Başöğretmenlik ve uzmanlık eğitim programı için başvurular başladı

Başöğretmenlik eğitimleri 18 Temmuz-19 Eylül, uzman öğretmenlik eğitimleri ise 18 Temmuz-5 Eylül arasında yapılacak. Başöğretmenlerin maaşlarında 2 bin 684 lira, uzman öğretmenlerin maaşlarında ise 1342 lira artış gerçekleştirilecek.

EĞİTİM 01.06.2022, 15:59 02.06.2022, 14:30
Başöğretmenlik ve uzmanlık eğitim programı için başvurular başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek olan başöğretmenlik ve uzmanlık eğitim programının Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Sistemi (MEBBİS) üzerinden yapılacak başvuruları, 10 Haziran tarihine kadar açık olacak.

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınav tarihi açıklandı

"Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı"yla alakalı açıklanan takvime göre, 18 Temmuz-19 Eylül arasında başöğretmenlik, 18 Temmuz- 5 Eylül aralığında ise uzman öğretmenlik eğitimleri gerçekleştirilecek.

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Yazılı sınav için başvuru yapacaklar ise 26 Eylül-3 Ekim arasında işlemlerini gerçekleştirecek. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 19 Kasım tarihinde 81 ilde düzenlenecek. Sınav sonuçları ise 12 Aralık 2022 tarihinde açıklanacak.

Sertifika verilmeye hak kazanan öğretmenlerin sertifikaları ise 4 Ocak 2023 tarihinde düzenlenecek. Bunun yanı sıra başöğretmen/uzman öğretmen unvanı alan öğretmenler, 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren bu unvanlar için tanımlanan eğitim öğretim tazminatından da yararlanabilecek.

Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programı’na katılma şartları

Başöğretmenlik Eğitim Programı'na yazılı sınava kayıt tarihinin son gününden itibaren uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan uzman öğretmenler, Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'na ise yazılı sınava kayıt tarihinin son gününden itibaren adaylık içerisinde olmak üzere öğretmenlikte 10 sene görevi bulunan öğretmenler başvuru yapabilecek.

Öğretmenliklerde unvan alma şartları

Başöğretmen ve uzman öğretmen unvanları için başvuru yapacak uzman öğretmenler/ öğretmenlerde aranan koşullar içerisinde yaptıkları mesleki gelişim çalışmaları kapsamında Eğitim Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları, Araştırma Geliştirme Çalışmaları ve Yönetime Katılım Çalışmaları olmak üzere üç kısım olarak açıklandı. Bunun yanı sıra bunları taşıyan öğretmenlerin özel öğretim kurumları ve Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında vazifesini gerçekleştiren tüm alan/branş öğretmenlerinin her bir kategorideki görevlerinden en az birini yapabiliyor olmaları gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel öğretim kurumların ve resmi eğitim kurumlarında vazifesini yerine getiren uzman öğretmen/öğretmenlerden başöğretmen/uzman öğretmen unvanı için başvuru yapacak kişilerin mesleki gelişim çalışmalarını bitirilebilmeleri için üç çalışma kategorisinden en az iki tanesinden birer çalışma gerçekleştirmeleri gerekecek.

Başöğretmen unvanı adına belirlenen mesleki gelişim şartları, uzman öğretmenlik unvanı için de geçerli olacak.

Gerekli şartların kontrolü il değerlendirme komisyonunda incelenecek

Bakanlığa bağlı olan resmi eğitim kurumlarında, uzman öğretmen/öğretmen olarak vazife yapanlardan Başöğretmenlik Eğitim Programı ve Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’na başvuruda bulunanların gerekli koşulları sağlayıp sağlamadıkları, taşıyıp taşımadıkları Öğretmenlik Kariyer Basamakları ve Aday Öğretmenlik Yönetmeliği kapsamında oluşturulan il değerlendirme komisyonunca incelenecek.

Bir derece ile maaşlara ek ödeme imkânı verilecek

Öğretmenliğin kariyer meslek olarak ilk defa isimlendirildiği Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 14 Şubat 2022’de Resmî Gazete'de duyurulmasından sonra, Öğretmenlik Kariyer Basamakları ve Aday Öğretmenlik Yönetmeliği’ de yayımlandı.

Bakanlık tarafından meslekte 10 senesini dolduran öğretmenlere yapılacak öğretmenlik kariyer basamağı sınavı ve 180 saatlik kursla beraber 1342 lira bir ek ödeme gerçekleştirecek. Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığında vazifesini sağlayan yaklaşık 500 bin öğretmen uzman öğretmenliğe başvuruda bulunabilecek. Bu öğretmenlerin hepsi, bir kontenjan sınırlaması olmadan uzman öğretmenlik sınavlarına ve eğitimlerine katılma hakkı kazanacak.

Uzmanlıkta 10 senesini dolduran öğretmenlere ise 2 sınavla başöğretmenlik kariyer basamağı ve 40 saatlik bir kurs ile bunun yanı sıra maaşlarında 2 bin 684 lira artış gerçekleştirilecek. Bu çerçevede mevcutta bulunan 75 binin üzerinde uzman öğretmen, başöğretmenliğe başvuruda bulunabilecek. Bu öğretmenler adına sınav ve eğitimler için herhangi bir kontenjan kısıtlaması gerçekleştirilmeyecek.

Diğer bir yandan öğretmen maaşları mesleklerine göre gerçekleştirilecek artışlar, memura yapılacak her iyileştirmeden etkilenmesi konusu da 15 Ocak 2023’te yürürlüğe sokulacak.

Yazılı sınavdan muaf tutulacak öğretmenler

Mevzuata göre, doktora eğitimini bitirmemiş uzman öğretmenler başöğretmen unvanı için düşünülen; lisansüstü eğitimini bitirmemiş öğretmenler ise uzman öğretmen unvanı için düşünülen yazılı sınavdan muaf olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı içerisinde halen 2 bin 234 doktorasını bitirmiş, 115 bin 257 yüksek lisansını bitirmemiş öğretmen görev yapmakta.

Yorumlar (0)