Biyolojik çeşitlilik tohum bankasıyla öğreniliyor

Eskişehir 1. Hava İkmal Bakım Merkezi İlkokulu'ndaki öğrenciler, yerli tohumlarla biyolojik çeşitliliği öğreniyor.

EĞİTİM 08.01.2020, 10:43
Biyolojik çeşitlilik tohum bankasıyla öğreniliyor

İtalya, İspanya ve Portekiz'deki üç ilkokulun ortakları arasında bulunduğu "Sürdürülebilir Biyolojik Çeşitlilik İçin Avrupa ile El Ele" projesinin uluslararası koordinatörlüğü, Eskişehir'deki 1. Hava İkmal Bakım Merkezi İlkokulu tarafından yürütülüyor.

Ülkeler arasında öğrenci ve öğretmen değişimi programlarının da yer aldığı proje çatısı altında,  Eskişehir'deki 1. Hava İkmal Bakım Merkezi İlkokulu'nda öğrenim gören öğrenciler, öğretmenlerinin desteğiyle, bakliyat, meyve, orman ağaçları ve tarım ürünlerinden oluşan 134 yerli tohumdan "tohum bankası" oluşturdu.

Müfredat kapsamındaki derslerde öğrenciler, tohum bankasından yararlanarak, Türkiye'deki bitki çeşitliliğini, besinleri ve biyolojik çeşitliliği öğreniyor.

Okul müdürü Nurettin Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, proje odaklı eğitim anlayışını benimsediklerini, 16 ulusal ve uluslararası proje yürütmekte olduklarını belirtti.

Son 4 yıl içinde Türkiye Ulusal Ajansı'nın da destek verdiği 4 Avrupa Birliği Erasmus+ projesi yürüttüklerinin altını çizen Ateş, "Uluslararası koordinatörlüğünü üstlendiğimiz 'Sürdürülebilir Biyolojik Çeşitlilik İçin Avrupa ile El Ele' adlı projemiz devam ediyor. Proje kapsamında okulumuzda tohum bankası oluşturduk. Bu projede İspanya, Portekiz ve İtalya ile stratejik ortaklıklar kurduk. Bizim koordinatörlüğümüzde söz konusu ülkelerdeki 3 ilkokulda da tohum bankaları oluşturuldu. Sergilenecek tohumlar için Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, öğrenci ve velilerimizin desteğiyle 134 çeşit yerel tohuma sahip bankamızı geliştirdik. Tohum bankası önünde ilkokul müfredatı kapsamında dersler işliyoruz. “şeklinde konuştu.

Ortak ülkeler arasında öğretmen değişimleri yapıldığını belirten Ateş, bu değişimler sayesinde öğretmenlerin yurt dışındaki meslektaşlarıyla çalışarak, ülkeler arasındaki biyolojik çeşitliliği karşılaştırma fırsatı bulabildiğini söyledi.

"Tohum bankası bize önemli kazanımlar sağladı"

Proje koordinatörlüğünü üstlenen Reyhan Tuna, biyolojik çeşitliliği tanıma ve koruma sorumluluğu sayesinde öğrencilerin yetenek ve becerilerini geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Tuna, "Proje kapsamında 44 öğrencimiz ile 34 öğretmenimiz, değişim hareketliliği gerçekleştirecek. Derslere entegre ettiğimiz tohum bankası bize önemli kazanımlar sağladı. Besinler, tohumlar ve bitki yetiştirmeyle ilgili müfredatımız doğrultusunda tohum bankamızın önünde dersler işliyoruz. Tohum bankamız öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerine de faydalı oluyor." şeklinde konuştu.
 

Yorumlar (0)