Bu bölümleri seçenlere burs ve iş imkanı! Bu sene ilk defa yapılacak

Bu sene ilgili bölümleri ve belirli alanları tercih edecek üniversite öğrencilerine maaş ödemesi gibi burs olanağı sağlanacak. Yerli yatırımlara destek sağlayabilme düşüncesiyle YÖK, bazı sektörlerle iş birliğine gitti. Bazı bölümleri ilk 15 tercihi içerisine yazan ve seçtiği alanda ilk 3 sırada olan öğrencilere maaş gibi geri ödemesiz burs sağlanacak. Peki, hangi bölümlerde bu imkân bulunuyor? İşte detaylar…

EĞİTİM 27.07.2022, 10:17 27.07.2022, 10:44
Bu bölümleri seçenlere burs ve iş imkanı! Bu sene ilk defa yapılacak

Yerli yatırımlara destek sağlayabilmek adına Yükseköğretim Kurulu, farklı bir anlaşmaya gitti. Sektörlerle iş birliğine imza atan YÖK, bazı bölümleri seçen öğrencilere maaş şeklinde burs olanağı sağlayacak. Gereken sıralamada bölüme giren ve belli bölümleri seçen öğrencilere 1000 liradan başlayıp 6 bin liraya kadar ulaşacak şekilde geri ödemesiz burs verilecek. Belirli anlaşmalar kapsamında iş garantisi de bulunuyor. İşte büyün ayrıntılar…

Hangi üniversite bölümlerine burs verilecek?

Sektörlerle iş birliği yapan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu noktada, YKS tercihleri içerisinde belirli bölümleri yazacak öğrencilere, geri ödemesiz burs desteği verecek. Edinilen bilgilere göre, bu sene matematik, biyoloji, kimya ve fizik bölümlerini ilk 15 tercihinde bulunduracak ve ilgili alanlara ilk 3 sırada yerleşecek öğrenciler bu imkândan yararlanabilecek. Bunun yanı sıra veri mühendisliği ve yapay zeka mühendisliği lisans bölümlerini ilk 15 tercihi arasına yazan ve ilgili bölüme ilk 3 sırada giriş yapan öğrencilere başarı bursu bu seneden itibaren ilk defa ödenecek. 5 sene süresince sağlanan YÖK lisans takviye bursları, mevcutta 3 bin 23 öğrenciye aylık olarak 1000 lira tutarında veriliyor. Bu oranın yükseltilmesi bekleniyor.

Mühendislik öğrencilerine 6 bin lira burs imkânı sağlanacak

Bunun yanı sıra doğalgaz ve petrol ve alanları için milli ve yerli insan kaynağı oluşturma düşüncesiyle özel sektör ile YÖK arasında bu sene imzası atılan iş birliği prosedürü ile bu sene ilk defa belirli mühendislik alanlarını tercih edecek öğrencilere burslar ödenecek. YKS'de ilk 2 bin ya da ilk 10 bin sıralamasında bulunan öğrencilere üniversitelerin, metalürji ve malzeme mühendisliği, makine mühendisliği, kimya mühendisliği, endüstri mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği programlarına yerleşmesi durumunda aylık olarak 6 bin lira burs ödenecek.

YKS’de ilk 25 bin içerisine girenlerin de üniversitelerin çevre mühendisliği, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği ile petrol ve doğal gaz mühendisliği bölümlerine yerleşmesiyle beraber 6 bin lira burs sağlanacak. Öte yandan TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası ile YÖK arasında imzası atılan iş birliği prosedürüyle bu seneden itibaren ilk defa öğrencilere istihdam ve burs desteği verilecek. Geomatik ve harita mühendisliği bölümlerine ise aylık olarak 3 bin 500 lira ödeme sağlanacak.

Hem iş hem de burs garantisi olacak

İstanbul Maden İhracatçılar Birliği (İMİB) ile YÖK arasında 2020 senesinde imzalanmış olan iş birliği prosedürüyle beraber başarılı öğrencilerin maden bölümüne çekilmesi hedefleniyor. Tercih sıralamasının ilk 5'inden en az birisi içerisinde cevher hazırlama mühendisliği, jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve maden mühendisliği alanlarını seçen ve ilk 65 bin sıralamada bulunan yer alan, Ankara ile İstanbul'daki üniversitelerin alakalı bölümlerine giren adaylara asgari ücret oranında ödeme sağlanacak. Bunun yanı sıra, ilk 5 tercihi içerisinde en az birisinin deri mühendisliği veya tekstil mühendisliği olması koşuluyla YKS yerleştirme puanına uygun asgari ücrete göre burslar verilecek. Diğer taraftan eğitim bursundan faydalanan öğrencilere bölümde çalışma taahhüdü vermeleri durumunda 5 sene iş garantisi sağlanacak.

Meslek ve Teknik Anadolu liselerine toplamda 15 bin lira destek

Organize sanayi bölgeleri içerisinde ve dışarısında bulunan teknik anadolu ve özel mesleki liselerinde eğitim alan öğrenciler adına sağlanacak öğrenim destek miktarı da belirlendi. Bu liselerde eğitim görmeyi sürdüren öğrenciler adına destek miktarlarında bazıları şu şekilde,

Yenilenebilir enerji teknolojilerinde 14 bin 744 lira. Uçak bakımda 11 bin 768 lira. Gemi yapımında 14 bin 104 lira. Endüstriyel otomasyon teknolojilerinde 13 bin 693 lira. Elektrik-elektronik teknolojisinde 14 bin 104 lira. Biyomedikal cihaz teknolojilerinde 11 bin 768 lira. Bilişim teknolojilerinde 8 bin 800 lira. Saraciye ve ayakkabı teknolojilerinde 9 bin 297 lira.

Yorumlar (0)