Bonus Hoca: "Tekrar etmeme gerek yok düşüncesi yanlış" 

Özel bir okul tarafından düzenlenen “Akılda Tutma ve Hatırlamada Etkili Yöntemler” isimli bir seminere katılan, ekranların sevilen yüzü Bonus Hoca, özellikle LGS ve YKS’ye hazırlanan öğrenciler için önerilerde bulundu ve soruları cevaplandırdı. 

EĞİTİM 21.04.2021, 17:53 22.04.2021, 12:39
Bonus Hoca: "Tekrar etmeme gerek yok düşüncesi yanlış" 

Ekranların sevilen yüzü Bonus Hoca, özel bir okulun düzenlediği çevrim içi seminere katıldı. “Akılda Tutma ve Hatırlamada Etkili Yöntemler” ismindeki bu seminerde LGS ve YKS’ye girecek öğrenciler için önerilerde bulunan ve Bonus Hoca olarak bilinen Süleyman Beledioğlu, merak edilen soruları da cevaplandırdı.

Doğu Akdeniz Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Süleyman Beledioğlu, sözlerine, ”Öğrenciler, tamamıyla öğrendiklerini düşündükleri konuda bile tekrar yapmalılar. Bu tekrar hem dinleme hem de okuma ve yazma şeklinde olmalı.” cümleleri ile başladı.



“Bilgi, zamana yayılmalı”

Bilginin zamana yayılmasını ve böylelikle daha iyi emileceğini belirten Bonus Hoca, “Yapılan bir araştırmada zeka seviyesi aynı olan 2 grup öğrenci kullanıldı. Bu öğrencilerden ilk gruba 10 tekrarı 10 günde, diğer gruba ise 10 tekrarı 1 ayda yapmaları istendi. 1 aylık süre sonunda sınava giren 2 grup arasında yüksek bir fark olduğu görüldü. Bilgiyi zamana yayarak çalışan grubun puanı daha yüksek çıktı. Boşluklu öğrenme denilen, zamana yayarak çalışma yöntemi kullanıldığında bilgi daha iyi emilir. Konuları, başlıklarına göre ayırarak tekrar yapabilirsiniz. Bu şekilde öğrenme de güçlenir.” şeklinde konuştu.

Tekrar, tekrar, tekrar

Bonus Hoca, tekrarın önemini şu sözlerle dile getirdi: “Öğrencilerin, çok iyi anladıklarını düşündükleri konuları bile tekrar etmesi gerekir. Anladım ve tekrar etmeme lüzum yok düşüncesi yanlıştır. Harvard Üniversitesinde yapılan bir çalışma, bilgilerin, duyularak öğrenilmesinin yanında görsel olarak da zihne kaydedilmesinin oldukça faydalı olduğunu ortaya koydu. Bu da eğitimde video kolaycılığını doğurdu. Tekrar ederken bu videolardan faydalanabilirsiniz.”



“Uzun süre tekrar edilmeyen bilgiler kaybolur”

Beledioğlu, tekrar ile bir soruya karşı ise şu cevabı verdi: “Etkinliğini yitiren bilgiye tekrar erişmek zordur çünkü artık o bilgi, beynin alt bölgesindedir. Beynin erişim etkinliğini yitirmesi, deneme sınavlarında soru başına verilen 2 dakikalık sürede tekrar yerine gelemez. Bu da öğrencilerin sınavlarda başarısız olmasına sebep olur. Bu sebeple öğrenilen bilgi, düzenli ve sürekli olarak tekrarlanmalıdır ki beynin alt kısmına doğru gitmesine izin verilmesin.”

Ders çalışırken kodlama yöntemi kullanılmamalı

Bonus Hoca ayrıca son dönemlerde artan “kodlama ile çalışma” stratejisine de değindi. Kodlama ya da hikaye oluşturma yöntemleriyle ders çalışmanın sağlıklı bir eğitimi doğurmadığını, bu yöntemlerin ülkemizde “pazarlama aracı” olarak kullanıldığını söyleyen Beledioğlu, “Kodlama ve hikaye oluşturma etkinlikleri, hali hazırda ağır olan bilgi yükünü daha da ağırlaştırır. Eğer bir çağrışım yapılarak ders çalışma yöntemi benimsenecekse o halde bu kodlamaları öğrenci yapmalı ve bir anda en fazla 15 tanesini zihnine almalıdır.” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)