Eğitimin yaşı yok: 66 yaşındaki üniversiteli eğitime devam diyor

Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde son sınıfta okuyan 66 yaşındaki Ergül Kebeli, mezuniyetinin ardından eğitim hayatına devam etmeyi hedefliyor.

EĞİTİM 08.06.2022, 11:07 09.06.2022, 08:52
Eğitimin yaşı yok: 66 yaşındaki üniversiteli eğitime devam diyor

"Öğrenmenin yaşı yok" düsturuyla yıllar sonra lisede yarım bıraktığı eğitimine dönen ve şu anda Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde eğitim gören 66 yaşındaki 4 çocuk annesi Ergül Kebeli, mezuniyetinin ardından sonra da eğitimine devam etmeyi arzuluyor.

Kastamonu'da ikamet Kebeli, 1973’te yarım bıraktığı lise eğitimine 2015’te dönerek Açık Öğretim Lisesini bitirdi, 2018’de girdiği üniversite sınavında Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü kazandı.

Derslerine yönelik ilgiyle sınıftaki arkadaşlarını da etkileyen 4 torun sahibi Kebeli, yıl kaybı yaşamadan son sınıfa kadar geldi.

Sınıf arkadaşlarının "Ergül teyze" diye seslendiği Kebeli, sınıfta ve kantinde sohbet ettiği gençlerle hem hayatla tecrübelerini paylaşıyor, hem de tarih üzerine konuşuyor.

“TV’deki bilgi yarışması dönüm noktası oldu”

Kebeli, lise döneminde başarısız bir öğrenci olduğunu ifade etti. Liseyi yarım bırakmasının ardından liseyi tamamlamak gibi bir düşüncesinin olmadığını söyleyen Kebeli, şöyle devam etti:

"Televizyonda bir yarışma programını izlerken, yarışmacının cevabı yanlış çıktı. Yarışmacıyı eleştirince daha sonra eşimle aramızda bir tartışma geçti ve tekrar okumaya karar verdim. Lise kaydımı tamamlayıp mezun olduktan sonra üniversite sınavına girdim. Sınavı kazandım. Benim hocalarım, sınıf arkadaşlarım, çocuklarımın ve torunlarımın yaşında olduğu için okula başladığımda, ‘Acaba nasıl olacak, uyum sağlayabilecek miyim?' düşüncesiyle heyecan yapmıştım."

“Sınıf arkadaşlarım çok yardımcı oldular”

Öğrenciliğin keyifli geçtiğini fakat zor taraflarının da olduğunu söyleyen Kebeli, "66 yaşındayım, sağlık problemlerim var. Ev hanımıyım, işlerim, sorumluluklarım da var. Zorlandığım oldu fakat önümde bir 5 yıl daha olsa okuyabilirim. Sınıf arkadaşlarım torunum yaşındaydı fakat çok destek oldular. Ben onlardan çok faydalandım, hepsi sağ olsun. Okula giderken akrabalarım ve çevremdekiler gördüklerinde, 'Nereye gidiyorsun?' şeklinde soru soruyorlardı. Daha sonra 'Sen ne yapıyorsun, ne işine yarayacak, diplomayı ne yapacaksın?' tarzı şeyler söylediler. Ardından tamamı alıştı." sözlerini kullandı.

Çocuklarına da örnek oldu

Mezuniyetin ardından eğitimine devam etmek istediğini söyleyen Kebeli, "Allah izin verirse yüksek lisans da yapmak istiyorum. O olmazsa direkt olarak açıktan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne kayıt olacağım. Okulun ardından çocuklarıma da örnek oldum, bir tanesi yüksek lisans yapmaya başladı, diğeri de yarım bıraktığı yeniden üniversiteye döndü." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)