Konya’da meslek lisesi mezunları, 5 bin TL maaşla işe başlıyor 

Konya’da meslek lisesinden mezun olan öğrenciler, sanayi-okul iş birliği kapsamında en az 4 bin TL ve çoğunlukla 5 bin TL maaşla işe başlıyorlar. Birinin yanında çalışmak istemeyen öğrenciler, kendilerine iş yeri de açabiliyorlar. 

EĞİTİM 20.10.2021, 10:00
Konya’da meslek lisesi mezunları, 5 bin TL maaşla işe başlıyor 

Konya Selçuklu Meslek Lisesi’nin Mobilya ve İç Mekan Tasarımı, Kimya Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Makine Tasarım Teknolojisi, Bilişim Teknolojileri ve Elektrik-Elektronik Teknolojisi bölümleri için sanayi-okul iş birliği anlaşması imzalandı. Mezuniyet ardından iş garantisi verilen öğrenciler, kendi iş yerlerini açma imkanına da sahip oluyorlar. 

“Kendi ayakları üzerinde duran gençler yetişiyor” 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Selçuklu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Aksoy, gençlere sundukları imkanlar hakkında şunları aktardı: “2022-23 döneminde merkezi sınavla öğrenci alacağız. Gençlerimize iyi ve kaliteli eğitimler vererek mezuniyet sonrasında kendi ayakları üzerinde durabilen gençler yetiştiriyoruz. Türkiye’de var olan 50 Ar-Ge merkezinden biri bizim okulumuz. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz, tasarladıkları ürünlerin ekonomik değer kazanması konusunda canla başla çalışıyor. Merkezimiz sayesinde öğrencilerimiz yalnız mesleklerini değil teknolojiyi de yakından takip etme imkanı buluyor. Öğrencilerimize diplomanın yanı sıra ‘Europass’ dediğimiz, kendi iş yerlerini açma ve mesleki eğitim yeterliliği olduğunu gösterme belgesi de veriyoruz.” 



Öğrencilere yüzde 100 iş imkanı sunuluyor 

Aksoy: “Konya’daki işletmeler bize gelerek öğrenci talep ediyorlar. Biz de çocuklarımızı işletmelerle bir araya getiriyoruz. Öğrencilerimiz, okulumuzda yüzde 100 iş imkanıyla mezun oluyorlar. Şu ana kadar açıkta kalan hiçbir öğrencimiz yok. Okulumuz aynı zamanda iş yapan ve döner sermayesi olan bir okul. Pandeminin ilk günlerinden bu yana okulumuzda maske ve dezenfektan üretiyoruz. Ürünlerimize talep ise oldukça fazla. Geçen sene Covid-19 virüsüne karşı yaptığımız üretimler sayesinde 5 milyon liralık ciro elde ettik. Bu sene de aynı ciroyu yakalamak için çabalıyoruz. Hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz üretim ağına dahil oluyor.” 

“Öğrencilerimiz, iş yeri de açabilir” 

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alan Şefi Zühtü Mert, konuyla ilgili şunları aktardı: “Motorlu araçlar teknolojisi alanı, dünyada otomotiv ve inşaat sektöründen sonra gelen 3’üncü en büyük sektör. O Yüzden de bu alandan mezun olanların iş bulmaları oldukça kolay. Biz bu bölümde her türlü motorlu aracın onarımını, bakımını, sistemlerin teorik ve uygulamalı geliştirilmesini anlatıyoruz. Öğrencilerimiz, teknisyen unvanı ile mezun oluyor. Kendilerinin mezuniyet belgesiyle birlikte ustalık ve iş yeri açma belgesi de oluyor. Kendileri ister yüksek okula giderek eğitime devam edebilirler isterlerse de iş yeri açarak hemen çalışmaya başlayabilirler. Bölümümüzde, döner sermaye kapsamında her türlü hafif ticari ve binek araçların bakım ve onarım işlerini yapıyoruz. Öğrencilerimiz bu işlerinden gelir elde ediyor.” 



“Öğrenci sayısı, piyasa talebini karşılamıyor” 

Zühtü Mert: “Bu bölüm hem geniş bir alana sahip hem de iş imkanı fazla fakat şu anki öğrenci sayısı, piyasa talebini karşılamıyoruz. Bu yüzden de istihdam konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Özel atölye ve servislerde, yetkili servislerde, yedek parça dükkanlarında ve otomobil fabrikalarında motor alanıyla ilgili çok fazla açık var. Yani mezunlarımızın işsiz kalma gibi bir şansı hiç yok. Öğrencilerimiz motor bölümünden mezun olduktan sonra şu anki asgari ücretin 2 katı maaşla işe başlayabiliyor.” 

“‘Kadın yaptı’ dedirtmek istiyorum” 

12’nci sınıf öğrencisi Yaprak Sivrikaya, bölümünden duyduğu memnuniyeti şu cümlelerle aktarıyor: “Bu bölümden mezun olduktan sonra iş imkanımız çok fazla. Otomotiv ya da makine mühendisliği okumak istiyorum. ‘Kadın yaptı’ dedirtmek istiyorum. Mesleğimin her ayrıntısını burada öğreniyorum. Üniversite okumasam dahi buradan mezun olunca teknisyen olarak bir yerde işe başlayabilirim. “ 

12’nci sınıf öğrencisi Hatice Orhanlı ise şunları aktarıyor: “Burada hem uygulamalı hem de teorik dersler alıyoruz. Erkek öğrenciler başta bizi garipsiyorlardı ama zamanla bu önyargıyı da kırdık. Kendileri artık ağır işlerde bize yardımcı da oluyorlar. Otomotiv ya da makine mühendisi olmak istiyorum.” 



“Atölyelerimizde ders araç gereçleri üretiyoruz ve satıyoruz” 

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bölümü Şefi İsmail Canayakın, bölüm hakkında şunları aktarıyor: “Bu bölümdeki öğrencilerimizin işi ofis ve ev mobilyası üretmek. Ankara Ders Aletleri Yapım Merkezi ile Tapı Kadastro 5’inci Bölge Müdürlüğü’nün işlerini biz yapıyoruz. Buralar da dahil olmak üzere bazı yerlerden siparişler alıyoruz ve gençlerimizle birlikte ürünleri üretiyorum. Bizim burada Üretim ve tasarım bölümlerimiz ayrı. İş yerlerinin, ofislerin, evlerin dekorasyon tasarlamalarını yapıyoruz. Tasarım yapmayı seven, ağaçlara şekil vermekten hoşlanan gençlerimiz bu bölümü tercih etmelidir. Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz usta unvanı alır ve kendi iş yerlerini açabilirler. Aynı zamanda mezunlarımız 5 bin 500 TL gibi bir maaşla işe başlayabilirler. Şu anda sanayideki fabrikalar bizlerden eleman istiyor ama ben gönderemiyorum. Bunun sebebi ise üniversite okumanın toplumda ayrı bir yerinin olması. Herkes üniversite kapısında. Bu da bu çocukların erkenden meslek sahibi olmasını engelliyor.” 

“Ne kadar üretim yaparsak o kadar kazanıyoruz” 

11’inci sınıf tasarım öğrencisi Muammer Enes Özbahar: “Küçükken eniştemin mobilyacı dükkanına gider, onun işlerine heves ederdim. Mezun olunca iş yerimi açmak istiyorum. Ben, ağaca şekil vermeyi çok severim. Öğrenciyken aynı zamanda döner sermayede de çalışıyorum. Ne kadar üretim yaparsam o kadar para kazanıyorum. Geçen ay 46 saat çalışıp 300 TL para aldım.” 

Tasarım bölümü 9’uncu sınıf öğrencisi Zeynep Ayhan: “Çocukluğumdan beri tasarımlar yapıyorum. İç mekanda çalışmayı seviyorum ve iç mimar olmak istiyorum. Atölyeye ilk girdiğimde ‘Burası benim mekanım’ dedim. O günden bu yana da buradayım.” 

Yorumlar (0)