İlkokula başlama yaşı değişti!

Okula başlama yaşını 69 aya çıkaran düzenleme, Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.

EĞİTİM 20.06.2019, 16:27 20.06.2019, 18:27
İlkokula başlama yaşı değişti!

Okula başlama yaşını 69 aya çıkaran kanun teklifi, Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi. 

66 ay olan ilkokula başlama yaşı, teklifle 69 ay olarak yeniden düzenleniyor. Mecburi ilköğretim çağı, 6-13 yaş grubundaki çocuklar yerine 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak.

İlkokulların birinci sınıflarına, o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kayıtları yapılacak.

Çocuğun gelişim durumuna bağlı olarak okula erken başlaması veya kaydın ertelenmesi ile ilgili konular yönetmelik ile düzenlenecek.

Sözleşmeli öğretmenlerle ilgi düzenleme 

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ilkokula başlama yaşının 66 aydan 69 aya çıkarılması; yükseköğrenim yurtlarıyla ilgili izinlerin Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından verilmesi; sözleşmeli öğretmenlerin 3 yıl sözleşmeli, 1 yıl kadroya atandıktan sonra bulunduğu yerde görev yapıp tayin isteme hakkına sahip olabilmesi gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını açıkladı.

Teklife göre, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yemekli ve yemeksiz öğrenci yurtları ve buna benzer kurumlar açılması ve işletilmesi, ortaokul ve ortaöğretim düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığının iznine bağlı olacak. 

Yükseköğrenim düzeyindeki yurtların açılması ve işletilmesi da Gençlik ve Spor Bakanlığının iznine bağlı olacak. 

Öğrenim düzeyine göre barınma hizmeti verilecek öğrenciler, bu hizmetin verilebileceği kurumlar ve bu hizmeti sunacak gerçek ve tüzel kişilerin nitelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik ile belirlenecek.

Okullar ne zaman açılıyor?

2019-2020 eğitim öğretim yılı, 16 Eylül 2019 Pazartesi günü başlayacak. 

Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5.sınıf öğrencileri, ortaöğretim kurumlarında eğitim ve öğretime başlayacak hazırlık sınıfı ve 9.sınıf öğrencileri ile pansiyonda kalacak öğrencilerin, eğitim görecekleri okul hakkında bilgilendirilmesi, akademik ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesi, öğrencilerin yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlamalarına yardımcı olunması amacıyla 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde uyum eğitimi yapılacak.

Yorumlar (0)