Çocukları neden müzelere götürmeliyiz?

Müzeler, halka bilgi vermek ve eğitmek için tasarlanmış sosyal merkezlerdir. Müzelerin yararlarının ne olduğu sorulduğunda aklımıza ilk gelen cevap, akademik öğrenmedir. Oysa ki müzeler sadece akademik öğrenme konusunda değil, ailelere ve özellikle de çocuklara birçok farklı konuda fırsatlar sunmaktadır.

EĞİTİM 10.05.2019, 14:49
Çocukları neden müzelere götürmeliyiz?

Dikkat dağınıklığına sahip, okuma yetersizliği olan veya herhangi bir ön bilgiye sahip olmayan bir çocuğu müzeye götürmek oldukça zor olabilir ancak küçük gezilerle başlayarak ona müze gezmeyi sevdirebilirsiniz.

İşte müzelerin çocuklara eğitim alanında sağladığı faydalar…

Tarih sevgisini aşılar

Müzeler, tarihin bekçileridir. Öğrencilere derslerde göz ardı edilebilecek önemli detayları sunar. Çocuğunuzu bir sanat galerisine, çocuk müzesine veya bilim müzesine götürdüğünüzde, tarihe yakından tanıklık etmesini sağlamış olacaksınız.

Ebeveynler olarak, müzelerde işlenen konular hakkında uzman olmak zorunda değilsiniz ancak müzede gördüğünüz bilgilendirme yazılarını okumak ve çocuğunuzu soru sormaya teşvik etmek, tarih sevgisi kazanmasının önünü açacaktır.

Müzeler hikâyelerle doludur ve çocuklarımızın bu hikâyeleri duymaları çok önemlidir.

Eleştiriler düşünme becerisi kazandırır

Müzeler, çocukların kendileri için neyin önemli olduğu konusunda düşünme fırsatı sunar. Böylece, eleştirel düşünme becerisi kazanmış olurlar.

Örneğin bir sanat müzesinde farklı farklı sanat eserleri bulunur. Çocuklar, bu müzeyi gezerken stil, konu ve teknik açısından farklı sanat eserleriyle karşılaşırlar ve kıyaslama becerisine sahip olurlar.

Soru sormaya teşvik eder

Müzeye gitmek, çocuğunuzdaki merak duygusunu ortaya çıkar. Bu merak duygusu, beraberinde soruları da getirir. Bunlardan bazıları cevapları olan sorular, bazıları sizi düşündürebilecek sorular, bazıları da cevapları olmayabilecek sorular olacaktır.

Çocuğunuzun soru sormasını mutlaka teşvik edin ve cevapları bilmiyorsanız bile endişelenmeyin. Çocuğunuza cevabın ne olduğunu düşündüğünü sorun ve nasıl akıl yürüttüklerini dinleyin.

Dil gelişimini destekler

Müze ziyaretleri sadece çocuğunuz için değil, sizin için de faydalıdır. Küçük çocuklar, kelimeleri tanımlamayı öğrenecek, yaşça daha büyük çocuklar da yeni kavram ve fikirlere maruz kalarak kelime dağarcıklarını genişleteceklerdir.

Yeni fikirlere açık olunmasını sağlar

Konusu ve sergilenen eserler hakkında ön bilgi sahibi olmadığınız bir müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Böylece hem kendiniz hem de çocuklarınız, yeni fikirler ve kavramlarla tanışacaklardır.

Siz ebeveynler olarak ne gördüğünüzü ve nasıl yorumladığınızı kendi aranızda tartışabilir, çocuğunuza sorular yöneltebilir, onların daha önce aşina olmadıkları şeylere karşı açık olmalarını sağlayabilirsiniz.

Hayal gücünü geliştirir

Evinizden daha uzun boylu olan ve dünyada milyonlarca yıldır bulunmayan bir hayvanın iskeletinin sergilendiği bir müzeye gittiğinizde merak duygunuz yeniden ortaya çıkar.

Ziyaret ettiğiniz müzede gökyüzü simülasyonlarının oluşturulduğu bir gökevi bulunuyorsa, hemen gökyüzünü hayal etmeye başlarsınız. Müzeler, bildiklerimizin ötesinde olanları merak etmemizi sağlar ve hayal gücümüzü geliştirir.

Yaratıcılık kazandırır

Müzeleri ziyaret ederken danışmadan o gün gerçekleşecek etkinliklerin bir listesini alabilirsiniz. Örneğin bunlar çocukların kendi fosillerini yaptıkları, farklı malzemeler kullanarak kendi eserlerini ürettikleri etkinlikler olabilir.

Rahmi Koç Müzesi, her hafta sonu 4-14 yaş arası çocuklar için eğitim atölyeleri düzenliyor. Çocuklar bilim, tasarım, matematik, boyama, heykel ve astronomi gibi konularda eğitim alıyor ve kendi eserlerini yaratma fırsatına sahip oluyorlar.

Yorumlar (0)