Derste not almak için en faydalı yöntem

Not alma tekniğinizi geliştirmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey, dizüstü bilgisayarınızı evde bırakmaktır. 21. yüzyılda olabiliriz ancak araştırmalara göre, teknolojiyi bir kenara bırakır ve tekrar kalem ve kağıda yönelirseniz çok daha fazla şey öğrenebilirsiniz.

EĞİTİM 06.05.2019, 13:50 06.05.2019, 15:39
Derste not almak için en faydalı yöntem

Bilim insanları, etkili not tutma konusunda yapacakları araştırma için bir grup gönüllüyü ikiye ayırdılar. Onlara ‘TED Talks’ videoları izlettiler ve not tutmalarını istediler. Bir grubun dizüstü bilgisayar kullanmasına, diğer grubun da sadece kâğıt ve kalem kullanmasına izin verildi. Araştırmanın sonunda bir test yapıldı ve el yazısı ile not alanların materyali daha derin ve kapsamlı bir şekilde anladıkları keşfedildi.

Kâğıt ve kalem kullanarak not aldığınızda her kelimeyi yazamıyor olabilirsiniz. Bu iyi bir şey, çünkü sizi hangi bilgilerin daha önemli olduğunu belirlemeye zorlar. Princeton Üniversitesi’nden Pam Mueller, “Çalışmalarımızda el yazısı kullanan öğrenciler daha seçici oldular, çünkü bilgisayar kullanırken olduğu gibi hızlı yazamadılar. Materyalin işlenmesi, onlara fayda sağladı.” açıklamasını yaptı.

Harfi harfine not almayın!

Duyduklarınızı harfi harfine not almayın. Bunun yerine, elinizdeki malzemeyi özetleyin ve organize ederek netlik kazandırın.

İngiliz Psikologlar Derneği tarafından kaleme alınan raporda şunlar belirtiliyor: “Öğrendiğiniz bilgileri düzenlemek için elinizdeki notları kullanmak, harfi harfine duyduklarınızı kaydetmekten daha iyidir.”

Harfi harfine duyduklarınızı yazmanız dersi anlamanız konusunda size hiçbir katkı sağlamayacaktır. Öğretmeniniz tarafından size aktarılan bilgileri kendi anladığınız şekilde ve kendi cümlelerinizle nota dönüştürürseniz, hem yazma hızınız artacak hem de analitik düşündüğünüz için bilgiler hafızanıza daha iyi kazınacaktır.

Kısaltmalar kullanın

Eğer yetişmekte zorlanıyorsanız, kısaltmalar kullanmak sizin için yararlı olabilir. Özellikle ders sırasında sürekli tekrarlanan kelimeleri kısaltmalar kullanarak yazabilirsiniz.

Diyelim ki, kağıda yazmış olduğunuz notlarınızı da düzenlediniz. En iyi seviyede öğrenmeyi nasıl sağlayabilirsiniz? Bilim bu konudaki cevabı da oldukça net: Tekrar tekrar okumayı unutun ve notlarınızı belirli aralıklarla kendinizi test etmek için kullanın.

Cornell metodu

Sınavlarınıza çalışırken notlarınızı yeniden düzenleyerek yazmak en etkili yöntemlerden biridir. Cornell metodu, 1940’lı yıllarda ABD’deki Cornell Üniversitesi’nde geliştirilen etkili bir not tutma yöntemidir. Öncelikle bir kâğıdı, alt tarafında özet kısmı, sol tarafında anahtar kelime kısmı ve sağ tarafında geniş bir not kısmı olacak şekilde üçe bölün.

Bu metoda göre, derste en çok üzerinde durulan yerlerin not alınması; notların bütün bir cümle olarak değil, kısaltmalar, maddeler ve semboller kullanılarak alınması ve dersten sonra temel kavramların ve anahtar kelimelerin çıkarılması gerekiyor. Son aşama da özet çıkarılmasıdır. Özeti tamamen kendi cümlelerinizle çıkarmanız sizin için faydalı olacaktır.

Çeşitli öğrenme stratejileri hakkındaki bilimsel kanıtların gözden geçirilmesine öncülük eden John Dunlosky, yeniden okuma ve altını çizme gibi öğrencilerin çok fazla kullandıkları stratejilerin, öğrenmelerine ve performanslarına minimum fayda sağladığını görünce çok şaşırdım.” diyor.

Dunlosky, kendinizi notlarınızla periyodik olarak test etmenin önemini vurguluyor ancak aynı zamanda not alma konusundaki bir başka önemli gerçeği de vurguluyor: Çoğu öğrenci, bunu daha az ideal olan yollarla yapıyor, yani daha hızlı öğrenme fırsatını boşa harcıyorlar.

Yorumlar (0)