Bakan Özer açıkladı: Matematik seferberliği başlıyor!

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, öğrencilere matematik dersini sevdirmek amacıyla başlatmış oldukları "matematik seferberliği" konusundaki çalışmalarda son aşamaya geldiklerini, eylem planını önümüzdeki hafta açıklayarak projeyi resmi olmak üzere olarak başlatacaklarını açıkladı.

EĞİTİM 13.05.2022, 14:25 13.05.2022, 18:07
Bakan Özer açıkladı: Matematik seferberliği başlıyor!

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, dil okuryazarlığı, matematik ve fen alanlarına öncelik verdiklerini dile getirdi. 

“Yıllardır iyileştirme çalışmalarından sonuç alınamadı”

Matematik seferberliği çerçevesinde Bakanlığın yürüttüğü çalışmalara yönelik ayrıntıları aktaran Özer, bu anlamda yıllardır iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilmesine rağmen istenilen seviyede sonuçların çıkmadığına vurgu yaptı. 

Bakan Özer’in açıklamaları şu şekilde:

"Son Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) ve Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) araştırmalarına bakıldığında fen okuryazarlığında ciddi derecede bir iyileşme olduğunu anlayabiliriz fakat matematik alanındaki iyileşmenin istediğimiz düzeyde olmadığını fark ettik. Sayısal eğilimi güçlü ya da sözel kabiliyeti güçlü olan öğrenciler şeklinde ayırarak değil bütün öğrencilerimizin matematik okuryazarlığını güçlendirmek adına bir seferberlik etkinliğine geçtik. Bu anlamda Bakanlığımız, akademisyenler, üniversiteler, tüm yükseköğretim kurumları, TÜBİTAK, bilim insanlarıyla beraber çocuklarımızın daha basit öğrenebilmesi ve günlük yaşam becerileriyle matematiğin ilişkilendirilmesi konusunda yaklaşık olarak 3 aydır yoğun bir biçimde çalışma yapıyor. İllerimizde matematik atölyeleri ve farklı uygulamalar kurulmaya başlandı. Matematik eğitiminde de ciddi düzeyde iyileşmeler var."

Çalışmalar son aşamada!

Bakan Özer, bugünkü hedeflerinin gençler ve çocuklara matematiği sevdirerek, günlük yaşamlarında bunu, onlara destek olacak, analitik düşünmeye yönlendirebilecek, projeksiyon yapabilmede ve verileri okumada, ellerindeki en önemli enstrüman durumuna getirmek olduğunu dile getirdi.

Matematik seferberliğinin içeriğine ilişkin açıklamalarda bulunan Özer, şunları aktardı:

"Matematik seferberliği çerçevesinde düzenlediğimiz çalıştaylarda hem doküman hem matematik öğretme yaklaşımını hem de materyal üretimini değiştirecek ve yeni eğilimleri de kapsayacak biçimde yürüttüğümüz faaliyetler olgunlaştırıldı. Matematik seferberliğinde yapılan çalışmalar, artık son aşamaya geldi. Önümüzdeki hafta salı günü, bütün Türkiye'ye illerimizin tamamında başlattığımız bu süreci, bütün eylem planı ile beraber açıklayacağız ve fiili açıdan başlattığımız projeyi resmi olmak üzere de başlamış olacağız." 

Matematik seferberliğine yönelik eylem planında izlenilen yaklaşımın, dersin öğretme pratiğinin, yönteminin iyileştirilmesi ile ilgili olduğuna vurgu yapan Bakan Özer, "Amacımız, soyuttan çok okul öncesinden itibaren özellikle eğitimin ilk aşamalarında öğrencilere, çok daha günlük yaşamlarında karşılaştıkları somut, matematikle bağlantılı olmadığını gördükleri unsurların ne kadar bağlantılı olduğunu gösterebilmek ve hayatla bu bilginin bağını kuvvetlendirmek." sözlerini kullandı.

“81 ilde matematik atölyeleri kurulacak”

Eğitimin bütün kademelerinde matematiğin, yaşam için vazgeçilmez olduğunu, bundan korkulacak bir durumun olmadığını, yaşamın kodlarının aslında matematik okuryazarlığı artırıldığında daha kolay bir biçimde öğrenilebileceğini öğrencilere göstermek arzusunda olduklarına dikkat çeken Bakan Özer, "Bunu yapabileceğimizi düşünüyorum. Bu konuda bütün arkadaşlarımız çalışıyorlar. 81 ilde matematik atölyeleri, farklı yaklaşımlar, oyunla ilişkilendirme gibi belki başlangıçta bizim öngöremediğiniz farklı yaklaşımların farklı kentlerde, ilçelerde uygulamalarını da artık görüyoruz. Bu hafta içinde bunların hepsini toparlayıp inşallah sonuca ulaştıracağız." açıklamasını yaptı.

“Ders saatleri aynı, içerik farklı”

“Matematikte ders saatlerine yönelik bir düzenleme yapılacak mı?” şeklindeki soruya yanıt veren Bakan Özer, "Ders saatleri aynı kalacak fakat içeriklerde birtakım farklılıklar olacak." sözlerini kullandı.

Bakan Özer, TÜBİTAK, UNICEF ve üniversiteler ile matematik seferberliği kapsamında iş birliği yaptıklarını dile getirdi.

Bakan, çalıştayda görevli olan eğitimcileri ziyaret etti

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, matematik seferberliği kapsamında Kızılcahamam'da gerçekleştirilen Matematik Etkinliği Yazımı Çalıştayı'nda görevli olan akademisyenleri ve öğretmenleri ziyaret ederek, çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Projenin çok değerli olduğunu söyleyen Bakan Özer, matematik seferberliğiyle ilgili Bakanlığın hedeflerini aktardı.

Çalıştayda görevli öğretmenler de okul öncesi, matematik ve sınıf öğretmenleriyle beraber büyük bir ekiple oyunlar hazırladıklarını söyleyerek, şunları ifade etti:

"Bakanlığımızın hazırladığı materyallerle kendimiz ilk başta oynadık. 'Çocuklarımıza nasıl yaparak-yaşayarak öğretebiliriz, çocukların matematiğe yönelik önyargılarını nasıl bitirebiliriz, günlük yaşamla bütünleştirebiliriz ve hayatın her alanında aslında matematiği severek, görerek ilgi ile nasıl öğrenebiliriz?' bunları göstermek için birtakım oyunlar hazırladık."

Ziyarette görevli öğretmenler, kendilerine yönelik destek sebebiyle Bakan Özer'e teşekkür etti.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise gösterdikleri başarı ve verdikleri emekten dolayı çalıştayda görevli olan öğretmenleri tebrik etti.

Yorumlar (0)