Kırtasiyecilerden okul alışverişinde "merdiven altı ürün" uyarısı!

Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Vecdet Şendil, velilerin kırtasiye alışverişlerini özel olarak açılan dükkanlardan yapması önerisinde bulunarak, "Veliler, merdiven altı, ithalatçısı veya üreticisi belli olmayan ürünlerden uzak durmalı" uyarısını yaptı.

EĞİTİM 30.08.2022, 15:56 31.08.2022, 08:58
Kırtasiyecilerden okul alışverişinde "merdiven altı ürün" uyarısı!

Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Vecdet Şendil, yeni eğitim öğretim yılı öncesi yoğunlaşan okul alışverişine yönelik değerlendirme yaptı.

"Taklit ve sahte ürüne dikkat"

Kırtasiye alışverişlerinin, işinin ehli kırtasiyecilerden yapılması gerektiğini söyleyen Şendil, "Velilerimizin, 12 ay boyunca kendilerine hizmet veren, işi kırtasiye olan, alanında uzmanlaşmış, ürünleri tanıyan, doğru ürüne onları yönlendirebilecek, sorularına yanıt alabilecekleri, zengin ürün çeşitliliğine sahip noktalar olarak bilinen kırtasiye perakendecilerini tercih etmelerini tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.

Şendil, sektör olarak sahte, taklit, korsan, sağlıksız kırtasiye ürünleriyle mücadele ettiklerine vurgu yaparak çekerek şunları söyledi:

"Velilere de bu süreçte çok iş düşüyor. Veliler merdiven altı, ithalatçısı veya üretici belli olmayan ürünlerden daima uzak durmalı. Kimliği belli olan ürünler satın alınmalı. Yani ürün alırken kesinlikle etiketine bakmalı, üreticisi veya ithalatçısı belli, ambalajlı, yani kimliği olan ürünleri kullanmalı.”

Boyalar için solvent uyarısı

Ticaret Bakanlığının, denetimler neticesinde güvensiz bulduğu ürünleri Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi'nde duyurarak tüketicileri bilinçlendirdiğine dikkat çeken Şendil, şunları aktardı:

"Tüketicilerimiz ürünlerin ambalajlarını dikkatle araştırmalı. Özellikle boyalarda 'CE' işareti ve 'EN71 standardına uygundur' ibaresinin olup olmadığına bakmalı. Oyuncak biçiminde olan ya da oyuncak niteliği taşıyan ürünlerin yaş grubu bilgisine dikkat etmeliler. Sprey boyalar ve yapıştırıcıların solvent içermemesi ve su bazlı olması konusunda hassas olmalılar. Veliler eğer satın aldıkları ürünün güvensiz olduğuna inanıyor ve üründen şüphe ediyorlarsa ‘Alo 175 Tüketici Hattı'ndan şikayet oluşturabilir, bu şekilde korsan, taklit ve kaçak ürünlerle mücadelemizde destek olabilirler."

"Kırtasiyede yüzde 200'leri geçen fiyat artışı yok"

Şendil, tercihlere ve alım gücüne göre farklı fiyatta ürünlerin piyasada bulunduğunu belirterek, Türkiye'deki ve dünyadaki enflasyonist durumdan kaynaklı olmak üzere diğer ürünlerde olduğu gibi kırtasiye ürünlerinde de fiyat artışının olduğunu belirtti. İddia edildiği üzere kırtasiye ürünlerinde yüzde 200'leri geçen fiyat artışları olmadığını belirten Şendil, "Bu yanlış haberler, sektörümüzü zan altında bırakmakta, eğitime hizmet sunan, güvensiz ürüne savaş açmış bir sektörü itibarsızlaştırma odaklıdır. Bu tarz duyumlar kamuoyunda spekülasyonlara neden oluyor. Biz kırtasiyeciler her zaman velilerimizin ve çocuklarımızın yanında olduğumuz bir anlayışa sahibiz." sözlerini kullandı.

Geçen yıl ile bu yılı kıyasladığımız zaman ürün bazında yüzde 80'lere yaklaşan fiyat artışı olduğunu söyleyen Şendil, şunları söyledi:

"Bazı ürünlerdeki artışın yüzde 40'larda kaldığını da ifade edebiliriz. Bu yıl ortalama bir çanta 600 ila 800 TL’ye dolacak. Tercihlere ve alım gücüne göre farklı ürün fiyatları var. Örneğin 100 liraya da okul çantası var, 600 liraya da. Tüketicinin gelir durumu ve talebine göre satın alma tercihleri değişiyor."

Yorumlar (0)