Kız çocuklarının okullaşma oranında rekor: İlk kez erkekleri geçti!

Milli Eğitim Bakanlığı, kız çocuklarının okullaşma oranının yüzde 95'e yükseldiğini açıkladı. Son rakamlarla birlikte kız çocuklarının okullaşma oranı ilk kez erkek çocuklarını geçmiş oldu. Türkiye artık OECD oranlarına erişti.

EĞİTİM 22.10.2022, 15:14 23.10.2022, 17:30
Kız çocuklarının okullaşma oranında rekor: İlk kez erkekleri geçti!

Milli Eğitim Bakanlığından gelen açıklamaya göre, kız çocuklarına ilişkin şartlı yardımlar ile katsayı ve başörtüsü yasağı gibi antidemokratik uygulamaların kaldırılmasıyla birlikte kız çocuklarının okullaşma oranı rekor seviyelere ulaştı.



Okullaşma oranı erkekleri geçti

2000'li senelerde yüzde 39 olan kız çocuklarının ortaöğretimdeki okullaşma oranı, şu an itibarıyla yüzde 95'e yükseldi. Son rakamlarla birlikte kız çocuklarının okullaşma oranı ilk kez erkek çocukları geçti.

Son 20 sene okullaşma oranlarının artmasıyla birlikte 2000'li yıllarda yüzde 11 olarak açıklanan okul öncesi okullaşma oranı yüzde 95, yüzde 44'lük ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 95, yüzde 14'lük yükseköğretimdeki okullaşma oranı ise yüzde 48 olarak açıklanadı. Bu rakamlarla birlikte Türkiye, OECD ülkelerinin okullaşma oranlarına ulaştı.

2016'dan bu yana ortaokulda, 2014'ten bu yana ise yükseköğretimdeki kız çocuklarının okullaşma oranı erkeklerin oranını geçti.

"Yüzde 90'ları geçti"

Açıklamada konuya yönelik değerlendirmelerini paylaşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, beşeri sermaye niteliğini artırmadaki en kritik enstrümanın eğitim olduğunu söyledi.

2000'lerin başında Türkiye'nin okul öncesi, ortaöğretim ve yükseköğretimde okullaşma seviyesinin yüzde 50'nin altında olduğunu söyleyen Özer, şunları aktardı:

"Son 20 senede bir yandan bütün il ve ilçelerdeki okul ve derslik yapma seferberliği diğer yandan okullaşma oranlarını arttırmak için sosyoekonomik seviyesi dezavantajlı olan ailelerin özellikle eğitime katılımını desteklemek amacıyla uygulamaya alınan eğitim politikalarıyla eğitim sistemimiz devasa bir dönüşüme şahiltlik etti. Okul öncesinden ortaöğretime kadar bütün eğitim kademelerinde okullaşma seviyeleri yüzde 90'ların üzerine çıktı."

2000'lerdeki okullaşma oranlarına yönelik bilgileri paylaşan Özer, "Mesela 5 yaştaki okullaşma oranı yüzde 11'ken şu an bu rakam yüzde 95'e ulaştı. Yine ortaöğretimdeki okullaşma seviyesi yüzde 44'lerden yüzde 95'lere çıktı. Diğer yandan ilkokul ve ortaokuldaki okullaşma seviyeleri de yüzde 100'e yaklaştı. Örneğin ilkokullardaki okullaşma oranı bugün itibarıyla yüzde 99,63'e çıkarken ortaokullardaki okullaşma oranları ise yüzde 99,44'e çıkmış bulunuyor." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)