Karabük Üniversitesi "dünyanın en iyi 1000 üniversitesi" arasında

Karabük Üniversitesi, 2007 yılındaki kuruluşunun ardından hızlı yükselişi ile THE'nin "dünyanın en iyi 1000 üniversitesi" listesinde kendisine yer buldu.

EĞİTİM 16.11.2019, 13:20 16.11.2019, 13:52

Dünyanın en prestijli üniversite derecelendirme organizasyonu THE'nin yayımladığı sıralamaya Türkiye'den 11 üniversite girdi. Dünya üzerindeki en iyi ve prestijli üniversitelerin sıralamasını yapan Times Higher Education (THE), 2020 sıralamasında Türkiye'den 11 üniversiteye yer verdi. Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ gibi ünlü okulların da bulunduğu listede en dikkat çeken isim Karabük Üniversitesi olarak öne çıkıyor.

Yine THE'nin 2020 yılı için hazırladığı mühendislik ve teknoloji alanlarında "Dünya Üniversiteleri Sıralaması" içinde kendisine ilk 1000'de yer bulmayı başaran Karabük Üniversitesi, 2007 yılında kuruldu. 4 enstitü, 15 fakülte, 3 yüksekokul ve 8 meslek yüksek okuluyla yaklaşık 55 bin öğrenciye sahip olan Karabük Üniversitesi, aynı zamanda uluslararası öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu bir üniversite olarak öne çıkyor. 

Erasmus'ta birinci sırada

2018 yılında 6 binden fazla yabancı öğrenci barındıran Karabük Üniversitesi, 2006 yılından sonra kurulan 81 devlet üniversitesi özel üniversitenin Erasmus+ programının 2017 yılında 120 Erasmus öğrencisi ağırlayarak birinci üniversite seçildi. 

Bölgeye de büyük katkı sağlıyor

Karabük Üniversitesi, Batı Karadeniz bölgesinde en çok tercih edilen üniversite olmakla birlikte Karabük şehrinin ve bölgenin kalkınmasına mühendislik ve sosyal anlamda kattığı özelliklerle de dikkat çekiyor. Türkiye'nin en büyük demir-çelik firmalarına ev sahipliği yapan Karabük, üniversitesinin de mühendislik alanındaki faaliyetleriyle Türkiye'ye çok önemli demir-çelik sektöründe büyük katkı veriyor.

"Toplum yararına üretim" hedefi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, üniversitenin 2007'den bu yana çok büyük bir ilerleme göstererek akademik ve bilimsel anlamdaki atılımını modern binaları ve araştırma ekipmanları ile tamamladıklarını belirtiyor. Prof. Dr. Polat, üniversitenin akademik olarak oldukça yetkin akademik kadrosu ve yılların tecrübesiyle öğrenciler için çalışan idari personelinin; Karabük Üniversitesi'ni "sadece bilgi üreten ve bilgiyi öğrencisine aktaran" bir üniversite olmaktan ziyade üretilen bilgileri toplum yararına üretime dönüştüren bir eğitim kurumuna dönüştürdüğünü anlatıyor.

Misyonu "Eğitim-öğretim, ar-ge ve topluma hizmet süreçlerinde paydaş odaklı; insani değerleri özümsemiş, sürekli öğrenen, girişimci bireyler yetiştirmek" olan Karabük Üniversitesi'nin vizyonu ise "Hayat boyu öğrenme kültürünü içselleştirmiş, bölgenin ve dünyanın gelişimine katkı sağlayan, nitelikli eğitim ve araştırma yapan, paydaş odaklı, tercih edilen, tanınırlığı yüksek bir üniversite olmak" şeklinde belirleyerek eğitim veriyor.

"Amacımız bir dünya üniversitesi olmak"

Rektör Prof. Dr. Refik Polat, üniversitenin 10. yılının kutlandığı etkinliklerde üniversite olarak amaçlarının bir dünya üniversitesi olmak olduğunu belirtirken Karabük şehrini Türkiye'deki yabancı öğrenciler için bir ilgi odağına dönüştürmeye çalıştıklarını kaydetti. Türkiye'de en fazla uluslararası öğrenci barındıran 5. üniversite olduklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Polat, bu amaçlarına belki de kendisinin rektörlüğünde değil ancak 10 yıl içinde dünya kalitesinde bir üniversite olarak görmek için çalıştıklarını ifade etti.

YÖK'ün en iyi 10 listesinde

Karabük Üniversitesi Rektörü'nün açıkladığı 10 yıllık planın ilk sonuçları, THE'nin 2020 sıralamasında elde edilen büyük başarı ile elde edildi. Uluslararası alandaki atılımlarına oldukça önem veren Karabük Üniversitesi, 2018 yılında da YÖK'ün "Dış Değerlendirme Programı" isimli pilot İngilizce hazırlık programında da ODTÜ, Sabancı, Bilkent, Boğaziçi gibi okullarla birlikte yer aldı. 

Karabük Üniversitesi ilklere imza atıyor

Karabük Üniversitesi, eğitimdeki yenilikçi adımlarını birçok ilkleri yaparak atıyor. Türkiye'de ilk ve tek Raylı Sistemler Mühendisliği, ilk Tıp Mühendisliği, ilk Risk Yönetimi Bölümü ve ilk Demir Çelik Enstitüsünü kurarak ülkemizdeki inovasyon adımlarını hızlandırmaya çalışıyor. Üniversite, tercih eden öğrenci sıralamasında 322 bin 922 kişi ile 7. sırada bulunurken yerleşen öğrenci sıralamasında ise 7 bin 555 lisans öğrencisi ile 8. sırada yer alıyor.

Sosyal etkinlikler anlamında eşsiz

Karabük Üniversitesi, öğrencilerine sağladığı eğitim imkanlarının yanı sıra sosyal imkanlar ve doğal güzellikleri ile de büyük dikkat çekiyor. Kış aylarında sanat eserlerinden çıkmış gibi gözüken üniversite kampüsü, yaz aylarında ise renkli görüntüsüyle ve spor için sağladığı imkanlarla öğrencilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Doğal güzelliklere sahip olan kampüsün yakınlarında bulunan Eflani Gölü ve hemen önünden akan nehirde balık tutma, kano yarışı ve yüzme gibi etkinlikler düzenlenebiliyor.

Sene başı ve sene sonlarında ise Türkiye'de bir ilk olan ay-yıldız şeklinde tasarlanmış 25 bin kişilik Ay Yıldız Stadyumu'nda büyük konserler veriliyor. Sıla, Mustafa Ceceli ve Yusuf Güney gibi bilinen sanatçıları ağırlayan Karabük Üniversitesi, ayrıca birçok topluluğu ile öğrencilerine kendilerini geliştirmeleri ve keyif almaları için önemli imkanlar sunuyor. Karabük Üniversitesi, UNESCO tarafından "Dünya Mirası" olarak kabul edilen Safranbolu'ya olan yakınlığıyla da öğrencilerine tarih ve doğal güzellik dolu bir deneyim sunuyor.

Yorumlar (1)
Pelin 4 yıl önce
Helal olsun bütün üniversitelerimiz aynı başarı grafiğini yakalar umarım