Bakan Özer müjdeleri peş peşe duyurdu: Mülakat şartı kaldırıldı, görev şartı 5 yıla düşürüldü

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, katıldığı canlı yayında peş peşe müjdeler verdi. Uzman öğretmenlik için 10 yıl görev şartını 5 yıllığı düşürüldüğünü duyuran Bakan Özer, öğretmen atamalarının bundan sonra mülakatsız yapılacağının müjdelerini verdi.

EĞİTİM 12.05.2023, 13:52 Şeyda Gül
Bakan Özer müjdeleri peş peşe duyurdu: Mülakat şartı kaldırıldı, görev şartı 5 yıla düşürüldü

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, NTV canlı yayınında eğitim gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Öğretmen, öğretmen adayı, veli ve öğrencilerin merak ettiği konulara ilişkin açıklamalarda bulunan Özer, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı için 18 Mayıs'ta süreci başlatacaklarını duyurdu. Uzman öğretmenlik için 10 yıl görev şartının 5 yıla düşüreceğini açıklayan bakan Özer, bunun yanı sıra öğretmen atamalarının da bundan sonra mülakatsız sadece KPSS puanı ile yapılacağını açıkladı.

Anaokullarından hiçbir ücret alınmayacak

6 Şubat tarihi itibariyle tüm Türkiye'de okul öncesi eğitimde ücretsiz yemek vermeye başladıklarını hatırlatan bakan Özer, göreve geldiklerinde sadece 2 bin 782 anaokulun var olduğunu söyledi. 3 vin tane anaokulu yapmak için yola çıktıklarını ifade eden bakan Özer, yaklaşık 1,5 yılın sonunda 6 bin 700 anaokulunu yaptıklarını vurguladı. Okul öncesi eğitim zorunlu olmamasına rağmen zorunlu olan ilkokul, ortaokul ve lise eğitiminin üzerine çıktığını dile getiren Özer, anaokullarından alınan parayı tamamen kaldırdıklarını ifade etti. Velilere çok büyük bir katkı sağladıklarını dile getiren Özer, okul öncesi eğitime katılan bireyle katılmayan birey arasında farklar gözlendiğini açıkladı. Kadının istihdamı açısından okul öncesi eğitimin fırsat sağladığını belirten Özer, “Kadının alacağı ücret anaokuluna ödeyeceği ücret yakınsa istihdamdan geri çekiliyor” dedi.

Okul öncesinin tamamına ücretsiz yemek

“Çocuklar aç bir şekilde okula geliyor diyorlar, böyle bir şey yok” diyen Özer, bu nedenle ücretsiz yemeği okul öncesinin tamamına verdiklerini söyledi. Sosyal yardımlaşmada yardım alan ailenin çocuklarına ücretsiz yemekten yararlandırmanın öncelikli olduğunu ifade eden özer, “Mümkün olduğu kadar kademeli şekilde sağlıklı beslenme bağlamında bir öğün sağlıklı beslenecekleri mekanizmayı inşa etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Hayretler içerisinde izliyorum

2022 yılından itibaren köy okullarının açılmaya başlandığını dile getiren bakan Özer, Covid sonra insanların köylere doğru taşınmaya başladığının altını çizdi. Köydeki okulları revize ederek hepsine Halk Eğitim Merkezi kurduklarını vurgulayan bakan Özer, 2022 yılında 2 bin 500 köy okulunu açtıklarını söyledi. Bu konudaki değerlendirmeleri hayretler içerisinde izlediğini ifade eden Özer, zorunlu eğitime rağmen eğitimin dışında kalan çocuk genç sayısını 94 bin 984 olarak açıkladı. “Bu sayıya nere 3,5 milyon lira” diyen Özer, yükseköğretimde 5 milyon açıköğretim öğrencisinin bulunduğunu hatırlatarak “Bunlar eğitime ulaşamıyor mu diyeceksiniz” sorusunu yöneltti.

Yeni atama olacak mı?

Son bir ay içerisinde ciddi öğretmen ıslaması yaptıklarını ifade eden bakan Özer, 3 bin 500 engelli öğretmen ataması yaptıklarını ve atanamayan öğretmenlerin de atamalarını yapacaklarını duyurdu. Son 21 yılın en yüksek atamasını gerçekleştirdiklerinin altını çizen bakan Özer, “Mutlaka ihtiyaç oldukça atama yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

Mülakat olmayacak KPSS puanıyla atamalar gerçekleşecek

Öğretmen atamalarında artık mülakatları olmayacağını ifade eden bakan Özer, öğretmen adaylarının KPSS puanı ile hızlıca atamalarının gerçekleştirileceğini söyledi. Burada tek kriterin KPSS puanı olacağının altını çizdi.

Uzman ve başöğretmenlik

Uzman ve başöğretmenlik konusunda çalışmaların tamamlandığını belirten bakan Özer, tartışmalı bir süreç yaşandığını ve 583 bin öğretmenin bu haktan yararlandığını duyurdu. Özlük hakkında iyileştirme sağlandığını ifade eden bakan Özer, her yıl bu sınavın tekrarlanacağını söyledi. 18 Mayıs tarihi itibariyle sürecin başlayacağını hatırlatan Özer, 30 Mayıs-9 Haziran tarihleri arasında başvuruların alınacağını ve 17 Temmuz-8 Eylül arası eğitim verileceğini açıkladı. 19 Kasım tarihinde sınav yapılacağını belirten Özer, sonuçların 24 Kasım'da açıklanacağını belirtti.

Uzman öğretmenliğe başvurma potansiyeli olan 91 bin 601 öğretmenin bulunduğunu ifade eden Özer, başöğretmenliğe başvuru potansiyeli olan 6 bin 986 öğretmenim bulunduğunu söyledi. Uzman öğretmenlik için 10 yıllık kıdem şartının 5 yıla indirilmesi konusunda çalışmaların tamamlandığını ifade eden Özer, “Kıdem yılı 20 yıl ve üzeri olan uzman olmuş öğretmenlerimizin baş öğretmen olmak için bekleme süresi olan 10 yılı kaldıracağız” dedi.

Geçici işçiler 12 ay çalışacak

Bakanlıkta 29 bin geçici işçinin bulunduğunu belirten bakan Özer, 11 ay 29 gün çalışması ile ilgili onay vereceğini duyurdu.

Yorumlar (0)