Hem TYT’de hem de yabancı dil sınavında Türkiye 1'incisi oldu

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde ikamet eden ve hem yabancı dil hem de TYT sınavında 500 tam puan alarak Türkiye 1’incisi olan Zeynep Dila Kuyucu, 4 yıl boyunca düzenli bir şekilde ders çalıştığını ve bu puanın, kendisiyle beraber ailesini de gururlandırdığını ifade etti.

EĞİTİM 18.07.2022, 16:32 19.07.2022, 13:26
Hem TYT’de hem de yabancı dil sınavında Türkiye 1'incisi oldu

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde ikamet eden doktor Ümmü Gülsüm ve Mehmet Kuyucu çiftinin 2 çocuklarından en büyüğü olan Zeynep Dila Kuyucu, yabancı dil ve TYT sınavlarından 500 tam puan alarak Türkiye 1’incisi oldu.

“Çok sayıda TYT denemesi çözdüm”

Lise boyunca düzenli olarak ders çalıştığını söyleyen Kuyucu, ailesinin bu süreçte hep arkasında olduğunu dile getirdi. Kuyucu şimdi ise ailesi gibi doktor olmak yerine bilgisayar mühendisliği bölümünde okumak istiyor.

Baba ve annesinin her durumda kendisini desteklediklerini söyleyen Zeynep Dila Kuyucu, “Her zaman destekleriyle ve fedakarlıklarıyla arkamda olduklarını gördüm. Bana hiçbir zaman ‘Ders çalış, bunu yap veya şunu yap’ demediler. Onlara çok minnettarım gerçekten. Bütün ailem bana destek verdi. 9. sınıftan beri düzenli bir şekilde ders çalışıyordum. 12. sınıfa kadar hemen hemen her hafta öğretilenleri, o hafta çalışıp tamamlıyordum. Bu şekilde son sınıfa çok fazla konu bırakmadım. 11. sınıfın başından bu yana çok sayıda TYT denemeleri çözdüm. Hafta bir veya 2 haftada bir deneme çözdüm. 12. sınıfta ise eksilerime bakarak onları tek seferde halletmeye çalıştım” sözlerini kullandı.

“Umutsuzluğa düştüğüm zamanlar oldu”

Ailesinin doktor olmasının sıkıntılı yanları olduğunu belirten Kuyucu, şu açıklamaları yaptı:

“Bugün en mutlu günüm ama şu an annem, doktor olduğu için hastanede hastalarıyla beraber. Bugün onunla birlikte olamadığım için üzgünüm fakat 1’inci olduğum için çok mutluyum. Üniversiteye hazırlandığım sıralarda geceleri umutsuzluğa düştüğüm zamanlar da oluyordu. ‘Ne yapacağım, bir yıl daha mı beklesem, hazırlansam’ şeklinde düşünüyordum.

O kadar çalışmama karşın insanın aklına böyle şeyler gelebiliyor. Fakat arkadaşlarımla konuşup ya da biraz dinlenip tekrar ders çalışmaya başladığım zaman bu düşünceler geçiyordu. Sınav sonuçlarıma ilk başta annem baktı. TYT'de 1’inci olduğumu söyledi. Sonucumun iyi olacağını bekliyordum fakat birinci olur muyum emin değildim. Tabii ki çok gururlandım ve mutlu oldum” dedi.

“Çalışınca olmayacak iş yok”

Bilgisayar mühendisi olmak istediğini söyleyen Kuyucu, sözlerine şöyle devam etti:

“Hedefim daima bu oldu. İnşallah olur. Üniversite sınavlarına giren kişilerin öncelikle panik olmamalarını öneriyorum. Bir ayları varsa da önlerinde bütün lise hayatları varsa da panik olmadan, eksiklerini sakince belirleyip onlara bakarak çalışmalarını öneriyorum. Bu şekilde hem zamandan tasarruf edecekler hem de bir yandan boşu boşuna ders çalışmamış olacaklar. Hiçbir zaman ben çok fazla soru çözen birisi değildim fakat özellikle konulara yoğunluk verdim ve onlara çok çalışıyordum. Her şeyin detaylarını öğrenen birisiydim. Bunu yapmalarını öneriyorum. Çalışırlarsa zaten olmayacak bir iş yoktur, buna inanıyorum. Okuluma teşekkürlerimi göndermek istiyorum. 4 yıl boyunca hiçbir zaman beni yalnız bırakmadılar. Müdürümüz, öğretmenlerimiz, arkadaşlarım, okul personelinin yanımda olduklarını her zaman hissettim. Ayrı ayrı hepsine teşekkür ediyorum.”

“Sorumluluğunun bilincinde bir kızdı”

Kızlarıyla daima gurur duyduklarını ifade eden baba Mehmet Kuyucu, duygularını şöyle dile getirdi: 

“Çok sevindik, çok mutlu olduk. Sınavın ardından iyi bir derece yapacağını bekliyorduk. Fakat birincilik beklemiyorduk. Birinci olduğu için çok gururlandık ve çok mutlu olduk. Dil sınavında da aynı zamanda Türkiye 1’incisi oldu. O da bizim için ayrı bir gurur kaynağı olacak. Kendisiyle zaten daima gurur duyuyorduk. Bizi şu ana kadar hiçbir zaman üzmedi. Düzenli bir şekilde derslerine hep çalıştı. Kendisine ‘Kızım ders çalış, dikkat et derslerine' şeklinde hiçbir zaman aramızda bir muhabbet olmadı. Sorumluluğunun bilincinde olduğunu düşündüğüm bir kızdı. Kendisiyle daima gurur duyuyoruz. İşin en zor kısmı aslında psikolojik kısmıydı. Bazen çocuklarda ‘Başaramayabilirim' kaygısı oluyor. Bu kaygıyla ile ilgili elimizden geldiğince destek olmaya çalıştık. ‘Başaracağına ve yapacağına inanıyoruz' diye telkin ettik. O da düzenli bir şekilde çalışarak sağ olsun istediği puanı almayı başardı. Kendisiyle gurur duyuyoruz ve çok mutluyuz. Aileler her zaman çocuklarının yanında olmaya devam etsinler. Çünkü psikolojiyi yönetmek, bu işin en zor kısmı. Rahat oldukları sürece başarabileceklerine inanıyorum. Baba ve annelerin de aynı şekilde her türlü desteği çocuklarına vermeleri gerekiyor. Hiçbir şey için onları zorlamamaları lazım. Yalnızca psikolojik destek vermelerinin bu konuda yeterli olacağına inanıyorum.”

Yorumlar (0)