Erdoğan’dan öğretmenlere müjde: Sözleşmeli ve kadrolu…

Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 yılın ardından ilk kez yapılan MEB Şurası açılışında konuştu. Erdoğan, çalışmaları bitirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yakın zamanda Meclis’e sunulacağını söyleyerek sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımının da ortadan kalkacağını kaydetti.

EĞİTİM 01.12.2021, 16:14
Erdoğan’dan öğretmenlere müjde: Sözleşmeli ve kadrolu…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de yapılan 20. Milli Eğitim Şurası’nda konuşma yaptı.

Erdoğan, “Öğretmenlik Meslek Kanunu” teklifinin kısa bir zaman içerisinde Meclis’e sevk edileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı, ilk defa çıkartılacak olan kanunun ayrıntılarını da paylaştı.

Erdoğan’ın açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle:

“Zorunlu eğitimi 12 seneye çıkarttık”

“Bundan 19 sene önce lükeyi yönetme sorumluluğu üstlendiğimizde en fazla ehemmiyet vereceğimiz 4 alandan bir tanesinin eğitim olduğunu fark etmiştik. Bu konuyu gerçeğe dönüştürmenin gururunu yaşadık. En yüksek bütçe payını her zaman eğitim için ayırdık. Bu yıl bütçenin yüzde 15,7’lik kısmını eğitime ayırdık. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı OECD ortalamasını yakaladı. 4+4+4 olacak şekilde zorunlu eğitimi 12 seneye çıkarttık. Evlatlarımıza geniş yelpazede kendi isteklerine göre dersleri seçmelerine olanak getirdik. Evlatlarımıza ders kitaplarını ücretsiz bir şekilde dağıtarak yıl başında ailelerimizi büyük bir problemden kurtardık. Bu salonu şu anda tıklım tıklım dolduran kardeşlerim bunu gayet iyi bilir. 18 yaşın altında 18-30 yaş aralığı bilmeyebilir. Teksir notlarıyla okuduk. Teksir kağıtlarıyla ve teksir makinelerinden o mürekkebin dağıldığını, ağabeylerimizden almak isteyip de alamadığımız o notlar bizler için büyük bir felaketti. Paralarımızı verip almak isterdik, üst sınıflarda okuyan ağabeylerimiz bizlere vermezdi. Bunları yaşadığımızdan şunu söyledik, bu nesle artık bunu yaşatmayacağız. Bu nesil aynı acıyı yaşamasın istedik. Özellikle alt gelir grubunda olan vatandaşlarımıza yük olmaya başlayan, yardımcı kaynak konusunu da çözüme kavuşturuyoruz. Bakanlığımız tarafından yardımcı kaynaklar hazırlanıyor ve ücretsiz olarak evlatlarımıza dağıtılıyor.

“İktidarımız zamanında kızlar erkeklerden daha çok eğitimden faydalanmaya başlamıştır”

Bu ülkede sözde özgürlükçü ve ilerici fakat özde jakoben ve faşist kesimlerin hışımına uğrayanlar kızlarımız ve kadınlarımız olmuştur. İkna odaları bu zihniyetin gerçek yüzünü ortaya koyan utanç verici vesikalardan bir tanesi olarak akıllarda kalmıştır. Burada yalnızca iki veriyi paylaşmak istiyorum. 2007 senesinde, 18-22 yaş arasında olan erkeklerin yükseköğretim okullaşma oranları yüzde 22,4, kızların oranıysa yüzde 19,7 düzeyindeydi. Erkeklerde bu oran bugün yüzde 40,5’e, kızlarda ise yüzde 46,3’e çıkmıştır. İktidarımız zamanında kızlar erkeklerden daha çok oranda eğitimden faydalanmaya başlamışlardır.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun detayları

Çalışmaları bitirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu kısa zamanda inşallah Meclis’in takdirine çıkartacağız. Bu düzenlemeyle tarihte ilk defa öğretmenlerimiz bütüncül ve kapsamlı bir meslek kanununa kavuşacaklar. Kariyer mesleği olarak öğretmenliği tanımlayarak, adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için görev, hak ve sorumlulukları netleştiriyoruz. Kadrolu öğretmen ve sözleşmeli öğretmen ayrımını kaldırıyoruz. Adaylık kaldırma sınavını öğretmenlikte bir kenara koyuyoruz. Mesleki gelişmeler temelinde bir program uygulayıp adaylarımıza destek olacağız. Öğretmenlikte 10 senesini doldurmuş öğretmenlerimize uzman öğretmenliği getiriyoruz. Eğitimleri biten ve sınavdan başarılı bir şekilde geçen uzman öğretmenlerimiz, hem maaşlarında bin TL artış olacak hem de derece alacaklar. Başöğretmenlerimize de ilave olarak derece verilecek ve bununla beraber maaşlarına da 2 bin TL’lik artış yapılacak.

Ortaöğretimde profesörlere müdürlük konusunda çağrı

Ortaöğretimde profesörlerimiz gelip okullarımızda müdür olsunlar. Daha önce de bu çağrımı yaptım ve bugün tekrar yapıyorum.”

Yorumlar (0)