuruluşu tarafından çıkması bazı iddiaları ile ilgili YÖK Kurulu'na hukuki işlemler için ön araştırma yetkisinin verildiğine değinen Özvar, “Genel Kurulda bugün KPSS inceleme sonucu değerlendirilecek, ardından neticesi için gereken çalışmalar test edilecek. Net olarak sonuçlandığını söylemem mümkündür. Genel Kurul üzerinden ön inceleme raporunu almış olacağız. Araştırmayı sağlayan hukukçularımızın sağladığı görüşler içerisinde genel kurul gereken önlemleri alacak ve çalışmalar devam edecek diye düşünüyorum.” dedi.

“Sınavlar ile ilgili tartışmalar olabilir”

ÖSYM’nin özel ya da devlet kurumlarının sınavlarını sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmeye çalıştığına değinen Özvar, “Sınavlar ile ilgili tartışmalar tabii ki yapılabilir. Ancak bu ifadelerin, kurumların müesses durumuna zarar vermemesi gerekiyor. Bu konu oldukça önemlidir. Buna bir örnek olarak üniversiteler gösterilebilir. Üniversiteleri sıralamak, değerlendirmek ve eleştirmek mümkündür. Fakat bu çeşitte değerlendirme ve eleştiri üniversitelerin prestijine zarar verecek, onların uluslararası ve ulusal seviyedeki kredibilitesini tahrip edecek tutumlardan uzak durmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Kurumların prestijine hep beraber sahip çıkmalıyız”

Kurumların itibarına sahip çıkılması gerektiğine işaret eden Özvar, “İnsanların kusurları hataları olabilir ancak kurumları korumak herkesin üzerine düşen ana vazifelerdendir. Ben buradan kamuoyuna bir mesaj vermek istiyorum. Kurumların prestijini hep beraber muhafaza etmeliyiz. Kurumlar içerisinde kusuru olan olursa o kusur ile ilgili gereken işlemler yapılır. Ancak kurumu dağıtmak, yok etmek ve yıkmak bize uyacak bir davranış çeşidi değildir.” dedi.

Yorumlar (0)