Finlandiya nasıl başardı?

Finlandiya eğitim sistemi dünyanın en ünlü ve en saygın eğitim sistemlerinden birisi. Peki Finlandiya sadece 30 yıl içerisinde berbat bir sistemini,  nasıl dünyanın en iyi sistemlerinden birisi haline getirdi?

EĞİTİM 13.05.2019, 13:18
Finlandiya nasıl başardı?

Finlandiya’da eğitimdeki dönüşüm 1970’li yıllarda başladı. Bu yıllarda yapılan radikal değişikler eğitim sistemini küresel çapta tanınır hale getirdi. 30 yıl içerisinde berbat eğitim sistemlerini geride bırakarak tüm dünyada merakla takip edilen bir sistem kurdular.

Yapılan eğitim devriminde ilk iş olarak öğrenci öncelikli çalışma yürütüldü. Ders saatlerinin süresi kısaltıldı. Hemen ardından ise hem eve verilen ödevler hem de sınav sayıları azaltıldı.

Uluslararası düzeyde Finlandiya eğitimi izleme altına alınmış durumda. Finlandiyalı yetkililer ise kamuda verdikleri eğitimin kalitesi ve izlenen sosyal politikaların başarıyı getirdiğini söylüyorlar.

Eşitlikçi ve kapsayıcı eğitim

Finlandiya’da ki en önemli etkenlerden birisi de eşitlikçi eğitim. Tüm öğrencilere yaratım süreçlerinde eşit fırsatlar sunuluyor. Finlandiya’da bir işçinin çocuğu ve bilim insanının çocuğu aynı sınıfta yan yana eğitim görüyor. Bu öğrencilerin ikisi de eğitim almak için bir ücret ödemiyorlar. Yada iki öğrencinin aldığı eğitim arasında herhangi bir kalite farkı yok.

Tüm öğrencilere okulda, yeterli miktarda besleyici öğeleri barındıran yiyecek içecekler ücretsiz olarak veriliyor. Öğrencilerin yararlandığı tüm sağlık hizmetleri ücretsiz şekilde veriliyor. Ayrıca okullarda öğrencilerin düzenli şekilde diş kontrolleri de yapılıyor.

Öğrencilerin tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanıyor

Okullarda kullanılan kırtasiye ve okul gereçlerinin tümü ücretsiz şekilde öğrencilere sunuluyor. Öğretmenlerin yanında öğrencileri pedagoglar, psikologlar, çocuk gelişimi uzmanları birlikte takip ediyorlar. Böylece öğrenci de görülen herhangi bir öğrenme güçlüğüne anında müdahale edilebiliyor.

Eğitim sisteminin kalitesini düşürecek her türlü etmeni ortadan kaldırmak için, sosyal eşitsizliğe, çocukların yoksulluğuna ve temel ihtiyaçlarda ki yetersizliğe savaş açılmış durumda.

Dönüşümden önce

1960’lı yıllarda Finlandiya’daki ortaokul mezunlarının oranı sadece %10’du. Ailelerin de zaten çocuklarını okula gönderecek paraları yoktu. Ebeveynler çocuklarını göndermek isteseler bile devlet okullarının sayısı öğrenciler için yeterli değildi. Tolumda yaşayan insanların sadece %7’si bir okul diplomasına sahipti.

Finlandiya’da 1970’li yıllara gelindiğinde devletin önceliği eğitim sistemi haline geldi. İlk iş olarak 9 yıllık olan zorunlu eğitimi düzenlediler. Zorunlu eğitime devam eden tüm öğrenciler eşit ve sosyal kapsayıcı değerler altında eğitim görmeye başladı.

Öğretmenlik onlar için kutsal bir meslek

Sıra öğrencileri yetiştirecek olan öğretmenleri yetiştirmeye gelmişti. Bunu da başardılar öyle ki bugün Finlandiya’da öğrencilerin genellikle çok istedikleri tıp, hukuk, gibi bölümlerden önce öğretmenlik mesleğini tercih ediyorlar.

Finlandiya’da çocukların eğitim hayatı 6 yaşında anaokulu ile başlıyor. Anaokulunda sadece basit yetenekleri ortaya çıkartılıyor, aslında amaç çocuğu okula hazırlamak. Tüm dünyanın hayran kaldığı eğitim sistemine anaokuluyla başlayan öğrenci isterse doktora seviyesine kadar eğitim görmeye devam ediyor. Anaokulundan, doktora seviyesine gelen kadar hiçbir birey eğitime tek kuruş para harcamıyor.

Yorumlar (0)