Farabi değişim programı nedir?

Farabi değişim programı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

EĞİTİM 13.05.2019, 11:29 13.05.2019, 11:40
Farabi değişim programı nedir?

Farabi değişim programı ile Türkiye’deki üniversiteler arasında bir dönem veya bir yıl süre ile öğrenci değişimi sağlanmaktadır. Öğrenciler bu program sayesinde yeni bir çevre edinerek sosyal becerilerini geliştirebilirler. Farklı bir ekolde ve farklı akademisyen kadrosundan eğitim alırlar ve böylece kendi üniversitelerindeki diğer öğrencilere göre farklı bilgi ve becerilere sahip olurlar.

Programa katılmak için ücret ödemek gerekiyor mu?

Programa katılmak için ücret ödemek gerekmiyor. Farabi değişim programında yer alan öğrencilere YÖK tarafından karşılıksız burs fırsatı sunuluyor.

Başvuru şartları nelerdir?

Ön lisans ve lisans öğrencilerinin il yılını tamamlamış olmaları ve genel akademik not ortalamalarının da en az 2,00/4,00 olması gerekiyor. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin de ilk yarıyılı tamamlamış olmaları ve genel akademik not ortalamalarının en az 2,50/4,00 olması gerekiyor. Yani hazırlık ya da bilimsel hazırlık dönemlerinde başvuru yapılamıyor.

Hangi üniversitelere gidilebilir?

Öğrenciler, kayıtlı oldukları üniversitenin anlaşmalı olduğu üniversitelerden birine değişim öğrencisi olarak gidebilirler. Hangi üniversitelerle anlaşma yapıldığını görebilmek için öğrencilerin, kendi üniversitelerinin Farabi kurum koordinatörlüklerine ait internet sayfalarına göz atmaları gerekiyor. Eğer öğrencinin gitmek istediği üniversite ile kendi üniversitenin arasında bir anlaşma yoksa başvuru tarihlerinden önce Farabi ofisi ile iletişime geçmesi gerekiyor. İki kurum arasında anlaşma sağlandığı takdirde değişim gerçekleşebilecektir.

İlk başvuruda hangi belgeleri teslim etmek gerekiyor?

Öncelikle öğrencilerin kendi üniversiteleri tarafından ilan edilen başvuru tarihlerine bakmaları ve daha sonra gerekli olan belgeleri üniversitenin Farabi Kurum Koordinatörlüğüne teslim etmeleri gerekiyor. Peki, bu belgeler nelerdir?

  • Aday öğrenci başvuru formu,
  • Yabancı dil muafiyet belgesi,
  • Not çizelgesi/ transkript,
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • SGK aylık prim ve hizmet belgesi.

Öğrenciler, bu formları kayıtlı oldukları üniversitelerin internet sitelerinden edinebilirler.

Sonuçları öğrenmek için…

Ön başvuru sonuçları, öğrencilerin kayıtlı oldukları üniversitelerin internet sitelerinde ‘kabul’ veya ‘ret’ olarak açıklanır.

Başvurunun değerlendirilmesi için iki aşama mevcut. İlk aşamada kayıtlı olunan üniversite, yapılan başvuruyu değerlendirir ve kendi internet sitesinde sonuçları ilan eder. Başvurusu kabul edilen öğrencilerin belgeleri, başvurulan üniversiteye gönderilir. Diğer aşamada ise başvurulan üniversite, kendi kontenjanlarına göre bir değerlendirme yapar ve sonuçları kendi internet sitesinde ‘kabul’ veya ‘ret’ şeklinde ilan eder.

Başvurulan üniversite başvuruyu kabul ettiyse…

Öğrencinin kayıtlı olduğu üniversiteye hesap bilgilerinin bulunduğu ‘öğrenci yükümlülük sözleşmesi’, fotoğrafının bulunduğu ‘öğrenci başvuru formu’ ve ders eşleştirmelerinin bulunduğu ‘öğrenim protokolü’nü teslim etmesi şarttır.

Farabi öğrencisi olunduğunda neler yapılması gerekiyor?

Öğrencilerin ilk olarak kabul alınan üniversitenin Farabi Kurum Koordinatörü ve ofis görevlileri ile tanışmalarında fayda var. Böylece kimlik kartlarını nereden alacaklarını, öğrenim protokolünün kopyası ile birlikte kayıt yaptıracakları yeri ve ders kaydı sırasında öğrenim protokolünde bulunan derslerin açılıp açılmayacağı konusunda bilgi edinebilirler.

Dersler açılmıyorsa, çakışıyorsa ya da kredilerde bir değişiklik gerçekleşmişse ekle/sil formunun düzenlenmesi gerekiyor. Çok fazla değişiklik mevcutsa öğretim protokolü yeniden düzenlenebilir.

Karşılıksız burs ne zaman ödenir?

Farabi öğrencilerine 8 ay boyunca karşılıksız burs verilir ve bursun miktarı her sene YÖK tarafından güncellenmektedir. Belirlenen burs miktarının yüzde 70’i değişim öğrencisi iken ödenir. Her ay düzenli olarak ödeme yapılır. Kalan yüzde 30’luk kısım da elde edilen başarıya göre asıl kayıtlı olunan üniversiteye döndükten sonra toplu olarak ödenir.

Öğrenciler, hem Farabi bursu alıp hem de diğer burs ve kredilerini almaya devam edebilirler.

KYK’da kalan öğrenciler, kayıtlı oldukları yurttan gidecekleri yurda nakillerini isteyebilirler.

Değişim programını tamamladıktan sonra ne yapılmalı?

Değişim programını tamamladıktan sonra ilişik kesme formunun doldurulması ve kimlik kartının teslim edilmesi gerekiyor. Bu işlem gerçekleştirilmezse Farabi öğrencisi olunan döneme ilişkin katılım belgesi ve not çizelgesi öğrencilerin kendi üniversitelerine gönderilmez. Değişimin bitmesinden sonra 15 gün içinde öğrencilerin, nihai rapor belgesini ve SGK bildirim formunu kendi üniversitelerinin Farabi ofislerine teslim etmeleri gerekiyor.  

Yorumlar (0)