Bursta pozitif ayrımcılık

2019 yılında kız öğrencilere burs konusunda "pozitif ayrımcılık" yaptıklarını söyleyen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, burs verilen öğrenci sayısını açıkladı.

EĞİTİM 24.09.2019, 15:55 24.09.2019, 16:19
Bursta pozitif ayrımcılık

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, 2019 yılında kaç öğrenciye burs verildiğini açıkladı.

1 milyon 196 bin 282 öğrenciye öğrenim kredisi verildiğini belirten Kasapoğlu, 416 bin 829 kişiye de burs verildiğini söyledi.

"Kız öğrencilere pozitif ayrımcılık yaptık"

Kasapoğlu, kız öğrencilere bu konuda "pozitif ayrımcılık" yaptıklarını bildirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, 252 bin 427 kız öğrenciye ve 164 bin 402 erkek öğrenciye burs verildiğini kaydetti.

Lisans mezunu öğrenciler, mezuniyetten 2 yıl sonra, master eğitimi alanlar ise 4 yıl sonra aldığı krediyi "aylık dönemler hâlinde" ödeyecek. Mezun öğrenci sigortalı bir işe girene kadar bu borcu ertelebiliyor.

Cumhuriyet'in ilk yıllarında "eğitimde toplumsal eşitlik" ilkesi

Eğitime daha fazla kız öğrencinin katılması ve kadının sosyal, ekonomik ve siyasal yaşama girmesinin teşvik edilmesi, Cumhuriyet'in kuruluş dönemi eğitim politikalarının önemli bir kısmını oluşturuyordu. 1924 yılında kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nda yer alan "İlköğretim devlet okullarında mecburi ve parasızdır" ilkesi, "eğitimde toplumsal eşitlik" konusundaki önemli bir adımdır.

1935'teki Uluslararası Kadınlar Birliği Kongresi

18-24 Nisan 1935 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen 12. Uluslararası Kadınlar Birliği Kongresi bu konuda tarihi bir öneme sahiptir. Yıldız Sarayı'nda düzenlenen kongrenin açılışında söz alan Corbett Ashby, konuşmasında, "Erkek ve kadınlara serbest ve eşit eğitim olanakları istiyoruz" ifadesini kullanmıştı. 

"Kadın ve erkek eşitliği" düşüncesi, kadınların çeşitli alanlarda yaşadıkları hak kayıpları nedeniyle zamanla "pozitif ayrımcılık" fikrine evrildi. Sosyal, ekonomik ve eğitim gibi alanlarda var olan eşitsizlik, kadına sağlanan ayrıcalıkla birlikte en aza indirgenmeye çalışıldı. Ülkemizde 2004 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle birlikte ilk defa "pozitif ayrımcılık" ile ilgili düzenleme yapılmış oldu. 

Pozitif ayrımcılığın eşitlik ilkesini bozmayacağı vurgulandı

Anayasanın 10. maddesinin 2. fıkrasında, "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz." ifadeleri geçmektedir. Böylece yapılacak bir "pozitif ayrımcılığın" eşitlik ilkesini bozmayacağı vurgulanmıştır.

Pozitif ayrımcılık sadece kadınlar için değil, aynı zamanda yaşlılar, çocuklar ve bedensel engelliler için de düzenlenmiştir.

Yorumlar (0)