İçişleri Bakanlığı, “okul genelgesi” yayınladı

İçişleri Bakanlığı bugün 81 il valiliğine 2021-2022 eğitim öğretim senesi için alınacak tedbirlere ilişkin genelge gönderdi. 5 başlık altında yazılan genelgede okul çevreleri ve okul servislerinde alınacak tedbirler ve denetimler yer aldı.

EĞİTİM 27.08.2021, 14:00 29.08.2021, 15:36
İçişleri Bakanlığı, “okul genelgesi” yayınladı

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine “2021-2022 Eğitim Öğretim Yılında Alınacak Trafik Tedbirleri” konulu genelge gönderdi. 5 başlık altında gönderilen genelgede, yeni dönemde okul servislerinde ve okul çevrelerinde alınacak tedbirlerle yürütülecek denetimler ve bilgilendirme ile farkındalık çalışmaları anlatıldı.

Genelgeye göre okul servis araçlarında Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından hazırlanan rehberler esas alınacak.

Servis içi maske zorunluluğu

Servis şoförleri, öğrenciler, rehber personel, servisle ulaşım sağlayan çalışanlar ve öğretmenler, kişisel temizlik kurallarına uygun şekilde hareket edecek ve aracın içinde mutlaka tıbbi maske kullanılacak.



Kapı girişlerinde dezenfektan

Araçlarda, giriş kapıların yanına el antiseptiği konulup araç içinde öğrenciler için tıbbi maske bulundurulacak. Servislerde koltuklara numara verilecek ve oturma listesi oluşturulacak. Bu liste, serviste görünür yerde asılı duracak ve böylelikle servis kullananların aynı hizada oturması sağlanacak.

Eğitim faaliyetleri

Taşımalı eğitimlerde kullanılan araçlar dahil tüm okul servis araçları, rehber personeli ve şoförlerine yönelik trafik güvenliği farkındalığının artırılması sağlanacak. “Okul Servis Araçları Şoförleri ve Rehber Personeline Yönelik Bilgilendirme Eğitimleri” kapsamında gereken eğitimler, her gruba bir gün olacak şekilde düzenlenecek. Milli eğitim müdürlükleriyle iş birliği içerisinde öğrenci, veli ve öğretmenlerden belirlenen gönüllü kişilerin müracaatları, okul idarelerince alınacak. Bu kişilere, “Okul Geçidi Görevlisi Eğitimleri” ve “Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği” hakkında bilgilendirmeler yapılacak. “Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük” kampanyası kapsamında düzenlenecek etkinliklerde tüm okul geçidi görevlilerine kırmızı düdük verilecek. Okullarda trafik güvenliği konusunda uygulamalı ve teorik dersler verilecek. “Umuma Açık Yerlerde Verilen Trafik Eğitimleri” kapsamında vatandaşlara yönelik eğitimlere aralıksız devam edilecek.



Kesintisiz denetim

Eğitim kurumlarının açılış tarihleri esas alınarak okul servis araçlarına yönelik denetimler hafta boyunca kesintisiz yapılacak. Eğitim öğretim yılı süresince planlı denetimlere devam edilecek. Okul idareleriyle irtibat kurularak giriş ve çıkış saatlerinde okul önlerinde, çevrelerinde ve güzergahlarında gerekli trafik tedbirlerinin alınması için personel veya ekip görevlendirilecek. “Rehber personel” ve “okul geçidi görevlileri” belirlenerek trafik kural ihlallerine ilişkin olarak düzenlenen “Trafik Kural İhlali Tespit/İhbar” tutanaklarının trafik birimlerince kontrolü yapılarak trafik idari para cezası karar tutanağına dönüştürülecek. Yaya ve okul geçitlerinden geçen veya geçmek üzere olan öğrenciler ve diğer yayalara ilk geçiş hakkını vermeyen sürücülerle ilgili gerekli cezai işlem uygulanacak. Okul ve çevresinde, düşey ve yatay trafik işaretlemeleri, hız kontrol elemanları, indirme-bindirme cepleri, aydınlatma, butonlu sinyalizasyon sistemleri, okul önü bariyerleri ve benzeri fiziki tedbirler kontrol edilecek. Eksiklik görülmesi halinde yolun yapımı ve bakımından sorumlu olan kurum ve kuruluşlarla irtibata geçilerek eksikliklerin giderilmesi sağlanacak.

Araç takip sistemi kullanılacak

Okul servis araçlarının denetiminde, “Karayolları trafik Kanunu ve Yönetmeliği” ile “Okul Servis Araçları Yönetmeliği” hükümlerine uygun hareket edilecek. Belediyeler tarafından düzenlenen “Okul Servis Aracı Özel İzin Belgesi” ve “Okul Servis Aracı Bakım ve Onarım Takip Formu” bulundurulacak. Yönetmelikte belirtildiği şekilde standartlara uygun “okul taşıtı” yazısı ve “dur” kırmızı ışığı veren lamba, araç üzerine ve çalışır vaziyette olacak. Aracın ön ve arka tarafından kalan alanları gösteren görüş ve sesli ikaz sistemiyle geri vites lambaları ve bağlı sesli ikaz sistemleri, oturacak yer adedini gösteren etiket donanımları kullanılır ve çalışır durumda olacak. Araç kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik veya araç şoförü tarafından elle kumanda edilebilir şekilde olacak. Araçlarda en az otuz gün süreli kayıt yapabilen takip sistemi bulundurulacak. Okul servis aracının camları sabit olacak ve camların üzerine renkli film tabakası yapıştırılmayacak. Aracın her koltuğunda emniyet kemeri bulunacak ve bu kemerler kesinlikle kullanılacak. Taşıtlar temiz, güvenli ve bakımlı durumda bulunacak.

Okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerinin taşınması sırasında araçlarda rehber personel bulundurulacak. Rehber personel ve şoför, “Okul Servis Araçları Yönetmeliği” içerisinde belirtilen şartları taşıyacak. Şoför, araçta sigara içmeyecek ve içilmesine de müsaade etmeyecek. Taşıma hizmeti sırasında müzik ve görüntü sistemi kullanılmayacak. Taşıma sınırının üzerinde öğrenci taşınmayacak. Servis şoförleri indirme ve bindirme kuralları başta olmak üzere diğer tüm trafik kurallarına ve yükümlülüklerine uyacak. Her araç için “Okul Servis Araçları Denetim Formu” içinde yer alan hususlar titizlikle kontrol edilecek ve eksikliği, kural ihlali durumunda mevzuatın öngördüğü cezai işlemler uygulanacak.




İlave tedbirler planlanacak

Okul çevrelerinde yaşanan kazalara ilişkin risk analiz değerlendirilerek, bu bölgelerde ilave tedbirler planlanacak. Sürücülerin okul ve yaya geçitleri öncesinde dikkatlerini daha üst düzeye çıkarılarak yavaşlamaları ve yayalara ilk geçiş hakkını vermeleri sağlanacak. Bu sebeple tüm ışıksız yaya ve okul geçitlerine araçların yaklaşım yönünde “önce yaya” görselleri çizdirilecek. Okul, AVM, hastane gibi yayaların yoğun olduğu, trafik akışının yayaya risk oluşturduğu yerlerde ve bu yerlerin çevrelerinde, sokak ve güzergahlarında azami hız sınırının saatte 30 kilometre hıza düşürülmesi sağlanacak. Okul servis taşımacılığı faaliyetlerinin güvenli ve düzenli olarak yürütülmesi amacıyla okul servislerinin çalışma şartları ve karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik, eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce kaymakamların ve valilerin başkanlığında ilgili paydaşların katılımıyla toplantı düzenlenecek. Okul geçidi görevlileri ve rehber personellerce düzenlenen ihlal tespit tutanakları, tespit tarihinden itibaren üç iş günü içerisinde okul yönetimlerince teslim alınacak. Bu tutanaklar, takip eden ilk 3 iş gününde de trafik denetleme birimine ya da ekiplerine tutanak karşılığı teslim edilecek.

Genel asayiş ve emniyete ilişkin tedbirler

Öncelik dereceli okullar başta olmak üzere okullarda güvenliği azami ölçüye çıkarılması, okullarda kurulan güvenlik kameralarının çalışabilirliği kontrol edilecek ve “Kent Güvenlik Yönetim Sistemi” entegrasyonu tamamlanacak. Diğer okullarda ise bu sisteme entegre şartı aranmaksızın öncelik, derecelerine ayrılan okullardan başlanarak okul güvenlik kamera sistemleri tamamlanacak. Okul çevrelerinde metruk olduğu tespit edilen binalara ilişkin alınacak tedbirler gözden geçirilecek. Hassas olduğu belirlenen okulların bulunduğu yerlerde uyarı madde ve uyuşturucu ile mücadele konusu başta olmak üzere açık sigara satışı önlenecek. Okul çevrelerindeki oyun salonları ve internet cafeler de denetlenecek.


Yorumlar (0)