Fazla okuyan fazla mı yaşıyor?

Yapılan bir araştırmaya göre, üniversiteye gitme ve akademik hayatı sürdürmek gibi faktörler "daha uzun bir yaşamın" anahtarı olabilir.

EĞİTİM 21.02.2020, 17:18
Fazla okuyan fazla mı yaşıyor?

ABD’de Yale Tıp Fakültesi ve Alabama-Birmingham Üniversitesi tarafından dört şehirde ve 5114 kişiyle yapılan araştırma, eğitim hayatında daha uzun süre kalan insanların "uzun yaşamaya meyilli" olduklarını ortaya koydu.

Buna göre, derece ve yüksek lisans gibi her bir faktör bir kişinin yaşamını yaklaşık bir yıl dört ay (1.37 yıl) artırıyor.

Irk ve para, eğitim kadar belirleyici değil

Araştırmayı yürüten ekibe göre, ırk ve para gibi faktörler, yaşam beklentisi açısından eğitim belirleyici değil.

Araştırma için farklı kökenlerden seçilen insanlar, 30 yıl önce 20’li yaşlarından itibaren incelendi. Bu kişilerden 395’i 50’li yaşların ortalarına ulaşamadan hayatını kaybetti.

Yale Üniversitesi’nden Dr. Brita Roy, "Ölümler henüz çalışma çağındaki insanlarda kaydedildi, çoğunun çocukları vardı ve hiçbiri 60 yaşına ulaşamadı" ifadelerini kullandı.

American Journal of Public Health (Amerikan Halk Sağlığı Dergisi) için yapılan araştırmaya göre, ölenlerin yüzde 5’i üniversite öğrencisiyken, yüzde 13’ü okulu bırakmıştı.

Irklara göre ölüm oranları

Sonuçlar ırka göre bakıldığında, siyahlardaki erken ölüm oranının yüzde 9, beyazlarda ise yüzde 6 olduğu belirtildi. Siyahların cinayet sebbeiyle ölme olasılığı beyazlara göre daha yüksek çıktı. Beyazların AIDS'e yakalanma ihtimalinin ise diğer gruplara kıyasla daha yüksek olduğu belirtildi.

Yorumlar (0)