İçişleri Bakanlığı’ndan üniversitelere genelge: 81 ile yollandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu başkanlığında gençlik spor il müdürleri ile 81 il valileriyle gerçekleştirilen toplantıda verilen kararlar valiliklere “Üniversitelerde Barınma ve Güvenlik Tedbirleri” isimli genelge ile yollandı.

EĞİTİM 11.08.2022, 16:02 12.08.2022, 08:49
İçişleri Bakanlığı’ndan üniversitelere genelge: 81 ile yollandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu liderliğinde gençlik spor il müdürleriyle ve 81 il valisi ile düzenlenen toplantıda verilen kararlar valiliklere “Üniversitelerde Barınma ve Güvenlik Önlemleri” isimli genelge ile gönderildi.

Huzur ve güven yükseltilecek

Gönderilen genelgeye göre, yeni eğitim ve öğretimin üniversitelerde güven ile huzur alanı içerisinde devam ettirilmesi düşüncesiyle her akademik sene öncesi valiler başkanlığında ilgili üniversite güvenlik amirleri ve yöneticilerini katılım sağlamasıyla meydana getirilen “Üniversitelerde Huzur ve Güveni Yükseltme İl Komisyonları”; üniversite yerleşkelerinin tesis, bina ve diğer kısımlarına ilişkin risk incelemesi sağlamaya ve önlemler almayı sürdürecek.

Öğrencilere birçok konuda destek geliyor

Uyuşturucu suçlarına karşı üniversitelerde, etkili mücadele, terör/suç yapılanmasının eleman toplamalarının engellenmesi, provokasyon ve istismarın engellenmesi için önlemler alınacak. Bunun yanı sıra yeni eğitim-öğretim zamanı süresince üniversite öğrencilerinin kalacağı apart, pansiyon ve yurt vb. yerlerde muhtemel fahiş fiyat işlemlerine izin verilmeyecek, maddi olanağının yetersiz olduğu görülen öğrencilere sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları vasıtasıyla konaklama ve burs hususlarında destek olunacak.

Barınma imkanları arttırılacak

Yükselen öğrenci miktarına göre öğrenci yurtlarına yapılan talebinde artıracağı göz önünde alınacak üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarına yönelik ilçe/il bazlı ihtiyaç incelemeleri sağlanacak. Barınma problemi yaşayan öğrencilerin belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan misafirhanelerde konaklamaları sağlanacak. Gerekli olduğu hallerde sivil toplum kuruluşları ile iş birliği gerçekleştirilecek. Öğrenci yurtlarında mevcutta bulunan kapasitenin tamamıyla kullanılabilmesi için olanaklar ölçüsünde ek kapasite de oluşturulacak. Bu noktada; boş halde olan lojmanların ve yurt şeklinde kullanıma açılabilecek kuruluşların ve kamu kurumlarına ait binalarda çalışmaların hızlı bir şekilde yapılması ve 2022-2023 eğitim-öğretim sene başlangıcına kadar yetiştirilmesi sağlanacak.

Fahiş fiyatlara izin verilmeyecek

Eğitim-öğretim işlemleri süresince üniversite öğrencilerinin kalacağı apart, yurt, pansiyon vb. yerlerde muhtemel fahiş fiyatlara kesinlikle izin verilmeyecek. Öğrencilerin kampüs/üniversite yurtların ve yerleşkelerine rahatlıkla ulaşım sağlanması düşüncesiyle özellikle okul çıkış ve giriş saatlerinde meydana gelebilecek yoğunluk dikkate alınarak toplu taşıma vb. araç miktarının çoğaltılması ve görülmesi olası ya da muhtemel problemlerin çözümü adına ilgili bölümlerle iş birliği yapılacak.

Barınma diyerek öğrencileri kandırmak isteyenler engellenecek

Maddi imkan ve barınma işlemleri üzerinden öğrencilerle görüşme yapmaya çalışan yasa dışı yapılanmaların broşür dağıtma ve stant açma gibi faaliyetlerine izin verilmeyecek. Bu noktada; öğrencilerin kentlerdeki ilk geçiş noktası olan havalimanı, gar ve terminal gibi bölgelerde üniversite yönetimlerince bilgilendirme stantları oluşturulacak. Bunun yanı sıra uyarıcı madde ve uyuşturucu satışı ile kullanımının önüne geçilmesine yönelik işlemlere öncelik sağlanacak.

Terör örgütlerine karşı bilgilendirme sağlanacak

Öğrencileri etki altına almak için terör örgütlerinin hain propagandalarına yönelik farkındalıklarının fazlalaştırılması adına üniversitelerle ortaklık yapılarak seminer, panel vb. çalışmaları gerçekleştirilecek. Bu çalışmaların suç/terör yapılanmalarının yeni kişiler kazanmalarına engel olunabilmesi adına istihbari işleyişe öncelik sağlanacak. Genelge noktasında terör yapılanmaları ile telaki olduğu tespit edilen kadın platformları ve öğrenci kulüpleri gibi illegal örgütlerin üniversite içerisindeki yasadışı eylemleri izlenilecek.

Yorumlar (0)