En etkili öğrenme tekniği: ‘Kendinizle tartışmak’

Başarılarla dolu bir eğitim hayatı için kullanabileceğiniz birden fazla etkili öğrenme metodu var. Peki, eğitim hayatınızı verimli bir şekilde geçirmek için kullanabileceğiniz en hızlı öğrenme metodu hangisidir? İşte Columbia Üniversitesi’nin cevabı…

EĞİTİM 11.05.2019, 11:09 11.05.2019, 11:15
En etkili öğrenme tekniği: ‘Kendinizle tartışmak’

Akademi söz konusu olduğunda sadece ders çalışmanın yeterli olmadığını biliyoruz, bunun yerine nasıl bir fark yaratacağımızı araştırıyoruz. Sorun şu ki, bu konuda tercih edebileceğiniz birçok farklı yol var ancak bunların hepsi araştırmalarla desteklenmiyor. ABD’deki Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre ‘kendinizle tartışma’, etkili bir öğrenme metodudur.

Kendinizle tartışmak, ilk başta biraz garip gelebilir ancak bu yöntemden kasıt kendi içinizde bağırarak tartışmak değildir. Bu yöntemle anlatılmak istenen şey, kendinize bir konu hakkında sorular sormak ve daha sonra mantık çerçevesinde ve kanıtlarla kendinize sorduğunuz sorulara cevap vermektir.

Columbia Üniversitesi 2017 yılında bir çalışmaya imza attı. Bu çalışmada bir belediye başkanlığı seçimi yapılacağı ve bu seçimde iki adayın birbirine rakip olacağı varsayıldı. Öğrenciler iki gruba ayrıldı ve her gruba farklı görevler verildi. Birinci gruptan iki adayın da birbirine karşı savunma yapacağı hayali bir diyalog yazmaları istendi. İkinci gruptan da her iki adayın iyi özellikleri ve yetenekleri hakkında makale yazmaları istendi. Son olarak da her iki gruptan en sevdikleri aday hakkında bir televizyon reklamı yazma görevi verildi.

Diyalog yazan katılımcılar daha başarılı oldu

Hayali bir diyalog yazan katılımcılar bu görevde diğer öğrencilere göre daha derin bir anlayış sergilediler. Diyalog yazanların reklam metinleri, şehir sorunlarına, adayların vaat ettikleri eylemlere ve bunların arasındaki bağlantılara daha fazla eğildi. Ayrıca bu gruptaki katılımcılar, daha az ‘mutlakçı’ bir akıl yürütmeyle fikirlerinin daha esnek olduğunu ve yeni bilgilere açık olduklarını da gösterdiler.

Peki, bu nasıl mümkün oluyor?

Araştırmanın yazarlarından Julia Zavala, “Muhalif görüşleri incelemek, konunun daha kapsamlı bşr şekilde araştırılmasına yol açıyor.” diyor.

Esnek düşünceyle ilgili olarak Zavala, “Karşıt görüşleri düşünmek, insanların bilgiyi nasıl algıladıklarını da şekillendiriyor.” açıklamasını yapıyor.

Esnek düşünce bilgiyi gerçeklerle kıyaslamak yerine, insanların bilgileri ‘alternatifler ve kanıtlar çerçevesinde incelenebilecek’ bilgiler olarak görmesini de sağlıyor.

Columbia Üniversitesi’nden bir atak daha…

Geçtiğimiz yıl Columbia Üniversitesi, eğitim hayatı ile ilgili bir yeniliğe daha imza attı ve öğrencilerin kendi notlarını kendileri verebilmesi için hamle yaptı. Üniversitenin bu amaçla verdiği seminerde, öğrencilerin sınavlarda kendilerini derecelendirmesi teşvik edildi ve bu uygulamanın sağlayacağı faydalar öğrencilere ve öğretmenlere anlatıldı.

Düzenlenen seminerde not vermenin kapitalist sistemin bir ürünü olduğundan ve öğrenme ve öğretme üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsedildi. Öğrencilerin kendilerine not vermeleri halinde daha az endişe ve stres yaşayacakları ve daha üretken olacakları konusunda açıklama yapıldı.

Bu sisteme göre, öğrenciler ‘pledge card’ imzalayacaklar ve bunun sayesinde sınavlarda kopya çekmeleri ya da not verme sırasında hile yapmaları engellenecek.

Yorumlar (0)