Ertelenen ALES hafta sonu yapılacak

Covid-19 (yeni tip koronavirüs) önlemleri çerçevesinde 2021 senesine ertelenen ALES, 88 sınav merkezinde 21 Şubat 2021 Pazar günü düzenlenecek.

EĞİTİM 19.02.2021, 13:15 20.02.2021, 15:12
Ertelenen ALES hafta sonu yapılacak

ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından Covid-19 (yeni tip koronavirüs) önlemleri çerçevesinde 2021 senesine tehir edilen 2020-ALES/2 (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) bu hafta sonu yapılacak. 

2020 yılında 1-12 Ekim arasında başvuruları yapılan ALES, 21 Şubat 2021 Pazar günü 81 ilde bulunan 88 sınav merkezinde düzenlecek. 

2020-ALES/2'ye girecek adaylara 100 soru sorulacak. Sayısal ve sözel testler için 150 dakika süre tanınacak. 

Adayların sınav saatine en az 1 saat 15 dakika kala sınav yerlerine gelmeleri gerekiyor. ALES adayları saatler 10.00'ı gösterdiğinde sınav binaları içine alınmayacak. 

Covid-19 tedbirleri

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Covid-19 pandemisine karşı sınav önlemleri uygulayacak. Bu çerçevede, sınav binalarının ayrıntılı temizliği gerçekleştirilecek ve dezenfekte işlemleri uygulanacak.

Covid-19 tedbirleri çerçevesinde adaylara sınav binasına alınmadan önce görevlilerce dezenfektan ve maske verilecek. 

İsteyen adaylar kendi maske ve dezenfektanlarını da yanlarında getirebilecek. Sınavda görev yapacak olanlara dezenfektan ve maske ile lateks eldiven verilecek. Sınav görevlileri ve ALES adayları kendi siperlikleri ve maskeleriyle de sınav merkezlerine gelebilecek.

Covid-19 taşıyan adaylar, sınav merkezlerinde oluşturulan özel salonlarda sınava girecek. ALES adayları ve sınav görevlilerinin Covid-19 enfekte durumları, HES kodları sayesinde kontrol edilecek. 

Okul bahçelerinde yığılmaların önüne geçmek ve mesafeyi sağlamak için, sınav görevlileri ve adaylar dışında kimse okul bahçeleri içine sokulmayacak. ALES adayları, sınavların yapılacağı binalara giriş sırasında ve sınav bitimi sonrası bina çıkışında, sosyal mesafe kuralına uyulması için sınav görevlileri yönlendirmeler yapacak.

Sokağa çıkma kısıtlamasında "muaf" olacaklar

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilecek sınavlara katılım sağlayacaklar, adayların bir refakatçisi ve sınav görevlileri de sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak. Bu çerçevede adayların sınava giriş belgelerini, sınav görevlilerin ise ALES'e ait görevlendirme belgelerini beraberinde taşımaları gerekecek ve bu şekilde sınav binalarına kadar ulaşım sağlayabilecek.

ALES adaylarının ve refakatçi durumdaki yakınlarının maske takmaları ve sosyal mesafe kuralına uymaları, ALES adaylarına refakat eden yakınlarının binaların önlerinde bekleme yapmamaları gerekiyor. 

Sınav günü kimliklerini kaybedenlere ise geçici kimlik belgesi verebilmek için nüfus müdürlükleri açık tutulacak. 

Puanlar 5 sene geçerli

ALES'te sayısal ve sözel her test için, sınav kağıtları geçerli tüm adayların elde edeceği ham puanlarının ortalaması ile standart sapması ayrı ayrı hesaplanacak. ALES adaylarının ham puanları, standart sapması 10 ve ortalaması 50 olan standart puanlara dönüştürülecek.

Bu şekilde her aday için Sözel ve Sayısal olmak üzere SP (Standart Puanlar) hesaplanacak. Bu standart puanlar esas alınarak her aday için "sözel", "sayısal" ve "eşit ağırlık" olmak üzere 3 AP (ağırlıklı puan) hesaplanacak.

Sınavdan elde edilen puanlar, sonuçlar açıklandıktan itibaren 5 sene geçerli olacak.

Yorumlar (0)