Bursa Belediyesi'nden meslek liselerine burs desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2022-2023 eğitim dönemiyle beraber 5 bin meslek lisesi öğrencisine aylık 300’er TL burs verecek. 

EĞİTİM 13.06.2022, 16:13 13.06.2022, 16:49
Bursa Belediyesi'nden meslek liselerine burs desteği

Okul öncesi eğitimden BUSMEK, Ana Kucağı Eğitim Merkezleri ile hayat boyu öğrenmeye kadar eğitimin her aşamasında ciddi yatırımlar yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi, bir ilki uygulamaya almak üzere kurduğu Bursa Kalkınma ve Eğitim Kooperatifi ile mart ayından sonra 3 bin üniversite öğrencisine aylık 500’er lira burs vermişti.

Burs desteği, meslek liselilere kadar genişletildi

Sanayi şehri Bursa’da, sanayinin ihtiyacı olan ara eleman yetişmesini teşvik için burs uygulaması, meslek liselileri kapsayacak biçimde genişletildi.

Aylık 300’er TL olmak üzere 5 bin meslek lisesi öğrencisine verilecek olan burstan faydalanacak öğrencilerin eğitim alacağı bölümler, Büyükşehir Belediyesi’nin iş dünyası ile gerçekleştireceği ihtiyaçlar çerçevesinde belirlendi.

Bu uygulamaya göre, meslek liselerinin bilişim teknolojileri, elektrik-elektronik teknolojisi, makine ve tasarım teknolojisi, çocuk gelişimi ve eğitimi,  muhasebe ve finansman,  yiyecek içecek hizmetleri, motorlu taşıtlar teknolojisi, metal teknolojisi, moda tasarım teknolojileri, mobilya ve iç mekân tasarımı, endüstriyel otomasyon teknolojileri, tekstil teknolojisi, gıda teknolojisi, konaklama ve seyahat hizmetleri, matbaa teknolojisi, tarım alanı,  plastik teknolojisi, raylı sistemler teknolojisi ve gemi yapımı ve metalürji teknolojisi bölümlerini tercih eden öğrenciler, Büyükşehir Belediyesi’nin burs desteğinden yararlanabilecek. Söz konusu burs başvuruları ise Eylül ayında yapılacak.

Tanıtım buluşması

Meslek Lisesi öğrencilerine burs fırsatı tanıyacak olan uygulamanın tanıtımı Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Refik Özen, Vildan Yılmaz Gürel ve Mustafa Esgin, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

“Yarınlarımıza yatırım”

Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi’ndeki mini bir konserle başlayan toplantıda açıklamalarda bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, belediyelerin daha önce de öğrencilere burs verdiğini fakat 2008 yılında bu uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini anımsattı.

Öğrencilere ve onların ailelerine destek sağlamak hedefiyle bu konu üzerinde yoğun mesai harcadıklarını söyleyen Başkan Aktaş, “Ticaret Bakanlığı ile yoğun görüşmeler sonucunda Bursa Kalkınma ve Eğitim Kooperatifi’ni kurduk. Bursa Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne de ayrıca tescil edildi. Peki belediye mi buna para aktaracak? Hayır. Kanunen mümkün değil. Belediyenin 8 farklı iştiraki var, bu oluşuma yine çok sevinen iş insanları mevcut. Dolayısıyla bu desteklerle birlikte bu sene mart ayından itibaren başlamak üzere 3 bin üniversite öğrencimize 500’er lira burs vermeye başladık. 2022-2023 döneminden itibaren aynı uygulamayı meslek liselerinde uygulamaya alacağız. Bursa’ya benzer bir şekilde 18 tane Organize Sanayi Bölgesi, binlerce büyük sanayi kuruluşu olan, bu ülkenin önemli atılımı olan TOGG’u da bünyesinde barındıracak olan Bursa’mıza ve bu sebeple ülkemize nitelikli vatandaş yetiştirmeyi amaçlıyoruz. İlgili bölümleri seçen 5 bin öğrencimize 300’er lira burs vereceğiz. Bu desteği, Türkiye’nin yarınlarına yönelik yatırım olarak değerlendiriyoruz. Bizler gençlerimize çok farklı bir Bursa, farklı bir Türkiye sunmak için elimizden gelen çabayı ortaya koyacağız.” açıklamasını yaptı.

“En kritik eğitim; mesleki eğitim”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de konuyla ilgili bir konuşma yaptı ve mesleki eğitimin önemini anlattı. Eğitim sistemi içerisinde mesleki eğitimin, en kritik işlevi olan eğitim çeşitlerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Bakan Özer, “Fakat bu ülke, 1999’da İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin ve Meslek Lisesi mezunlarının üniversiteye erişimini engellemek üzere ‘katsayı’ diye bir durumla karşı karşıya kaldı. 10 senenin üzerinde bu uygulama gerçekleştirildi. Bu uygulama sonucunda işgücü piyasası eleman bulamamaktan şikayetçi olmaya başladı. 10 senedir yürürlükte bulunan katsayı uygulaması gerçekten mesleki eğitime zarar verdi ve okullar arası başarı farkını önemli oranda artırdı. Bu uygulamanın mesleki eğitime verdiği zararı tamir etmek adına gece gündüz demeden çalıştık. Geçmiş bürokratlarımız ve bakanlarımız çok büyük emekler harcadılar. Mesleki eğitimdeki paradigmayı tamamen değiştirdik. İşveren artık mesleki eğitimde mezunları beklemiyor. Eğitim süreçlerine tam anlamıyla girdi ve müfredatı beraber güncelliyoruz.” sözlerini kullandı.

"İhracat yapıyoruz"

Bakan Özer, 3 yıl önce 200 milyon TL seviyesinde bir üretim kapasitesine sahip meslek liselerinin 2021’i 1 milyar 162 milyonla kapattığını ve söz konusu üretimden 55 milyon TL’ye yakın miktarın öğrencilere dağıtıldığını söyledi.

İlk kez yurt dışına ihracat gerçekleştiren liseler olduğunu belirten Bakan Özer, “Mesleki eğitim merkezleri ile birlikte bir kanun değişikliği gerçekleştirdik. Bu değişikliğin ardından bu sistemde, 25 Aralık 2021 tarihinde 159 bin kalfa ve çırak varken, 5 ay gibi kısa süre içinde bu sayı 510 bine yükseldi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi 2022 senesinin sonuna kadar 1 milyon evladımızı mesleki eğitim merkezleri ile inşallah buluşturmuş olacağız. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımızın başlattığı uygulama ile meslek lisesinin ilgili bölümünü seçmesi halinde 3 bin öğrencimize ayda 300 TL burs imkanı verilecek. Başkanımla biraz önce konuştuk. ‘3 bin öğrenci bize yetmez, 5 bin öğrenci olsun’ dedik ve Bursa'da bu mesleki eğitim hamlesini kuvvetlendirmek adına ayda 300 TL olmak üzere 5 bin gencimize burs verilecek. Büyükşehir Belediye başkanımızı kutluyorum.” şeklinde konuştu.

Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da meslek liselerinin vesayet sebebiyle itibarsızlaştırıldığını ve değersizleştirildiğini ifade etti. Hangi iş adamına tesadüf etseler ara eleman probleminin gündeme geldiğini anımsatan Çavuşoğlu, “Bu ara eleman kavramını kullanmayı bıraktılar, artık bugünlerde aranan eleman ifadesini kullanmaya başladılar. Ki bu da sizlerin tercihi ile birlikte meslek liselerinden mezun olacak, yetenekli, kariyerli, istidat sahibi evlatlarımız oluyor. Bu anlamda sizlerin, liselere teşviki ve gitmeniz için önünü açan bu kampanya sebebiyle Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.” sözlerini kullandı.

Kurumsal yapı

Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa’nın eğitimde, mesleki eğitimde özellikle uluslararası alanda nitelikli eğitim veren ve rekabet edebilen bir şehir haline gelmesi için her türlü çabayı kararlılıkla devam ettireceklerini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrencilere burs verilme meselesini BURSKOOP’u kurarak çözüme kavuşturduğunu söyleyen Canbolat, “Zannediyorum ki Türkiye'de, düzenli burs verilebilecek ilk kurumsal yapı ve mekanizma oluştu.  Bu anlamda ben Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve değerli ekibine tebriklerimi iletiyorum.” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)