Babacan: Örgün eğitime başlama yaşını 3'e düşüreceğiz

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, düzenlediği basın toplantısında partisinin 500 maddelik Eğitim Eylem Planı'na dair ayrıntıları duyurdu. 4+5+3 modelinin uygulanacağını ve örgün eğitim yaşının 3'e düşeceğini kaydeden Babacan, "Öğrenciler, en az iki dille okuldan çıkacak. Bilgisayar programlamayı öğrenecekler. YÖK, tarihe karışacak." vurgusunu yaptı.

EĞİTİM 09.01.2023, 16:59 Hakan Öksüz
Babacan: Örgün eğitime başlama yaşını 3'e düşüreceğiz

Partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, 500 maddelik Eğitim Eylem Planı'nı açıkladı. Bu planın, eğitimin bütün kademelerini ilgilendirdiğini belirten Babacan, "İnsanı merkeze alan, özgürlük ile eşitlik gözetilerek oluşturulan bir model hazırladık. Çocuklar ile gençleri bir kalıba hapseden eğitim politikalarına karşı çıkıyoruz." dedi.

"4+5+3 modelini uygulayacağız"

Eleştirel ve yorumlayıcı bir eğitim modeli kurguladıklarını dile getiren Babacan, "Problem çözme odaklı 25 yıllık bir master eğitim sistemi ile ilgili planımızı kamuoyuyla paylaşacağız. Örgün eğitim sistemine başlama yaşını 3'e düşüreceğiz. Eğitim süreci, 4+5+3 şeklinde yeniden dizayn edilecek. Bazı ailelerin, çocuklarının 3 yaşında okula gitmesiyle ilgili bir endişesi olabilir. Bu nedenle 3-4 yaş grubuyla ilgili zorlayıcı bir politika gütmeyeceğiz. Yani okul öncesi eğitimin ilk 2 yılı isteğe bağlı olacak. Ana sınıfını zorunlu yapmayı hedefliyoruz. Sonraki 12 yıllık eğitim süreci, 4+5+3 olarak ayrılacak." ifadelerini kullandı. 

"En az iki yabancı dil ve programlama öğrenerek mezun olacaklar"

Planladıkları eğitim sisteminde "yegane amacın" sınavları geçmek olmayacağını vurgulayan Ali Babacan, "Yabancı dil konusunun üzerine özellikle düşeceğiz. Öğrenciler, en az iki dille okuldan çıkacak. Bilgisayar programlamayı öğrenecekler. YÖK, tarihe karışacak. Ekonomik durumu kötü öğrenciler, ihtiyaçlarını eğitim destek banka kartından giderecek. Başarılı öğrenciler ile şehit ve gazi çocuklarının özel okullara daha kolay girebilmeleri için kontenjan açacağız. İmam Hatip Liseleri kapatılmayacak." dedi.

Aday sorusuna yanıt verdi

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, seçime ilişkin soruları da cevapladı. Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olması halinde destekleyip desteklemeyeceği ile ilgili soruya, "İstişare sürecini başlatıyoruz. DEVA Partisi olarak gelecek önerilere açığız. Altı genel başkandan biri ya da masanın dışından bir aday olabilir. Öte yandan HDP ile diyalog konusu da soruluyor. Diyalog halindeyiz ancak henüz aday konusunda bir müzakeremiz olmadı." yanıtını verdi. 

Yorumlar (0)